>
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 6 éve

Hogyan készítsünk videó CV-t?

Az internetes álláshirdetés már régen átvette a nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetések helyét. Manapság egyre népszerűbb, hogy a cégek a Facebookon, YouTube-on keresik az új munkatársat. Sőt, néhány munkakörnél már nem is elégszenek meg a hagyományos önéletrajzzal, már videó CV-t is elvárnak. Ezekről az új tendenciákról beszélgettünk szakemberekkel, akik szerint az új irányzatok az álláskeresésben lassan honosodnak meg hazánkban.

Ma már majdnem mindenki számára könnyen elérhető az internet, így az internetes hirdetés az állások elérésének leggyorsabb és legkényelmesebb formája - válaszolta a HR Portálnak nyilatkozva Tóth Eszter, a Bónusz Brigád HR-vezetője. Az állásportálok lehetővé teszik, hogy szűrőket állítsunk be, és így a lehető leggyorsabban és legpontosabban találja meg az álláskereső azt, amit keres. Problémát jelenthet, hogy az alacsonyabb kvalifikáltságú jelentkezők számítógépes ismeretei hiányosak, ezért az ilyen pozíciókat hirdető felületek hatékonysága alacsonyabb.

Hátránya továbbá az, hogy sok ingyenes álláskereső portál üzemel, így előfordul, hogy félrevezető hirdetések kerülnek ki oldalakra, illetve olyanok, amik rendkívül kedvezőtlen feltételeket kínálnak a munkakeresők számára, ezek viszont csak az interjú során derülnek ki. Persze vannak olyan ingyenes hirdetési oldalak, ahol az oldal kezelői szűrőrendszert használnak, itt megbízhatóbbak az állások, ahol viszont nincs szűrés, ott az álláskeresőknek résen kell lenniük.

Az internetes hirdetés legnagyobb előnye az, hogy segítségével egy-egy hirdetés sokkal több emberhez jut el sokkal rövidebb idő alatt, mint a nyomtatott sajtóban. Az internetre az adott hirdetések sokkal könnyebben és gyorsabban felkerülhetnek, nincs megjelenéshez kötve, ami nagy problémát jelenthet például egy havonta megjelenő lap esetében, nem beszélve arról, hogy az esetleges hibákat is sokkal könnyebben javíthatjuk az interneten.


Netes kontra print hirdetésekAz internetes álláshirdetések gyorsan és átláthatóan mutatják meg a munkaerőpiac által kínált lehetőségeket az álláskeresőknek - tette hozzá a témához Toldi Gábor, a HVG Kiadói Zrt. HR Center igazgatója. Hatékony és kényelmes megoldás a pályázók számára, hiszen bárhol és bármikor akár mobiltelefonon is böngészhetőek az állásajánlatok. A print hirdetések előnye, hogy a mai napig nagyobb a bizalom a megjelenő hirdetővel szemben, a cég és a pozíció komolyságát és presztízsét mutatja. Ha a jelölt egy print hirdetésre jelentkezik, ezzel magát is pozícionálja.

Az internetes hirdetés olcsóbb, sok esetben egyszerűbb, gyorsabb megjelenést biztosít, és a pályázatok feldolgozása könnyebben automatizálható.

Az internetes álláshirdetés sokkal rugalmasabban alakítható, mint a nyomtatott sajtóban megjelenő hirdetés - mondta Buda Szabolcs, a Monster Magyarország Kft. ügyvezetője. Nincs terjedelmi korlát. Bármennyi ideig, bárhonnan elérhető, a hirdetés tartalma tetszés szerint módosítható a publikálás után is. Előny az is, hogy az internetes álláskeresés ingyenes, míg a nyomtatott sajtó hirdetéseihez csak az újság megvásárlásával juthat hozzá az álláskereső. Hátránya az, hogy nem jut el azokhoz az álláskeresőkhöz, akiknek nincs számítógépe és internetkapcsolata.

Egyrészt folyamatosan növekszik az interneten állást keresők száma, a nyomtatott sajtó olvasóinak száma pedig csökken. Másrészt kisebb költséggel hirdethetik meg a munkaadók állásaikat az interneten, mint a nyomtatott sajtóban. Szellemi munkákat, vezetői pozíciókat szinte csak a neten hirdetnek meg a munkaadók illetve keresnek az álláskeresők.

Álláshirdetések a közösségi oldalakon

Lehet, sőt ajánlott is a Facebookon és a YouTube-on hirdetni - mondta a Bónusz Brigád HR-vezetője. A hirdetések többek között a megosztási lehetőség miatt is sokkal több emberhez eljutnak. Ezek a felületek kedvezőek lehetnek azok számára is, akik nem tudnak sokat költeni a hirdetésekre, mivel ezeket a megjelenéseket lehet költséghatékonyan, vagy akár ingyen kezelni. Időbeni korlát, addig maradnak kinn, ameddig mi le nem töröljük őket. Ez a megoldás nem csak a hirdető, hanem az álláskereső számára is kedvező, mivel ezek a felületek lehetővé teszik azt, hogy a pályázók kommentben kérdezhessenek, ami meggyorsítja az információ áramlását.

Toldi Gábor szerint a Facebook mint médium lehetőséget ad arra, hogy egy vállalat munkaadói márkáját építse, és háttér információkat biztosítson fogyasztható formában az álláskeresőknek. Egyre jellemzőbb, hogy szakma specifikusan kommunikálnak a cégek. A Facebook kikerülhetetlen platform, de nem megoldás. A legtöbb esetben egy kiegészítő eszköz lehet a vállalat munkaerő-piaci kommunikációjában. A tapasztalat az, hogy értékes és releváns látogatói forgalmat lehet elérni. A szakember szerint kevés vállalat használja és érti, hogy miként lehet és milyen célok mentén érdemes használni ezt az eszközt. Magyarországon a HR-szakma a közösségi média eszköztárának használatában még gyerekcipőben jár, igaz a nemzetközi példák sem járnak sokkal előrébb.

A Youtube is csak egy eszköz, amit lehet a Facebookhoz hasonlóan kiegészítő elemként használni a kommunikációban. Tény, hogy azok az álláshirdetések, amelyekben szerepel videó tartalom, jobban teljesítenek mint az anélküliek. Az okok a megváltozott médiafogyasztási szokásokban keresendőek. Teljesen logikus, hogy ezen változások, bár lassabban, de be fognak épülni a munkaadók kommunikációjába, mert a jelen és a jövő álláskeresője ezeket a megoldásokat értékeli. Azokon a területeken, hiányszakmákban, ahol kiélezett a munkaerő-piaci verseny, a vállalatok között már ma is találunk jó példákat. A munkaerő toborzás egyre inkább fejlődik marketing és kommunikációs irányban, ez a folyamat pedig csak gyorsulni fog a következő években.

Hogy érdemes-e ezeken a felületeken hirdetni, az függ a munkáltató méretétől, márkaismertségétől, valamint céljaitól - fogalmazott Buda Szabolcs. Sok ismert multinacionális vállalat számára fontos a jelenlét például a Facebookon, leginkább angolszász multiknál van ez így. Megfelelő márkaismertséggel, jól felépített stratégiával, kreativitással, rendelkezésre álló belső erőforrássokkal természetesen van értelme megjelenni a Facebookon vagy épp a legnagyobb videómegosztón, hiszen rengetegen látogatják ezeket az oldalakat. A multik marketing osztályai számára kényelmes is hirdetést vásárolni egyszerre több országban is ezeken a globális hirdetési hálózatokon keresztül. A kreatív anyagok létrehozása is kevesebbe kerülhet így.

A munkáltató céljait tekintve leginkább munkáltatói márkaépítésben lehet hatékony egy ilyen kampány, szemben azzal, ha a legtöbb álláspályázat begyűjtése az elsőszámú cél. Utóbbi esetben érdemesebb inkább aktív álláskeresőket megszólítani.

Azt nem szabad elfelejteni, hogy mind a legnagyobb közösségi oldalt, mind a legnézettebb videómegosztót elsősorban szabadidejükben, szórakozási céllal használják a felhasználók, azaz nem álláskeresési céllal látogatják a site-okat. Ezt a gátat kell áttörni a vonzó márkával, amire felfigyelnek, valamint a megfelelően elkészített reklámanyaggal. Ezután már "csak" rá kell venni az általában passzív álláskeresőt a cselekvésre. Ez általában fajlagosan magasabb költséggel jár (pályázónkénti ár), mint egy állásportálon hirdetni, vagy egy-egy ismert márkának a saját weboldalán közzétennie állásajánlatait. Kétségtelen tény, hogy elérésben valóban nagyon vonzóak ezek az oldalak.

Egy magas márkaismertséggel nem rendelkező kis- vagy középméretű cégnek nem sok esélye van így pályázókat, önéletrajzokat gyűjtenie a tehetségekért folytatott világméretű versenyben. Számukra az állásoldalak a legmegfelelőbb opció, ahol a legjobb megtérülési mutatókat érhetik el.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Hogyan készítsünk videó CV-t?
2. oldal - Videó CV - így használjuk
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felvennél egy oknyomozó újságírót? - egy álláskereső naplója 2.

Papp László Tamás mellékállásban szabadúszó újságíró, aki versenyszférás főállását májusban veszítette el. Azóta állást keres,... Teljes cikk

Boldogságmenedzser, UX designer, social media manager: új szakmák terítéken

A boldogságmenedzser az iroda lelke. A social media manager munkája jóval több, mint posztolgatás a Facebookon. Az egyre trendibb UX designer szakmában... Teljes cikk

Ingyenes online munkaadói platform a COVID-19 válság idejére

Az ingyenes platform összeköti a dolgozóit elbocsátó vállalatokat a munkaerőt kereső cégekkel. Teljes cikk