Megjelent: 11 hónapja

Hogyan alakultak a bruttó keresetek 2022-től napjainkig?

Az elmúlt több mint egy év számos gazdasági kihívást tartogatott, amely befolyással volt a bruttó-nettó bérek alakulására Magyarországon. Az ukrán-orosz konfliktus hatásai közvetett módon éreztették befolyásukat a magyar gazdaságon, amely leginkább az inflációra, energiaárakra és a befektetésekre gyakorolt hatást. Nézzük milyen befolyásoló tényezők mentén alakultak a bruttó bérek hazánkban!

images

Bruttó-nettó bérek

A bruttó nettó bérek alakulása Magyarországon az ukrán-orosz konfliktus kezdete óta folyamatosan növekszik. A nettóbér növekedését az alacsony munkanélküliségi ráta, a fokozódó munkaerőhiány és a gazdasági növekedés hatásai támogatták.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) rendszeresen publikálja a nettó-bruttó bérekről szóló adatokat Magyarországon. Az alábbi grafikon tartalmazza, hogyan alakultak nemzetgazdasági ágazatonként a bruttó bérek 2022 és 2023 január között.

KSH, keresetek alakulása

A grafikonból megállapítható, hogy az átlagos bruttó bérek Magyarországon az utóbbi években folyamatosan növekedtek. A bruttó-nettó bérek alakulását azonban számos tényező befolyásolja:

  1. Gazdasági növekedés: A gazdasági növekedésnek jelentős hatása van a bruttó-nettó bérek alakulására. Az erős gazdasági növekedés általában magasabb béreket hoz magával, míg a gyenge gazdasági teljesítmény csökkentheti a nettóbéreket.
  2. Munkaerő-piaci kínálat és kereslet: A munkaerő-piaci kínálat és kereslet viszonyai is befolyásolják a bérek alakulását. Ha nagyobb a kereslet a munkaerő iránt, akkor általában magasabb béreket fizetnek, míg a nagyobb munkaerő-kínálat a fizetések csökkenéséhez vezethet.
  3. Infláció: Az infláció alakulása Magyarországon hatással van a bérek reálértékére, vagyis arra, hogy mennyit érnek a bérek a vásárlóerő szempontjából. Ha az infláció magas, akkor a bérek vásárlóereje csökkenhet.
  4. Adórendszer: Az adórendszernek jelentős hatása van a bruttó és nettó bérek közötti különbségre. Magas adókulcsok és járulékok esetén a nettóbérek csökkennek.
  5. Szakszervezetek: A szakszervezetek szerepe is fontos a bérek alakulásában. Amennyiben a szakszervezetek erős pozícióban vannak, akkor többnyire magasabb béreket tudnak kiharcolni a munkavállalók számára.

Adó és járulékkedvezmények

A fiatalok foglalkoztatásának, otthonteremtésének elősegítésének érdekében a kormány 2022 január 1-től eltörölte a 25 év alattiak számára a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetését az összevont adóalapba tartozó, a törvényben meghatározott jövedelmeik után (bérjövedelem, illetve további nem önálló tevékenységből származó, valamint egyes önálló tevékenységből származó jövedelmeik pl. megbízási díj, vállalkozói jövedelmek stb.után) A fiatalokat akkor is érinti az adómentesség, ha diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, ameddig a fiatal be nem tölti a 25. életévét, ezért a születési hónapban érvényesíthető utoljára az adómentesség. A kedvezményt külön nem kell igényelni, mert a munkáltató a jogosultsági hónapokban figyelembe veszi az adómentességet, kivéve akkor, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését. Az adómentesség csak a személyi jövedelemadóra vonatkozik, a többi adót (pl. nyugdíjjárulék, egészségügyi hozzájárulás) továbbra is meg kell fizetni.

Ez az intézkedés kedvezően hatott a fiatalok foglalkoztatására, egyre többen szeretnék a későbbiekben is az adómentes jövedelmüket megkeresni.

További kedvező intézkedést vezetett be a kormány, amelyben 2023 január elsejétől a 25 év feletti és 30 év alatti anyák adókedvezményt vehetnek igénybe, ha gyermekük 2023. január 1 után születik. A személyi jövedelemadó mentesség a várandósság 91. napjától jár. A jogosultság a 25.életév betöltését követő hónaptól jár, amelyekben az anya vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek, illetve a magzat után családi kedvezményre jogosult. Az utolsó jogosultsági hónap annak az évnek a decembere, amelyik évben az anya betölti 30. életévét.

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege 2023-ban havonta legfeljebb 499 952 forint, ami 74 993 forinttal növeli meg havi szinten a fiatal édesanyák fizetését. Ehhez még jár a gyerekek után járó családi adókedvezmény, valamint az első házasok adókedvezménye is.

A fentebb kiemelt adó és járulékkedvezmények fontos szerepet játszanak a nettó-bruttó bérek alakulásában hazánkban, mivel ezek összessége határozza meg, hogy mennyit keresnek a munkavállalók.

Fontosnak tartja megtudni mennyi kedvezményt vehet igénybe? A HR Portal bruttó nettó bérkalkulátora segítséget nyújthat Önnek!

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2023-ban nőtt a munkanélküliek és a foglalkoztatottak száma is

2023-ban - az év egészét tekintve - a munkanélküliek átlagos száma 203 ezerre, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra nőtt - közölte pénteken... Teljes cikk

Fordulópont jöhet: visszaesett a munkaerő-felvétel

Az elmúlt néhány évben könnyen tudtak az amerikaiak egyik állásról a másikra vándorolni – így kikényszerítve a magasabb fizetést és... Teljes cikk

Van értelme a nagy beruházásoknak, ha a munkaerő-igény nem biztosítható?

A GKI vezérigazgatója szerint a gőzerővel épülő akkumulátorgyárak csak papíron javítják majd a magyar gazdaság helyzetét. Molnár László a... Teljes cikk