kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Hogyan alakultak a bruttó keresetek 2022-től napjainkig?

Az elmúlt több mint egy év számos gazdasági kihívást tartogatott, amely befolyással volt a bruttó-nettó bérek alakulására Magyarországon. Az ukrán-orosz konfliktus hatásai közvetett módon éreztették befolyásukat a magyar gazdaságon, amely leginkább az inflációra, energiaárakra és a befektetésekre gyakorolt hatást. Nézzük milyen befolyásoló tényezők mentén alakultak a bruttó bérek hazánkban!

images

Bruttó-nettó bérek

A bruttó nettó bérek alakulása Magyarországon az ukrán-orosz konfliktus kezdete óta folyamatosan növekszik. A nettóbér növekedését az alacsony munkanélküliségi ráta, a fokozódó munkaerőhiány és a gazdasági növekedés hatásai támogatták.

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) rendszeresen publikálja a nettó-bruttó bérekről szóló adatokat Magyarországon. Az alábbi grafikon tartalmazza, hogyan alakultak nemzetgazdasági ágazatonként a bruttó bérek 2022 és 2023 január között.

KSH, keresetek alakulása

A grafikonból megállapítható, hogy az átlagos bruttó bérek Magyarországon az utóbbi években folyamatosan növekedtek. A bruttó-nettó bérek alakulását azonban számos tényező befolyásolja:

  1. Gazdasági növekedés: A gazdasági növekedésnek jelentős hatása van a bruttó-nettó bérek alakulására. Az erős gazdasági növekedés általában magasabb béreket hoz magával, míg a gyenge gazdasági teljesítmény csökkentheti a nettóbéreket.
  2. Munkaerő-piaci kínálat és kereslet: A munkaerő-piaci kínálat és kereslet viszonyai is befolyásolják a bérek alakulását. Ha nagyobb a kereslet a munkaerő iránt, akkor általában magasabb béreket fizetnek, míg a nagyobb munkaerő-kínálat a fizetések csökkenéséhez vezethet.
  3. Infláció: Az infláció alakulása Magyarországon hatással van a bérek reálértékére, vagyis arra, hogy mennyit érnek a bérek a vásárlóerő szempontjából. Ha az infláció magas, akkor a bérek vásárlóereje csökkenhet.
  4. Adórendszer: Az adórendszernek jelentős hatása van a bruttó és nettó bérek közötti különbségre. Magas adókulcsok és járulékok esetén a nettóbérek csökkennek.
  5. Szakszervezetek: A szakszervezetek szerepe is fontos a bérek alakulásában. Amennyiben a szakszervezetek erős pozícióban vannak, akkor többnyire magasabb béreket tudnak kiharcolni a munkavállalók számára.

Adó és járulékkedvezmények

A fiatalok foglalkoztatásának, otthonteremtésének elősegítésének érdekében a kormány 2022 január 1-től eltörölte a 25 év alattiak számára a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetését az összevont adóalapba tartozó, a törvényben meghatározott jövedelmeik után (bérjövedelem, illetve további nem önálló tevékenységből származó, valamint egyes önálló tevékenységből származó jövedelmeik pl. megbízási díj, vállalkozói jövedelmek stb.után) A fiatalokat akkor is érinti az adómentesség, ha diákszövetkezeten keresztül vállalnak munkát.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, ameddig a fiatal be nem tölti a 25. életévét, ezért a születési hónapban érvényesíthető utoljára az adómentesség. A kedvezményt külön nem kell igényelni, mert a munkáltató a jogosultsági hónapokban figyelembe veszi az adómentességet, kivéve akkor, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését. Az adómentesség csak a személyi jövedelemadóra vonatkozik, a többi adót (pl. nyugdíjjárulék, egészségügyi hozzájárulás) továbbra is meg kell fizetni.

Ez az intézkedés kedvezően hatott a fiatalok foglalkoztatására, egyre többen szeretnék a későbbiekben is az adómentes jövedelmüket megkeresni.

További kedvező intézkedést vezetett be a kormány, amelyben 2023 január elsejétől a 25 év feletti és 30 év alatti anyák adókedvezményt vehetnek igénybe, ha gyermekük 2023. január 1 után születik. A személyi jövedelemadó mentesség a várandósság 91. napjától jár. A jogosultság a 25.életév betöltését követő hónaptól jár, amelyekben az anya vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek, illetve a magzat után családi kedvezményre jogosult. Az utolsó jogosultsági hónap annak az évnek a decembere, amelyik évben az anya betölti 30. életévét.

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege 2023-ban havonta legfeljebb 499 952 forint, ami 74 993 forinttal növeli meg havi szinten a fiatal édesanyák fizetését. Ehhez még jár a gyerekek után járó családi adókedvezmény, valamint az első házasok adókedvezménye is.

A fentebb kiemelt adó és járulékkedvezmények fontos szerepet játszanak a nettó-bruttó bérek alakulásában hazánkban, mivel ezek összessége határozza meg, hogy mennyit keresnek a munkavállalók.

Fontosnak tartja megtudni mennyi kedvezményt vehet igénybe? A HR Portal bruttó nettó bérkalkulátora segítséget nyújthat Önnek!

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk