Megjelent: 2 hónapja

Hogyan változott a próbaidő alatti felmondás a postai kézbesítés szabályainak változása tükrében?

Szeretném megkérdezni, hogy próbaidő alatti felmondás esetén mi a teendő? Írásban kell be nyújtani, e-mailt kell írnom vagy hogyan értesítsem a munkáltatót? Illetve aznap mikor ezt jelzem felé, már nem vagyok köteles a többi napon bemenni dolgozni?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás a munkaviszonyt a közlés napján szünteti meg, tehát az az utolsó munkában töltött nap, utána nem kell bemennie dolgozni. Elvileg a közlés napján kell a munkakör átadási kötelezettségnek eleget tenni (pl. munkavégzési eszközöket, kulcsokat stb.) a munkáltató által meghatározott személynek és módon átadni. A munkáltató a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos kilépő papírokat és az elszámolást (időarányos munkabért) 5 munkanapon belül köteles kiadni, illetve megfizetni.

Ahhoz, hogy szabályosan közölje a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást, ezt írásban kell megtennie, az iratot pedig akár kézírással is elkészítheti. A lényeg, hogy a szövegből legalább az derüljön ki, hogy próbaidő alatti azonnali hatályú felmondásról van szó, ki nyilatkozik (név, anyja neve, születés dátuma az azonosíthatósághoz), illetve melyik munkáltatónál fennálló munkaviszonyára vonatkozik. A keltezéssel és aláírással ellátott iratot átadhatja személyesen a munkáltatónak vagy elküldheti postán - ez utóbbi esetben tértivevényes levélként javasolt a kézbesítés dátumának igazolhatósága érdekében.

A próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást ugyanis csak a próbaidő tartama alatt lehet közölni, következésképpen azt a munkáltatónak legkésőbb a próbaidő utolsó napján át kell vennie (tehát nem elég, ha a próbaidő utolsó napján postázza). Emiatt fontos az is, hogy ha személyesen kerül átadásra, akkor maradjon Önnél a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást tartalmazó iratból egy olyan példány, amelyen a munkáltató keltezéssel és aláírással igazolja, hogy mikor vette át az iratot.

Postai tértivevényes levélként történő megküldés esetén ezt a célt a tértivevény szolgálja. Megjegyzem, hogy a jelen veszélyhelyzetben a Magyar Posta a kézbesítés szabályait módosította, 2020. április 6-tól érintés nélküli kézbesítési módot vezetett be. Tértivevényes levél esetén az átvételt nem kell a címzettnek aláírással igazolnia, ehelyett a személyazonosságot igazoló igazolvány adatait egyezteti a kézbesítővel lehetőség szerint mintegy 1,5 méteres távolságból. A kézbesítő ezeket az adatokat rögzíti az elektronikus készülékén, és átvettnek minősíti a küldeményt. Álláspontom szerint ez az új kézbesítési mód sajnos eredményezhet a kézbesítés megtörténtével és annak dátumával kapcsolatos bizonytalanságot, amely adott esetben akár jogvitához is vezethet. Éppen ezért a személyes átadás biztosabb megoldás lehet.

Munkajogi problémája van? Munkavállalóként használja ügyvédkeresőnket!

Aki válaszol:

Munkajogi szakértő - Dr. Antalóczy Adrienn

Dr. Antalóczy Adrienn LL.M., ügyvéd, munkajogi és adatvédelmi szakjogász. Kiemelt szakterülete a munkajog, valamint a munkajoggal összefüggő adatvédelmi kérdések.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Jól számítják-e a műszakpótlékot?

Megszakítás nélküli munkarendben dolgozunk 6-18 és 18-6 beosztással havi fele-fele arányban 14-15 napot. Műszakpótlékot 18-6 közötti időre 30 %-ot... Teljes cikk

Ha nem találok munkát kell-e fizetni az egészségügyi járulékot?

20 év után mennyi időre jár a munkanélkülieknek a segély? Ha segély lejár, de még munkát nem találtam, akkor is kötelező fizetni az... Teljes cikk

Mit tehetek, ha nem fogadom el, hogy csökkentsék a munkabérem?

A csoportvezetőm szóban felajánlotta, hogy a továbbiakban a bérem 50 %-át fizeti, a munkaidőmet csökkenti. Több információja nincs, ennyi jött... Teljes cikk