kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Hogyan változtatta meg a világjárvány a munkaerőpiacot: a leginkább keresett és legjobban fizető szakmák 2023-ban - a Jooble adatai alapján

Mely iparágak lendültek fel és toboroznak aktívan munkaerőt, valamint kinek fizetnek Magyarországon a legtöbbet?

Hogyan változtatta meg a világjárvány a munkaerőpiacot: a leginkább keresett és legjobban fizető szakmák 2023-ban - a Jooble adatai alapján

A Jooble nemzetközi portál karrier-tanácsadó szakembereit kérdeztük a munkaerőpiac helyzetéről és kilátásairól a járvány körülményei között. Mely iparágak lendültek fel és toboroznak aktívan munkaerőt, kinek fizetnek Magyarországon a legtöbbet? Konkrét állásajánlatokat pedig a portálon az Önt érdeklő régióban keresve talál. Például a győri állások keresést használva többezer aktuális ajánlat közül választhatja ki az Önnek megfelelőt. De mit is érdemes keresni? Ehhez nyújt segítséget a rövid összeállításunk.

A munkaerőpiac fokozatosan "feléled". 2022. március-áprilisában felére, 25-30 ezerre csökkent a betöltetlen állások száma. Azonban 2022. nyarán jelentős változásokat vehettünk észre. Augusztusban már 45-52 ezer ajánlatot hirdettek munkaadó cégek az állásportálokon. És bár ez a szám még mindig messze van a válság előtti 60-75 ezer betöltetlen állástól, a stabil pozitív dinamika egyértelműen megfigyelhető.

A helyzet javulásának tendenciáját az Állami Foglalkoztatási Szolgálat is megerősíti. Ott arról számoltak be, hogy augusztusban a munkáltatók több mint 50 ezer üres állásajánlatot tettek közzé a szolgálat honlapján. Természetesen a felkínált pozíciók legtöbbször a kékgalléros munkásoknak szólnak, a fizetések pedig sok kívánnivalót hagynak maguk után. 

A koronavírus minden trendet megzavart

Általánosságban elmondható, hogy idén az összes szezonális trendet "megkeverte" a koronavírus. A megszokott őszi és tavaszi fellendülést, illetve nyári stagnálást felváltotta egy folyamatos növekvő dinamika, ami 2023-ban lett igazán látható. 

A munkaerő-migránsok külföldre áramlása fokozatosan helyreáll, kétségtelenül nem olyan mértékű, mint az előző években. A koronavírus-járvány miatti határzár nem segítette a külföldi munkaerő befogadását. 

A legkeresettebb szakmák szakterületenként

Nemcsak a munkaerőpiacra visszatérő betöltetlen állások száma, hanem a minősége is azt mutatja, hogy a helyzet élénkül. Különösen a hagyományos szakmai területek állítják helyre a statisztikát. Jellemzően a válság előtti nagy szakirányok, a kereskedelem, az értékesítés, a gyártás, az informatika, az adminisztratív személyzet és a hallgatói állásajánlatok számítanak a legfontosabbnak. Az első tízet pedig a logisztika, a bankok, a gyógyszeripar, a vendéglátás, a könyvelés és a marketing tette teljessé.

Mely szakmákban tudunk elhelyezkedni idén, mely területen mire számíthatunk:

1. Értékesítés

A terület meglehetősen univerzális, ezért ígéretes. A termékpromóció, különösen az aktív értékesítés szakemberei mindig keresettek. Talán nem túl ígéretesek a kínált feltételek, de a munkalehetőségek számban és változatosságban is megfelelőek. 

Legismertebb szakmák az értékesítés területén: értékesítési vezető, területi vezető, ügyfélszolgálati vezető, call center operátor. 

2. Távmunka

A karantén időszakában és azt követően nőtt a távmunka ajánlatok száma, amivel a szakemberek időt és pénzt spórolhatnak az utazással. A munkaadók általában előnyben részesítik a megfelelő munkatapasztalattal és megfelelő ügyfélkörrel rendelkező szakembereket. De a munkaköri leírásokban gyakran találkozhat a "Készen állok diák felvételére" vagy a "Munka tapasztalat nélküli szakembert képezünk ki" kifejezésekkel.

Amennyiben távmunkában gondolkodunk az online szakember, tolmács, tartalomíró, online oktató szakmákra érdemes figyelmet fordítanunk. 

3. Termelés és gyártás

A dolgozó szakmák képviselőiből való krónikus hiány hosszú múltra tekint vissza, és nem valószínű, hogy a közeljövőben megszűnik. A fiatalok vonakodása a fizikai munkától még jó pénzért is, a pályaválasztási tanácsadás hiánya és a magyar gyártók versenye a külföldiekkel oda vezetett, hogy a gyárakban meglehetősen magasak a bérek, jelentősen javultak a munkakörülmények és a szociális jutattások.

Ezen túlmenően a feldolgozóipari vállalkozások nemcsak nagyvárosokban, hanem kistelepüléseken is találhatók. 

Pozíciók, melyekre érdemes odafigyelni: betanított munkás, termelési vezető, gyártási szakember. 

4. Logisztika

A negyedik helyen a logisztikai ipar áll. Magyarország kényszerű elszigetelődése miatt a hazai logisztikai piac drámai mértékben megnőtt, ezért az üzemeltetők aktívan toboroztak munkaerőt. Bár maguk az iparági vezetők is elismerik, hogy egy ilyen helyzet meglehetősen instabil lehet a lakosság alacsony vásárlóereje miatt. Jelenleg azonban aktívan bővítik fiókhálózatukat és toboroznak személyzetet.

Az ezen a területen végzett munka hátránya, hogy a logisztikai komplexumok gyakran a városon kívül helyezkednek el, így a munkába vezető út nem lehet túl rövid és kényelmes. De ezt a problémát némileg enyhíti, hogy a karantén után a munkáltatók szívesebben engedélyezik a beosztottak távmunkáját.

Milyen állásajánlatokra számíthatunk a logisztikában: logisztikus, sofőr, termelési ellenőr, hálózatirányítási szakember. 

Ha tehát a munkaerőpiac jelenlegi realitásairól beszélünk, el kell ismernünk, hogy instabil, de pozitív dinamikával. A válságcsökkentés számos iparágat érintett, hagyományosan a HR-eseket, a marketingeseket, az ügyvédeket és más irodai szakembereket. Újra megélénkült a határzár után "szünetben" lévő munkaerő-migráció. Ezért hamarosan visszatér az európai munkaadók körében keresett szakemberhiány. És ezek mindenekelőtt dolgozó szakmák lesznek.

  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk

Z-generációs álommeló - most bárkiből lehet utazási influencer

Tavalyhoz hasonlóan vajon most is lesz magyar kiválasztott, aki párjával együtt 4 héten át belekóstolhat abba, hogy milyen az utazási influencerek... Teljes cikk

Feketén foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek mindkét kezét összepréselte egy gép

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfi ellen, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek