Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 4 éve

Hova rakja a gyereket a munkavállaló nyáron? - extra munkáltatói megoldások

Hosszú nyári szünet, kitolódott munkaidő és nyugdíjkorhatár, helyben nem elérhető nagymama, drága táborok, szülő közelségére vágyó gyermek igényeinek figyelembe vétele. Ilyen tényezők miatt vannak nagy gondban nyáron a magyar családos munkavállalók, és nem is kevesen küzdenek a folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldásával. Felmérések szerint ez minden 3. magyar családban gondot jelent. Nagyon kevés a gyerekbarát munkahely, amely magánénak érzi a családos munkavállaló problémáját, és segíti őt gyereksarokkal, családi napközivel, munkaidő-kedvezménnyel. Vagy éppen 8 hetes nyári tábor szervezésével. Íme, az üdítő céges kivételek.

Négy magyar családból háromban csak az édesanyák vigyáznak a vakációzó gyermekekre. A szülőknek elképesztő logisztikai feladvány a tízhetes nyári vakáció megszervezése. Segítséget nagyon sok szülő nem is remélhet mástól. A családok kétharmada fizeti be gyermekeit nyári táborba, de legfeljebb egy hétre, 20-40 ezer forintért. A legtöbb tábor csillagászati összegekbe kerül és akkor még nem is beszéltünk a nyár többi részéről. A munkáltatók többsége Magyarországon még nem fordít figyelmet, energiát e rendkívül fontos probléma megoldására.

Egy korábban megjelent kutatásból az derül ki, amelyet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet végzett, a magyarországi vállalatok elvétve alkalmazzák a családbarát munkaerő-piaci eszközöket. És hogy mit értettek ez alatt? Elsősorban rugalmas munkavégzést (cégek 51 százaléka), részmunkaidőt (cégek 66 százaléka), távmunka lehetőségét (cégek 11 százaléka) Pedig a 10 hetes szünidőre gondolva, ennek nem elhanyagolandó része az sem, hogy adnak-e valamilyen opcionális lehetőséget a cégek a gyermekek felvigyázásának megoldására, akár hosszabb távon munkahelyi bölcsődével vagy alkalmilag játszószobával, napközivel. Ezek egyébként a legritkábban alkalmazott eszközök a családbarát lehetőségek közül a kutatás szerint.

Nyári tábort szerveznek a cégek

Szerencsére van olyan munkáltató, amelyik törődik a családos munkavállalókkal, átérzi a szülők problémáját, a nyári szünet okozta sokkot. Ilyen vállalat az EPAM Magyarország, amelyik nemcsak egy-két hétre, hanem júliusban és augusztusban, munkaidő alatt gyermekfelügyeletet biztosít a székházában a dolgozók gyermekei számára. A 4-14 év közötti gyerekeknek változatos programokat szerveznek. Speciálisan nekik kialakított helyiségben tölthetik a napot, izgalmas rendezvényeken vehetnek részt. Az “EPAM-gyerekek” 8 héten keresztül, 1 hetes turnusokban vehetnek részt a táborban. A cég állja a költségek döntő hányadát, a szülőknek csak egy kisebb összeget kell beleadniuk. - További előny, hogy reggel 8.30-18.30 óráig, a hivatalos munkaidőn túl is biztosított a gyerekfelügyelet, így azzal sincs gond, hogy megszervezzék a szülők, hogy 4 vagy 5 órára elhozzák a gyerekeket - tudtuk meg Vinkó Bencétől, a cég ügyvezető igazgatójától.

gyermekfelügyelet

A cég számos külső programot is szervez a gyerekeknek: így például a mezítlábas park, múzeumlátogatás, cipósütés a Skanzenben, lovaglás. A programstruktúra hétről hétre változik, így azok a gyerekek sem tartják unalmasnak, akik több héten keresztül vesznek részt a táborban - magyarázza a cég ügyvezető igazgatója.

munkahelyi tábor

A tapasztalatok alapján sok gyerek nem is akar rögtön hazamenni a nap végén, még megvárják a vacsorát, az utolsó körtáncot, befejezik azt a “művet” amin éppen dolgoznak, vagy csak még ugrálnak néhányat a bordásfalról a hatalmas szivacsra.
Hozzátette: A kollégák és a gyerekek visszajelzései pozitívak, de az igények és a lehetőségek függvényében fogják továbbgondolni, miként folytassák tovább a kollégák ilyen jellegű támogatását. Ebből nemcsak a dolgozó nyerhet, hanem a vállalat is. Hiszen egy ilyen lépés
növelheti a munkavállalói lojalitást, erősítheti a belső kohéziót. Kollégáiknak nem kell gyerekeik elhelyezése miatt aggódniuk, ráadásul nap közben is a közelükben tudhatják őket. Az EPAM más módon is segíti családos dolgozóit. Például családi nappal, szülő-gyerek munkanappal.

Szintén nyári táborral segíti a családos dolgozókat National Instruments Hungary Kft, amely korábban ezzel családbarát munkahely díjat is nyert. Minden évben június közepétől augusztus közepéig folyamatosan lehet vinni a cég táboraiba a gyereket, a költségek felét a szülőknek kell állniuk. Emellett a legkisebbekre is gondolva három helyi családi napközivel is partnerek, ahol szintén kedvezményesen tudják elhelyezni a gyermekeiket a kollégák. El kell mondani, hogy a cégnél külön gyermekfelügyeletre vagy megőrzésre kialakított szobájuk nincs, de a vezetők nyitottak az eshetőségre, hogy a gyerekek megjelennek a vállalatnál.

Így csinálják a családbarát munkahelyek

A könyökünkön jöhet ki, de a fent említett kutatás is rámutatott, a családi napközi, a gyereksarok, a távmunka, a részmunkaidő, a munkaidő-kedvezmény mind-mind „ajándék” a családos dolgozónak, amikor gyermeke felügyeletét tíz héten keresztül kell valahogy megoldania.

Néhány hete számoltunk be az idei családbarát munkahely díj nyertesiről. Megtudhattuk például azt, miként segítik ők is a családos dolgozókat.

A nagyvállalat kategória győztese, a Mavir Zrt. például úgy, hogy a nyáron egy hétre szünidei elfoglaltságot biztosít a dolgozók gyermekeinek, megismertetve a szülők munkahelyét, játékos formában. A cégnél harminc-negyven olyan a 9-14 kor közötti gyermeket hívnak meg a nyáron egy hétre, akik érdeklődnek szüleik munkája iránt. „Minden nap mással ismerkedhetnek meg, külső és belső programokat is terveznek, s mindezek mellett képzett animátorok szórakoztató és játékos programokkal készülnek számukra" - fogalmazott a HR Portálnak Fekete Eszter, a MAVIR ZRt. Humánerőforrás-gazdálkodási osztályvezetője. 

A közepes vállalat kategória egyik győztese a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. pedig például   gyermeket nevelő alkalmazottait munkaidő-kedvezményben részesíti.

E kategória másik győztese, a BDO-nál pedig 2013 óta működik családi napközi, ami szintén hatalmas segítség a gyerekes kollégáknak. A cégnél szakképzett gondozók a munkaidőhöz igazodva vigyáznak a gyermekekre, kialakítottak egy játszóteret az irodaház területén.

családi napközi

A K&H Bank is több díjat nyert családbarát megoldásaival. 2013 nyarán nyílt meg központjukban a családbarát munkahelyi szoba. Több dolgozó esetenként korábban is bevitte a gyerekét a munkahelyre főleg nyáron, amikor nehéz volt megoldani a felügyeletet, így a gyerekek és a dolgozók érdekében úgy döntöttek kialakítanak erre a célra egy nagyobb helyiséget munkaállomásokkal. (A családbarát szobáról részletesen korábbi cikkünkben írtunk.)
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
10 HR-es véleményvezér - itt vannak a globális influencerek

Kik vannak nagy hatással a személyzeti szakemberek gondolkodására? Kiket hívnak top konferenciák előadóinak és kiknek jelentek meg sikerkönyveik. Sok... Teljes cikk

Fókuszban a munkahelyek megtartása, amiből most 160 Pest megyei kkv profitál

Várhatóan újabb 78 cég nyer el több mint 2 milliárd forintot a Pest megyei vállalkozások eszközberuházásait támogató pályázati felhívás... Teljes cikk

Vezérigazgató és HR vezető: egy harmonikus kapcsolat anatómiája

Hogyan alakul ki a vállalat első számú vezetője és a HR vezető közötti erős bizalmi kötődés, mi a feltétele a sikeres együttműködésüknek.... Teljes cikk