Megjelent: 13 hónapja

Hitevesztett pedagógusok: csak álom a 100 százalékos táppénz

Számos pedagógus számolt be róla, hogy az ígéretek ellenére nem kapta meg a teljes táppénzt, miután elkapta a koronavírust.

images

images

Nem az ígéreteknek megfelelően zajlik a táppénzek kifizetése a pedagógusoknál - írja a 24.hu. Mint ismert, Kásler Miklós szeptemberben azt mondta, minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki az iskolában fertőződött meg koronavírussal, vagy intézménybeli történés miatt kényszerül karanténba. A szakmai szervezetek a pedagógusok célzott tesztelése során közölték, hogy sokan nem vetették alá magukat a mintavételnek, mert féltek tőle, hogy ha pozitív mintát produkálnak és táppénzre kerülnek, akkor csak fizetésük 60 százalékát kapják meg.

A portálnak nyilatkozó pedagógusok arról beszéltek, hogy a teljes táppénz elérhetetlen ígéret maradt. Pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter novemberben azt mondta, a pedagógusoknál azt kell vélelmezni, hogy munka közben betegedtek meg koronavírussal, és egyetért azzal, hogy ezt az eljárását egyszerűsíteni és gyorsítani kell. A módosítás viszont nem történt meg.

Pozitív laboreredmény birtokában az intézmény kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel. A teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60 százalékos táppénzt, majd a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás végén a maradék 40 százalékot” - írta a 24.hu-nak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A portál birtokába jutott levél szerint a következő lépéseket kell megtennie annak a pedagógusnak, aki 100 százalékos táppénzt szeretne.

1. A háziorvost értesítése telefonon.

2. A fertőzöttség megállapítása laboratóriumi vizsgálattal.

3. A laboratóriumi vizsgálat pozitív eredményét követően a munkavállaló jelzi az orvosnak, hogy a vírust nagy valószínűséggel a munkavégzéssel összefüggésben kapta el.

4. A foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa kitölti az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján fellelhető „bejelentés a foglalkozási megbetegedés gyanújáról” elnevezésű nyomtatványt, és elküldi a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.

5. A munkavédelmi hatóság felveszi a kapcsolatot a munkáltatóval, az összegyűjtött információkat eljuttatja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi főosztálynak.

6. A bejelentés megalapozottságát az NNK elbírálja, majd a betegség foglalkozási megbetegedésként történő elfogadásáról tájékoztatja a munkavédelmi hatóságot.

7. A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt.

8. A társadalombiztosítási kifizetőhely vagy a kormányhivatal intézkedik a baleseti táppénz és a korábban folyósított táppénz különbözetének kifizetéséről.

9. Ha a 4. pont szerinti intézkedésre nem kerül sor, azaz nem jelentette be a foglalkozási megbetegedés gyanúját az orvos, a munkavállaló közvetlenül is fordulhat a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz.


Egy neve elhallgatását kérő tanár három hétre esett ki a munkából, miután megbetegedett. ígéretet sem kapott rá, mikor kapja meg a 60 százalékos táppénzt. A pedagógus nemrég megkapta a táppénzt nélküli fizetését, 12 900 forintot. A tanár szerint egymásra mutogat a munkáltató és a háziorvos, és mélyen megalázónak tartja az egészet.

Nem az a gond, hogy később utalnak, hanem az, hogy szinte igényelni sem lehet, miközben azt hallani mindenhonnan, hogy minden pedagógus megkapja a 100 százalékos táppénzt” - mondta egy másik érintett.

24.hu
fotó: MTI/Krizsán Csaba
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felmérés: magasabb bérekre és a tankötelezettség emelésére lenne szükség az oktatásban

A megkérdezettek több mint negyede úgy látja, hogy az alaptantervet is újra kellene írni. Teljes cikk

Béremelés helyett átszervezés jöhet a pedagógusoknál?

A pedagógusok 2 év múlva esedékes béremelésének az lehet az ára, hogy kikerülnek a közalkalmazotti törvény alól. Teljes cikk