kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Hitevesztett pedagógusok: csak álom a 100 százalékos táppénz

Számos pedagógus számolt be róla, hogy az ígéretek ellenére nem kapta meg a teljes táppénzt, miután elkapta a koronavírust.

images

Nem az ígéreteknek megfelelően zajlik a táppénzek kifizetése a pedagógusoknál - írja a 24.hu. Mint ismert, Kásler Miklós szeptemberben azt mondta, minden tanár teljes összegű táppénzben részesül, aki az iskolában fertőződött meg koronavírussal, vagy intézménybeli történés miatt kényszerül karanténba. A szakmai szervezetek a pedagógusok célzott tesztelése során közölték, hogy sokan nem vetették alá magukat a mintavételnek, mert féltek tőle, hogy ha pozitív mintát produkálnak és táppénzre kerülnek, akkor csak fizetésük 60 százalékát kapják meg.

A portálnak nyilatkozó pedagógusok arról beszéltek, hogy a teljes táppénz elérhetetlen ígéret maradt. Pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter novemberben azt mondta, a pedagógusoknál azt kell vélelmezni, hogy munka közben betegedtek meg koronavírussal, és egyetért azzal, hogy ezt az eljárását egyszerűsíteni és gyorsítani kell. A módosítás viszont nem történt meg.

Pozitív laboreredmény birtokában az intézmény kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid-19 vírussal fertőzött személlyel. A teljes összeget két részletben kapja meg a dolgozó: először a 60 százalékos táppénzt, majd a foglalkozási megbetegedéssel kapcsolatos eljárás végén a maradék 40 százalékot” - írta a 24.hu-nak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A portál birtokába jutott levél szerint a következő lépéseket kell megtennie annak a pedagógusnak, aki 100 százalékos táppénzt szeretne.

1. A háziorvost értesítése telefonon.

2. A fertőzöttség megállapítása laboratóriumi vizsgálattal.

3. A laboratóriumi vizsgálat pozitív eredményét követően a munkavállaló jelzi az orvosnak, hogy a vírust nagy valószínűséggel a munkavégzéssel összefüggésben kapta el.

4. A foglalkozás-egészségügyi alapszolgálat orvosa kitölti az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján fellelhető „bejelentés a foglalkozási megbetegedés gyanújáról” elnevezésű nyomtatványt, és elküldi a területileg illetékes munkavédelmi hatóságnak.

5. A munkavédelmi hatóság felveszi a kapcsolatot a munkáltatóval, az összegyűjtött információkat eljuttatja a Nemzeti Népegészségügyi Központban működő munkahigiénés és foglalkozás-egészségügyi főosztálynak.

6. A bejelentés megalapozottságát az NNK elbírálja, majd a betegség foglalkozási megbetegedésként történő elfogadásáról tájékoztatja a munkavédelmi hatóságot.

7. A munkavédelmi hatóság az elfogadott foglalkozási betegségről értesíti a társadalombiztosítási kifizetőhelyet, ennek hiányában az egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt.

8. A társadalombiztosítási kifizetőhely vagy a kormányhivatal intézkedik a baleseti táppénz és a korábban folyósított táppénz különbözetének kifizetéséről.

9. Ha a 4. pont szerinti intézkedésre nem kerül sor, azaz nem jelentette be a foglalkozási megbetegedés gyanúját az orvos, a munkavállaló közvetlenül is fordulhat a területileg illetékes munkavédelmi hatósághoz.


Egy neve elhallgatását kérő tanár három hétre esett ki a munkából, miután megbetegedett. ígéretet sem kapott rá, mikor kapja meg a 60 százalékos táppénzt. A pedagógus nemrég megkapta a táppénzt nélküli fizetését, 12 900 forintot. A tanár szerint egymásra mutogat a munkáltató és a háziorvos, és mélyen megalázónak tartja az egészet.

Nem az a gond, hogy később utalnak, hanem az, hogy szinte igényelni sem lehet, miközben azt hallani mindenhonnan, hogy minden pedagógus megkapja a 100 százalékos táppénzt” - mondta egy másik érintett.

24.hu
fotó: MTI/Krizsán Csaba
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egyeztetés kezdődött az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

A kormány szeretné emelni a felsőoktatási béreket is, de az államtitkárság az érintettek türelmét kérte. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói... Teljes cikk

Megütötte és fellökte a 12 éves diákot a budapesti tanár

Az 50 éves pedagógust azonnal elbocsátották, miután kiderült az eset. Teljes cikk