kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Hogyan optimalizálható a fűtés kisebb iroda esetén?

Egy kisebb alapterületű és légterű iroda fűtése vitán felül olcsóbb, mint egy több ezer négyzetméteres komplexumé. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindegy lenne, milyen technikát használunk ilyen célra. Néhány okos lépéssel ugyanis még tovább faraghatunk az iroda rezsiszámlájából. Cikkünkben ezeket mutatjuk be részletesen!

Hogyan optimalizálható a fűtés kisebb iroda esetén?

-

Elérhető fűtési rendszerek

Akárcsak az otthonunkban, az irodában is többféle fűtési mód jöhet szóba. A legkényelmesebb ezek közül minden bizonnyal a távhő, hiszen ezzel a technikával lényegében semmilyen tennivalónk nincs. Az is igaz ugyanakkor, hogy a távfűtés esetében limitáltak az egyedi szabályozási lehetőségeink, illetve a zöld megoldásoknak is búcsút inthetünk.

Egy kisebb iroda esetében a központi fűtés is szóba jöhet. A hőt ilyenkor jellemzően gáz biztosítja, ugyanakkor a vegyestüzelésű központi kazánnak sincs akadálya. Utóbbi azonban sok vesződséggel és némi kosszal is jár, így csak akkor válasszuk ezt, ha megbirkózunk a feladatokkal. Amennyiben nem túl nagy az iroda, mindenképp érdemes elgondolkodni a teljesen egyedi fűtésen, amit egy cirkó kazánnal oldhatunk meg. A modern kondenzációs kazánok igazán energiatakarékosak, ráadásul egyben a melegvíz-ellátást is képesek megoldani.

Hogyan optimalizáljuk?

A fűtés optimalizálásának első lépése, hogy mindig az igényeknek megfelelő hőmérsékletet állítunk be az irodában. Semmi értelme 24-25 fokos „kánikulát” csinálni a helyiségekben, ha a munkatársaink hűvösebb körülmények között érzik jól magukat. Nyugodtan kérjük ki tehát a véleményüket arról, hogy milyen hőfok lenne számukra a legjobb, és ehhez igazítsuk a fűtést.

Igen ám, de ahány kolléga, annyi optimális hőmérséklet. Könnyen megeshet, hogy egyesek még az említett 25 fokban is vacognak, míg mások már 21 fokban is pólóra vetkőznek. Ezt úgy tudjuk orvosolni, hogy zónákra osztjuk az irodát, és egyedi szabályozást biztosítunk. Így mindenki olyan hőmérsékletet állíthat be magának, ami számára a legmegfelelőbb. Mindez persze nem lehetséges távhő esetében, ugyanakkor egy kondenzációs kazánnal vagy cirkóval minden további nélkül megoldható.

Azzal is sokat tehetünk a fűtésszámla lefaragásáért, ha haladunk a korral, és modern megoldásokat választunk. A programozható termosztátok ma már egyáltalán nem tekinthetők kuriózumnak és teljesen megfizethetőnek számítanak. Az ilyen készülékek lehetővé teszik, hogy az iroda ritmusához igazítsuk a fűtést. Beállíthatjuk például, hogy a fűtés reggel bekapcsoljon, így ideális meleg legyen, mire beérünk. Munkaidő után pedig automatikusan lekapcsolja vagy alacsonyabb hőfokra veszi a fűtést.

Ha még egy lépést tennénk a XXI. századi megoldások felé, akkor vásároljunk olyan termosztátot, amit WiFi-n keresztül akár okostelefonnal is vezérelhetünk. Így egy appon keresztül bárhol és bármikor szabályozhatjuk az iroda fűtését vagy megváltoztathatjuk az előre beállított programot. Ezek az alkalmazások többnyire arra is képesek, hogy a kazán mellett a bojlert, a légkondit vagy a szolár rendszert is irányítsák, így teljes mértékben kézben tarthatjuk az iroda klimatizálását.

Végül arról se feledkezzünk meg, hogy egy dolog a hőmérséklet és egy másik dolog a hőérzet. Utóbbit elsősorban a levegő páratartalma befolyásolja: mind a túl száraz, mind a túl nedves levegő rontja a komfortérzetet, ezáltal pedig a produktivitást. Igazán egyszerű módszer tehát a fűtés optimalizálására, ha rendszeresen szellőztetünk, esetleg beszerzünk egy párásító vagy páramentesítő berendezést.

Ha lehet, zöldítsünk!

Az eddigi tippek mind abból a feltevésből indultak ki, hogy hagyományos, fosszilis energiahordozókon alapuló fűtési rendszert használunk. Napjainkban azonban már sokkal inkább az olyan megújuló technikákban érdemes gondolkodni, mint a napenergia, a geotermikus hő vagy a hőszivattyús rendszerek. Ezek a megoldások nemcsak fenntarthatóbbak, mint az égésre épülő eljárások, de anyagilag is sokkal jobban járunk velük.

Egy kisebb iroda fűtése például minden további nélkül megoldható légkondicionálókkal, amik kizárólag elektromos áramot igényelnek. Ehhez akár napelemeket is szerelhetünk a tetőre, vagy kihasználhatjuk az úgynevezett GEO vagy H tarifa nyújtotta kedvezményeket. A légkondis fűtés előnye, hogy olcsó, a kiépítése nem igényel nagyobb átalakítást és lényegében bárhol bevethető. A legnagyobb hátránya pedig az, hogy a működése némi zajjal és huzattal jár, amit nem mindenki visel jól.

A klímánál is jobb választásnak számítanak a geotermikus fűtési rendszerek. Az ilyen technika a földben megbúvó hőt képes hasznosítani és eljuttatni a fűtőtestekbe. A geotermikus rendszerek maximálisan környezetkímélők és fenntarthatók, tény ugyanakkor, hogy a bekerülési költségük meglehetősen magas. Évtizedes távlatokban viszont bőven megspórolunk annyit a fűtésszámlán, hogy megérje a befektetés.

Egy kisebb iroda is számos lehetőséget rejt magában

A fent említett technikákat akár vegyíthetjük is. Megtarthatjuk a kondenzációs kazánt, de rásegíthetünk a fűtésre légkondicionálók vagy akár infrapanelek segítségével. Így valóban minden igényt kielégítő és olcsó fűtési rendszerünk lehet a munkahelyünkön.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk