Megjelent: 5 hónapja

Hitevesztett pedagógusok: csak álom a 100 százalékos táppénz

Számos pedagógus számolt be róla, hogy az ígéretek ellenére nem kapta meg a teljes táppénzt, miután elkapta a koronavírust.

images

images

Nem az ígéreteknek megfelelően zajlik a táppénzek kifizetése a pedagógusoknál - írja a 24.hu. Mint ismert, Kásler Miklós szeptemberben azt mondta, minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki az iskolában fertőződött meg koronavírussal, vagy intézménybeli történés miatt kényszerül karanténba. A szakmai szervezetek a pedagógusok célzott tesztelése során közölték, hogy sokan nem vetették alá magukat a mintavételnek, mert féltek tőle, hogy ha pozitív mintát produkálnak és táppénzre kerülnek, akkor csak fizetésük 60 százalékát kapják meg.

A portálnak nyilatkozó pedagógusok arról beszéltek, hogy a teljes táppénz elérhetetlen ígéret maradt. Pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter novemberben azt mondta, a pedagógusoknál azt kell vélelmezni, hogy munka közben betegedtek meg koronavírussal, és egyetért azzal, hogy ezt az eljárását egyszerűsíteni és gyorsítani kell. A módosítás viszont nem történt meg.

Pozitív laboreredmény birtokában az intézmény kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel. A teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60 százalékos táppénzt, majd a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás végén a maradék 40 százalékot” - írta a 24.hu-nak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A portál birtokába jutott levél szerint a következő lépéseket kell megtennie annak a pedagógusnak, aki 100 százalékos táppénzt szeretne.

1. A háziorvost értesítése telefonon.

2. A fertőzöttség megállapítása laboratóriumi vizsgálattal.

3. A laboratóriumi vizsgálat pozitív eredményét követően a munkavállaló jelzi az orvosnak, hogy a vírust nagy valószínűséggel a munkavégzéssel összefüggésben kapta el.

4. A foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa kitölti az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján fellelhető „bejelentés a foglalkozási megbetegedés gyanújáról” elnevezésű nyomtatványt, és elküldi a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.

5. A munkavédelmi hatóság felveszi a kapcsolatot a munkáltatóval, az összegyűjtött információkat eljuttatja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi főosztálynak.

6. A bejelentés megalapozottságát az NNK elbírálja, majd a betegség foglalkozási megbetegedésként történő elfogadásáról tájékoztatja a munkavédelmi hatóságot.

7. A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt.

8. A társadalombiztosítási kifizetőhely vagy a kormányhivatal intézkedik a baleseti táppénz és a korábban folyósított táppénz különbözetének kifizetéséről.

9. Ha a 4. pont szerinti intézkedésre nem kerül sor, azaz nem jelentette be a foglalkozási megbetegedés gyanúját az orvos, a munkavállaló közvetlenül is fordulhat a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz.


Egy neve elhallgatását kérő tanár három hétre esett ki a munkából, miután megbetegedett. ígéretet sem kapott rá, mikor kapja meg a 60 százalékos táppénzt. A pedagógus nemrég megkapta a táppénzt nélküli fizetését, 12 900 forintot. A tanár szerint egymásra mutogat a munkáltató és a háziorvos, és mélyen megalázónak tartja az egészet.

Nem az a gond, hogy később utalnak, hanem az, hogy szinte igényelni sem lehet, miközben azt hallani mindenhonnan, hogy minden pedagógus megkapja a 100 százalékos táppénzt” - mondta egy másik érintett.

24.hu
fotó: MTI/Krizsán Csaba
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
PSZ: a pedagógusok 87 százaléka nem nem menne vissza az iskolába hétfőn

A több mint 9 ezer fő megkérdezésével készült felmérés szerint a pedagógusok 18 százaléka jelezte, hogy táppénzzel, szabadsággal vagy a... Teljes cikk

10 ezer teszttel segíti az iskolanyitást a főváros

A főváros 10 ezer tesztet oszt szét, amivel a diákokat és a pedagógusokat szűrhetik az iskolák. Teljes cikk

Nagyot zuhant a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Idén 115-120 ezer nyelvvizsgázóval számolnak. A vizsgák 60-65 százaléka szokott sikeres lenni. Teljes cikk