kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Hogyan változtatta meg a világjárvány a munkaerőpiacot: a leginkább keresett és legjobban fizető szakmák 2023-ban - a Jooble adatai alapján

Mely iparágak lendültek fel és toboroznak aktívan munkaerőt, valamint kinek fizetnek Magyarországon a legtöbbet?

Hogyan változtatta meg a világjárvány a munkaerőpiacot: a leginkább keresett és legjobban fizető szakmák 2023-ban - a Jooble adatai alapján

A Jooble nemzetközi portál karrier-tanácsadó szakembereit kérdeztük a munkaerőpiac helyzetéről és kilátásairól a járvány körülményei között. Mely iparágak lendültek fel és toboroznak aktívan munkaerőt, kinek fizetnek Magyarországon a legtöbbet? Konkrét állásajánlatokat pedig a portálon az Önt érdeklő régióban keresve talál. Például a győri állások keresést használva többezer aktuális ajánlat közül választhatja ki az Önnek megfelelőt. De mit is érdemes keresni? Ehhez nyújt segítséget a rövid összeállításunk.

A munkaerőpiac fokozatosan "feléled". 2022. március-áprilisában felére, 25-30 ezerre csökkent a betöltetlen állások száma. Azonban 2022. nyarán jelentős változásokat vehettünk észre. Augusztusban már 45-52 ezer ajánlatot hirdettek munkaadó cégek az állásportálokon. És bár ez a szám még mindig messze van a válság előtti 60-75 ezer betöltetlen állástól, a stabil pozitív dinamika egyértelműen megfigyelhető.

A helyzet javulásának tendenciáját az Állami Foglalkoztatási Szolgálat is megerősíti. Ott arról számoltak be, hogy augusztusban a munkáltatók több mint 50 ezer üres állásajánlatot tettek közzé a szolgálat honlapján. Természetesen a felkínált pozíciók legtöbbször a kékgalléros munkásoknak szólnak, a fizetések pedig sok kívánnivalót hagynak maguk után. 

A koronavírus minden trendet megzavart

Általánosságban elmondható, hogy idén az összes szezonális trendet "megkeverte" a koronavírus. A megszokott őszi és tavaszi fellendülést, illetve nyári stagnálást felváltotta egy folyamatos növekvő dinamika, ami 2023-ban lett igazán látható. 

A munkaerő-migránsok külföldre áramlása fokozatosan helyreáll, kétségtelenül nem olyan mértékű, mint az előző években. A koronavírus-járvány miatti határzár nem segítette a külföldi munkaerő befogadását. 

A legkeresettebb szakmák szakterületenként

Nemcsak a munkaerőpiacra visszatérő betöltetlen állások száma, hanem a minősége is azt mutatja, hogy a helyzet élénkül. Különösen a hagyományos szakmai területek állítják helyre a statisztikát. Jellemzően a válság előtti nagy szakirányok, a kereskedelem, az értékesítés, a gyártás, az informatika, az adminisztratív személyzet és a hallgatói állásajánlatok számítanak a legfontosabbnak. Az első tízet pedig a logisztika, a bankok, a gyógyszeripar, a vendéglátás, a könyvelés és a marketing tette teljessé.

Mely szakmákban tudunk elhelyezkedni idén, mely területen mire számíthatunk:

1. Értékesítés

A terület meglehetősen univerzális, ezért ígéretes. A termékpromóció, különösen az aktív értékesítés szakemberei mindig keresettek. Talán nem túl ígéretesek a kínált feltételek, de a munkalehetőségek számban és változatosságban is megfelelőek. 

Legismertebb szakmák az értékesítés területén: értékesítési vezető, területi vezető, ügyfélszolgálati vezető, call center operátor. 

2. Távmunka

A karantén időszakában és azt követően nőtt a távmunka ajánlatok száma, amivel a szakemberek időt és pénzt spórolhatnak az utazással. A munkaadók általában előnyben részesítik a megfelelő munkatapasztalattal és megfelelő ügyfélkörrel rendelkező szakembereket. De a munkaköri leírásokban gyakran találkozhat a "Készen állok diák felvételére" vagy a "Munka tapasztalat nélküli szakembert képezünk ki" kifejezésekkel.

Amennyiben távmunkában gondolkodunk az online szakember, tolmács, tartalomíró, online oktató szakmákra érdemes figyelmet fordítanunk. 

3. Termelés és gyártás

A dolgozó szakmák képviselőiből való krónikus hiány hosszú múltra tekint vissza, és nem valószínű, hogy a közeljövőben megszűnik. A fiatalok vonakodása a fizikai munkától még jó pénzért is, a pályaválasztási tanácsadás hiánya és a magyar gyártók versenye a külföldiekkel oda vezetett, hogy a gyárakban meglehetősen magasak a bérek, jelentősen javultak a munkakörülmények és a szociális jutattások.

Ezen túlmenően a feldolgozóipari vállalkozások nemcsak nagyvárosokban, hanem kistelepüléseken is találhatók. 

Pozíciók, melyekre érdemes odafigyelni: betanított munkás, termelési vezető, gyártási szakember. 

4. Logisztika

A negyedik helyen a logisztikai ipar áll. Magyarország kényszerű elszigetelődése miatt a hazai logisztikai piac drámai mértékben megnőtt, ezért az üzemeltetők aktívan toboroztak munkaerőt. Bár maguk az iparági vezetők is elismerik, hogy egy ilyen helyzet meglehetősen instabil lehet a lakosság alacsony vásárlóereje miatt. Jelenleg azonban aktívan bővítik fiókhálózatukat és toboroznak személyzetet.

Az ezen a területen végzett munka hátránya, hogy a logisztikai komplexumok gyakran a városon kívül helyezkednek el, így a munkába vezető út nem lehet túl rövid és kényelmes. De ezt a problémát némileg enyhíti, hogy a karantén után a munkáltatók szívesebben engedélyezik a beosztottak távmunkáját.

Milyen állásajánlatokra számíthatunk a logisztikában: logisztikus, sofőr, termelési ellenőr, hálózatirányítási szakember. 

Ha tehát a munkaerőpiac jelenlegi realitásairól beszélünk, el kell ismernünk, hogy instabil, de pozitív dinamikával. A válságcsökkentés számos iparágat érintett, hagyományosan a HR-eseket, a marketingeseket, az ügyvédeket és más irodai szakembereket. Újra megélénkült a határzár után "szünetben" lévő munkaerő-migráció. Ezért hamarosan visszatér az európai munkaadók körében keresett szakemberhiány. És ezek mindenekelőtt dolgozó szakmák lesznek.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek