kapubanner for mobile
alma 
Megjelent: 6 éve

Hőszigetelés, érezd magad komfortosan az otthonodban

Az otthonunkban töltött időnek komfortosnak, jó hőérzetűnek kellene lennie.Napjainkban számos hőszigeteletlen épületre nem mondható el, hogy megfelelően komfortos, jó hőérzetet tudna nyújtani lakójának. Pedig fontos lenne gondoskodnunk a megfelelő hőérzetünk kialakításáról.

Nagyon jó lehetőség tud lenni a probléma megoldására a különböző, vissza nem térítendő pályázatok igénybevétele. Na igen, ez mind szép és jó, de nagyon sok fajta és különböző szigetelés létezik. Hogyan tudok eligazodni és honnan tudom, hogy mi is kell nekem?Egy kis segítség a választáshoz.
Polisztirol alapú szigetelések:
Fontos tisztázni mindjárt egy klasszikus félreértést.
Sokan még a mai napig is a polisztirol szigeteléseket a nikecell hungarocellel azonosítják. Természetesen érthető a gondolatmenet, mert a nikecell úttörő volt a maga idejében. Segített elterjeszteni az országban a szigetelés fontosságát és lényegében összenőtt a márka maga az anyagával, a polisztirollal. De a nikecellnek a hungarocell terméke is csak egy polisztirol alapú szigetelés, se több, se kevesebb.
Most pedig térjünk rá a polisztirol alapú szigetelés fajtáira:

A régi klasszikus fehér eps expandált polisztirol szigetelés már a 2000-es években is nagyon népszerűnek számított. Manapság is töretlen a népszerűsége, ugyan megjelentek szép számmal alternatívái is, de még mindig az egyik legjobb ár értékű arányú szigetelések közé tartozik.Hővezetési tényezője: λ= 0,039 W/mK.

Minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége.
Egyik legerősebb alternatívája a grafitos szigetelés. Mint a nevében is benne van, grafit adalékanyagot kevertek a polisztirolba, így jobb szigetelő képességgel bír. Hővezetési tényezője: λ=0,031 W/mK

Az értékek alapján is láthatjuk, hogy jobb szigetelő képességű, mint a már fent említett klasszikus fehér polisztirol szigetelések.

Főképp akkor hasznos, ha az épület szerkezete igényel egy vastagabb szigetelést Így pl.: ha 20 cm fehér polisztirolt kellene felhelyezni az épületünkre a megfelelő komfortérzet kialakításáért, akkor meg tudunk spórolni jó pár cm-t, ha 16 cm grafit adalékanyagot tartalmazó polisztirolt helyezünk fel az épületünkre. Szigetelő képessége a csekélyebb vastagság ellenére is közel azonos lesz.

Hogy mi ennek az előnye?

Nem lesznek olyan mély káváink, kisebb kávákkal közelebb érezhetjük magunkat a természethez.A képet tudja tetézni, hogyha a nyílászárók nem síkban helyezkednek el, olyan érzése lehet az embernek egy nagyobb kávánál, mintha alagútból nézne kifelé. Mindenképpen előnyős a grafit szigetelés használata, mert azonos vastagságban jobb a hőszigetelő képessége.

Amennyiben érdekli a hőszigetelések munkadíjai, itt megtudhat többet róluk.

Harmadik legnépszerűbb, egyben homlokzat szigetelések kihagyhatatlan anyaga nem más, mint az extrudált polisztirol, vagyis más néven xps.
Kiváló hőszigetelő képességgel rendelkezik. Egyik legfontosabb tulajdonsága a zárt cellás szerkezete miatt, hogy nem szívja magába a vizet, így a lábazat kihagyhatatlan kelléke kell hogy legyen hőszigetelésünk felhelyezésekor.

Ásványi alapanyagból készült szigetelés
Amennyiben környezetbarát, tűzálló anyagból szeretnénk elkészíteni a szigetelésünket, erre is van megoldás.

A kőzetgyapot szigetelés ásványi eredetű, bazaltkőből készítik. Páraáteresztő, kiváló hangszigetelő, nem mellékesen 1000 C-ig teljes mértékben tűzálló. Szigetelő képessége valahol a klasszikus fehér és a grafit szigetelőanyag között helyezkedik el. Hővezetési tényezője:λ= 0,036 W/mK

Szükséges kiemelni, hogy mind anyagárban és munkadíjban drágább, mint a polisztirol alapanyagú szigetelések. Mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy megéri-e a kőzetgyapot szigetelés előnyei a felárát.
Mint láthatják, számos típusú szigetelés létezik. Amelyik szimpatikus és természetesen jól passzol az épületük szerkezetéhez, azt válasszák.
Néhány épületnél majdnem mindegy, nincs befolyásoló tényező arra, hogy mit rakhatunk fel a falazatra.

Viszont vannak olyan épület típusok, amelyekre nem lehet akármelyik szigetelést felrakni. Ilyen a vályogház. Vályogházra szigorúan csak kőzetgyapot szigetelést lehet felhelyezni, mert szükséges a páraáteresztés. Ha ez nincs meg, sérülhet a szerkezet.

Ezért azt javasoljuk, hogy bátran tervezzenek és számoljanak, de mielőtt végleges döntést hoznak, kérjék ki szakember véleményét is.
Ne feledkezzünk meg róla, hogy a homlokzat hőszigetelés csak egy lépés az épület energetikájában, ezért ha tehetjük, folytassuk más, már felújításra szoruló sarkalatos problémákkal.
Viszont, ha ezeket a lépéseket mind megtesszük, nagyon jó úton haladunk, egy igazán jó hőérzetű, komfortos otthon kialakításában.
 

  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Többen rosszul lettek a csengeri börtön építése közben

Többen rosszullétre panaszkodtak hétfőn a csengeri börtön építésében résztvevők közül - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos... Teljes cikk

Sikkasztás miatt emeltek vádat egy postavezető ellen

A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk

Z-generációs álommeló - most bárkiből lehet utazási influencer

Tavalyhoz hasonlóan vajon most is lesz magyar kiválasztott, aki párjával együtt 4 héten át belekóstolhat abba, hogy milyen az utazási influencerek... Teljes cikk