Megjelent: 2 éve

Hogyan teremtsünk innovatív szervezeti kultúrát?

A vezetés új kihívása, hogy az elképesztő tempót diktáló jelenben, hogyan lehet irányítani a gyorsan pergő változásokat. Különösen nagy feladat ez az innovációra épülő szervezeteknél. Ma már egyetlen dinamikusan fejlődő cég sem engedheti meg magának azt a hosszú és kényelmes utat, ami anno az ötletládától a vezetőség döntéséig vezetett. A VUCA modell erre a mai kihívásra keresi a választ.

A VUCA modell egyrészt leírja a jelenlegi környezet jellegzetességeit, amelyet változékonynak, uralhatatlannak, komplexnek és átláthatatlannak jellemez, majd vezetési modelljével egy lehetséges megoldást is kínál az innovatív kultúra megteremtésére.

A modellt eredetileg az amerikai hadsereg fejlesztette ki, mert a modern hadviselés olyan kihívásokkal találkozott, amire a korábbi stratégiák nem adtak megoldást. Folyamatosan kiszámíthatatlan helyzetekbe ütköztek, ezért azt a módszert vezették be, hogy békeidőben megpróbálták feltárni a lehetséges kihívásokat és megoldásokat adni rájuk. Ehhez megváltoztatták a működésüket, félretették a hierarchiát, mindenki, mindent megkérdőjelezhetett, nem volt parancsfegyelem, mindenki ötlete egyformán fontos volt.

Ezt a modellt vették át és alkalmazták az üzleti világra is

A mai világ innovációs kihívásaihoz is illeszthető vezetői modell négy eleme a következő: a vízió megfogalmazása és kommunikálása, a megértés elősegítése, az átláthatóság megteremtése és az agilitás támogatása.

A vízió

Ma már sok cég fogalmaz meg valamilyen vízió vagy misszió mondatot, ennek fontosságát szinte mindenki felismerte, de ezt sokszor az üvegvitrinben hagyják porosodni és inkább a stratégiára összpontosítanak. Azzal foglalkoznak mit fognak csinálni és megtervezik részletesen a hogyant.

Az innovatív szervezeteket minőségi célok működtetik, a minőségi célok mögött pedig mindig személyes elkötelezettség, a vezető személyes motivációja áll. Ez adja azt az energiatöbbletet, ami lelkesíteni tud. Ez tesz egy célt olyan „menővé”, ami másokat is arra sarkall, hogy csatlakozzanak a megvalósításhoz. Így lesznek követőik.

A megértés elősegítése

Egy gyorsan változó, bizonytalan, nem jól jósolható világban nem lehet beállni arra, hogy a régi megszokásokra, rutinokra alapozva dolgozzunk.
A problémákat, a lehetséges jövőbeli akadályokat, kihívásokat és lehetőségeket keresni és megérteni kell. Ehhez pedig érdemes tudatosan folyamatosan figyelni, vizsgálni és elemezni a belső szervezeti és a külső környezeti folyamatokat. Ennek módszere lehet a trend elemzés, a big data elemzések. De a leghatékonyabb megoldás, ha magunk is aktívan részt veszünk a jövő, a trendek alakításában. A jelen vezetésének egyik legfontosabb szerepe ezért kérdések feltevése, problémák felvetése és mások ösztönzése is erre.

Az innovatív szervezetek működtetésének másik központi alapelve, hogy mindenki véleménye fontos, a kommunikáció partneri módon történik. A vezető legnagyobb erénye a hallgatás képessége. Az innovatív folyamatban nincs helye a hierarchiának. Ez nem jelenti azt, hogy a szervezetekben sem, csak tudni kell félrerakni, mint az amerikai hadseregben.

Az átláthatóság megteremtése

McGregor motiváció elmélete szerint két alapvető hozzáállás van a szervezetekben, az X szerint az emberek alapvetően lusták, folyamatosan kontrollálni kell őket: ellenőrzéssel, jutalmazással/büntetéssel. Az emberek nem is akarnak felelősséget vállalni. Az Y szemlélet szerint az emberek alapvetően érdeklődőek, keresik a felelősséget és az izgalmas kihívásokat.
Innovatív szervezeteket nem lehet X szemlélettel építeni. A vezetőnek el kell engednie a teljes és mindenre kiterjedő kontrollt. Bizalmat kell építenie, melynek alapköve a vezetői és szervezeti transzparencia. Egyes cégeknél ez az információk teljes megosztását is jelenti. Ez talán extrémnek tűnik, de abból az alapelvből indulnak ki, hogy felelős döntést csak akkor lehet várni a munkatársaktól, ha birtokában vannak minden információnak.

Az agilitás támogatása

Az innováció fontos tényezője, hogy a hibázást a kreatív folyamat szerves részének tekintik. Ismerős a klasszikus sirálymenedzsment? Az, ahol a vezető fent köröz, és ha hibát lát, nagy vijjogással lecsap a hibázóra, hogy mindenki jól lássa a „bűnöst”. Biztos, hogy aki ezt átéli vagy akár csak látja nem fog többet letérni a biztonságos útról. Ez pedig a kreativitás, az innováció halála. Az innovatív menedzsmentnek a hiba a legjobb barátja, amely a működés része. A Pixarnál például az a mondás, hogy kövessük el minél előbb a hibát, hogy legyen idő korrigálni és tanulni belőle. Az ilyen szervezeteknél a hangsúly átkerül a KI hibázottról, a MI a hibára.
Eisenhower mondta, hogy „Csatára készülve mindig azt tapasztaltam, hogy a tervek haszontalanok, a tervezés viszont elengedhetetlen”. Magyarul, a tervek sosem úgy alakulnak, ahogy elképzeltük, de a tervezés során rengeteget tanulunk, új megoldások születhetnek és megláthatjuk a buktatókat. Ez pedig az innovatív szervezetek működésének legfőbb mozgatórugója.

A VUCA mint vezetési modell alapelvei inspirációt nyújthatnak ahhoz, hogy gyors alkalmazkodásra képes, innovatív kultúrájú szervezeteket építhessünk.

Ha többet akar tudni az innovációmenedzsmentről, akkor vegyen részt a február 19-én megrendezésre kerülő "Merj Fejlődni! -Út az innovációhoz" című konferencián. További infók itt.

Lévai Katalin

Human Telex Consulting Kft.

szervezetfejlesztési tanácsadó, tréner, coach
  • 2021.05.12SAP Human Experience Summit Miért fontos, hogy a vállalatok a munkavállalókat helyezzék tevékenységük középpontjába? Hogyan növelhető a kollégák hatékonysága és elkötelezettsége egy világméretű járvány idején? Ezekre a kérdésekre is választ ad az SAP Human Experience Summit. A közép-kelet-európai régió HR-eseinek szóló rendezvény interaktív virtuális élményt kínál független és SAP szakértők előadásaival, valamint vállalatok vezetőinek kerekasztal-beszélgetéseivel. A konferencia ingyenes, csupán regisztálni kell. Csatlakozik? Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így gyűrtük le a Covid-évet! - céges túlélési praktikák

Akadt, akit a “káoszkapitány” titulus energetizált, mások egy komplett gyászfolyamat végén fogadták el, hogy bizony most nincs protokoll,... Teljes cikk

HR kihívások a termelő-gyártó cégeknél 2021-ben

Gyorsaság, rugalmasság, kommunikáció, transzparencia - ezek a készségek és szükségletek hangzottak el legtöbbször a HR szakemberek szájából a HR... Teljes cikk

Hogyan kezelték a covid-helyzetet az üzleti szolgáltató központok?

Magyarországon működő nemzetközi üzleti szolgáltató központok körében (BSC) mérte fel a covidjárvány két hullámának hatásait kérdőíves... Teljes cikk