kapubanner for mobile
alma 
Megjelent: 6 éve

Hőszigetelés, érezd magad komfortosan az otthonodban

Az otthonunkban töltött időnek komfortosnak, jó hőérzetűnek kellene lennie.Napjainkban számos hőszigeteletlen épületre nem mondható el, hogy megfelelően komfortos, jó hőérzetet tudna nyújtani lakójának. Pedig fontos lenne gondoskodnunk a megfelelő hőérzetünk kialakításáról.

Nagyon jó lehetőség tud lenni a probléma megoldására a különböző, vissza nem térítendő pályázatok igénybevétele. Na igen, ez mind szép és jó, de nagyon sok fajta és különböző szigetelés létezik. Hogyan tudok eligazodni és honnan tudom, hogy mi is kell nekem?



Egy kis segítség a választáshoz.
Polisztirol alapú szigetelések:
Fontos tisztázni mindjárt egy klasszikus félreértést.
Sokan még a mai napig is a polisztirol szigeteléseket a nikecell hungarocellel azonosítják. Természetesen érthető a gondolatmenet, mert a nikecell úttörő volt a maga idejében. Segített elterjeszteni az országban a szigetelés fontosságát és lényegében összenőtt a márka maga az anyagával, a polisztirollal. De a nikecellnek a hungarocell terméke is csak egy polisztirol alapú szigetelés, se több, se kevesebb.
Most pedig térjünk rá a polisztirol alapú szigetelés fajtáira:

A régi klasszikus fehér eps expandált polisztirol szigetelés már a 2000-es években is nagyon népszerűnek számított. Manapság is töretlen a népszerűsége, ugyan megjelentek szép számmal alternatívái is, de még mindig az egyik legjobb ár értékű arányú szigetelések közé tartozik.Hővezetési tényezője: λ= 0,039 W/mK.

Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége.
Egyik legerősebb alternatívája a grafitos szigetelés. Mint a nevében is benne van, grafit adalékanyagot kevertek a polisztirolba, így jobb szigetelő képességgel bír. Hővezetési tényezője: λ=0,031 W/mK

Az értékek alapján is láthatjuk, hogy jobb szigetelő képességű, mint a már fent említett klasszikus fehér polisztirol szigetelések.

Főképp akkor hasznos, ha az épület szerkezete igényel egy vastagabb szigetelést Így pl.: ha 20 cm fehér polisztirolt kellene felhelyezni az épületünkre a megfelelő komfortérzet kialakításáért, akkor meg tudunk spórolni jó pár cm-t, ha 16 cm grafit adalékanyagot tartalmazó polisztirolt helyezünk fel az épületünkre. Szigetelő képessége a csekélyebb vastagság ellenére is közel azonos lesz.

Hogy mi ennek az előnye?

Nem lesznek olyan mély káváink, kisebb kávákkal közelebb érezhetjük magunkat a természethez.A képet tudja tetézni, hogyha a nyílászárók nem síkban helyezkednek el, olyan érzése lehet az embernek egy nagyobb kávánál, mintha alagútból nézne kifelé. Mindenképpen előnyős a grafit szigetelés használata, mert azonos vastagságban jobb a hőszigetelő képessége.

Amennyiben érdekli a hőszigetelések munkadíjai, itt megtudhat többet róluk.

Harmadik legnépszerűbb, egyben homlokzat szigetelések kihagyhatatlan anyaga nem más, mint az extrudált polisztirol, vagyis más néven xps.
Kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik. Egyik legfontosabb tulajdonsága a zárt cellás szerkezete miatt, hogy nem szívja magába a vizet, így a lábazat kihagyhatatlan kelléke kell hogy legyen hőszigetelésünk felhelyezésekor.

Ásványi alapanyagból készült szigetelés
Amennyiben környezetbarát, tűzálló anyagból szeretnénk elkészíteni a szigetelésünket, erre is van megoldás.

A kőzetgyapot szigetelés ásványi eredetű, bazaltkőből készítik. Páraáteresztő, kiváló hangszigetelő, nem mellékesen 1000 C-ig teljes mértékben tűzálló. Szigetelő képessége valahol a klasszikus fehér és a grafit szigetelőanyag között helyezkedik el. Hővezetési tényezője:λ= 0,036 W/mK

Szükséges kiemelni, hogy mind anyagárban és munkadíjban drágább, mint a polisztirol alapanyagú szigetelések. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy megéri-e a kőzetgyapot szigetelés előnyei a felárát.
Mint láthatják, számos típusú szigetelés létezik. Amelyik szimpatikus és természetesen jól passzol az épületük szerkezetéhez, azt válasszák.
Néhány épületnél majdnem mindegy, nincs befolyásoló tényező arra, hogy mit rakhatunk fel a falazatra.

Viszont vannak olyan épület típusok, amelyekre nem lehet akármelyik szigetelést felrakni. Ilyen a vályogház. Vályogházra szigorúan csak kőzetgyapot szigetelést lehet felhelyezni, mert szükséges a páraáteresztés. Ha ez nincs meg, sérülhet a szerkezet.

Ezért azt javasoljuk, hogy bátran tervezzenek és számoljanak, de mielőtt végleges döntést hoznak, kérjék ki szakember véleményét is.
Ne feledkezzünk meg róla, hogy a homlokzat hőszigetelés csak egy lépés az épület energetikájában, ezért ha tehetjük, folytassuk más, már felújításra szoruló sarkalatos problémákkal.
Viszont, ha ezeket a lépéseket mind megtesszük, nagyon jó úton haladunk, egy igazán jó hőérzetű, komfortos otthon kialakításában.
 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk