kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Hibrid munkavégzés: új kihívások a bérszámfejtésben

A hibrid munkavégzés vonzó! A vállalatok kezdik felismerni, hogy a munkahelyi és a munkaidő-rugalmasság fontos megkülönböztető tényező lett az egyre szűkebbé váló munkaerőpiacon. A hibrid munkavégzés ugyanakkor erős hatással van a HR-re és a bérszámfejtésre. Nézzük, milyen kihívásokkal szembesül a bérszámfejtés a hibrid munkavégzés terén!

hibrid-

Az első és legfontosabb, hogy az otthoni munkavégzésnek – amit ma jellemzően folytatunk – nincs még meg a jogszabályi háttere. A Munka Törvénykönyve a távmunkavégzés fogalmát ismeri, ennek szabályai már régóta rögzítve vannak. A pandémia alatt megjelent egy kormányrendelet, amely alapján a Munka Törvénykönyvében lefektetett távmunka szabályokat kell alkalmazni az otthoni munkavégzés esetében is, de a rendelet hatálya csak a veszélyhelyzet ideje alatt áll fenn, vagyis ideiglenesen egyenlőség jelet tehetünk a két fogalom közé. Hogy mi lesz a veszélyhelyzet végetérte után? A kérdés egyelőre nyitott, és bizonytalanságban hagyja a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt.

1. Megfelelés

A bérszámfejtés folyamata sosem volt egyszerű, de most még bonyolultabbá vált. Arra számítunk, hogy a munkaidőre, kiadásokra, juttatásokra, adókra stb. vonatkozó új szabályok és szabályozások tükrözik majd a hibrid munkakörnyezet változásait, de ahogy fentebb is írtuk, ez még várat magára.

2. Extra költségek elszámolása

A munkavállalók részéről felmerült az otthoni munkavégzés költségeinek elszámolása, úgy, mint fűtés, áram vagy az internet díja. Megjelent a rezsiáltalány fogalma, mint lehetőség, azonban ennek elszámolását nem minden munkáltató vállalja. Ahol már a pandémia előtt is bevett szokás volt az otthoni munkavégzés, új igényként jelentkezett a rendkívüli munkavégzés és műszakpótlék is.

3. Adatvédelem

A bérszámfejtési szakemberek a hibrid munkaerő részét képezik, ezért távoli hozzáférésre van szükségük az érzékeny személyzeti adatokhoz. Sok vállalat számára ez azt jelenti, hogy radikális átállásra van szükség a helyszíni rendszerekről a felhőalapú bérszámfejtési platformokra. Egy olyan területen, mint a bérszámfejtés, ahol a határidők szentek, ez az egyetlen fenntartható módja az adatok biztonságos megosztásának.

4. Szabályozás kialakítása

A HR egyik legfontosabb feladata a jövőben, hogy egységet teremtsen azon munkavállalók között, akik élnek a hibrid munkavégzés lehetőségével, és akik az irodai munkavégzést preferálják, mert például az otthoni munkakörnyezet kialakítása számukra nem lehetséges. Meg kell teremteni a jogi hátteret akár belső szabályzatokkal, fel kell készíteni és segíteni kell a vezetőket és a munkavállalókat beilleszkedni az új rendszerbe, hogy senki ne érezze magát kiszolgáltatott helyzetben.

hibrid

 

5. Átláthatóság

A hibrid munkavégzés napirendre helyezi az átláthatóságot. Tehát a core HR integrálása a bérszámfejtési adatokkal – amelyek vitathatatlanul a legérzékenyebb adatok a szervezetben – általános gyakorlattá kell, hogy váljanak. Ez számos üzleti szempontból kritikus kérdésbe nyújt betekintést. Nagyon fontos szerepet kap ebben a digitalizáció, hiszen a munkavállalói igazolásokat, nyilatkozásokat stb. elektronikus formában kell ezentúl fogadni és kiadni úgy, hogy hitelesnek minősüljenek.

A fenti kihívásokra nem feltétlenül kell házon belül megoldást találnia: egy professzionális, tapasztalt outsourcing szolgáltató, mint a Memolux Kft., olyan szakértői bázist kínál, mellyel minden fronton visszanyerheti nyugalmát, és HR csapata több időt tölthet a hibrid munkavégzés emberi vonatkozásaival. Ezt nem csak mi mondjuk! Az SD Worx nagyszabású európai felmérése azt mutatja, hogy a bérszámfejtés a 8. helyről a 3. helyre ugrott a kiszervezésre leginkább alkalmas HR-területek listáján, és 10 európai vállalatból ma már 6 számít valamilyen szinten bérszámfejtő partnerre.

 

 

 

 

 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hogyan lehet esélyt adó munkáltatóvá válni? - Idén utoljára euChance Klub

Ebben az évben negyedik alkalommal és egyben utoljára kerül megrendezésre az euChance Klub, amely az euJobs HR-Group szakmai és közösségi fóruma... Teljes cikk

Nyilvános bérek: a jelöltek fele elveszhet, ha nincs bérsáv a hirdetésben

Az IT szakemberek több mint fele szerint a bérek átláthatósága döntő egy álláshirdetésre történő jelentkezéskor. A bérsávok hiánya pedig el... Teljes cikk