Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 5 éve

Hova rakja a gyereket a munkavállaló nyáron? - extra munkáltatói megoldások

Hosszú nyári szünet, kitolódott munkaidő és nyugdíjkorhatár, helyben nem elérhető nagymama, drága táborok, szülő közelségére vágyó gyermek igényeinek figyelembe vétele. Ilyen tényezők miatt vannak nagy gondban nyáron a magyar családos munkavállalók, és nem is kevesen küzdenek a folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldásával. Felmérések szerint ez minden 3. magyar családban gondot jelent. Nagyon kevés a gyerekbarát munkahely, amely magánénak érzi a családos munkavállaló problémáját, és segíti őt gyereksarokkal, családi napközivel, munkaidő-kedvezménnyel. Vagy éppen 8 hetes nyári tábor szervezésével. Íme, az üdítő céges kivételek.

Négy magyar családból háromban csak az édesanyák vigyáznak a vakációzó gyermekekre. A szülőknek elképesztő logisztikai feladvány a tízhetes nyári vakáció megszervezése. Segítséget nagyon sok szülő nem is remélhet mástól. A családok kétharmada fizeti be gyermekeit nyári táborba, de legfeljebb egy hétre, 20-40 ezer forintért. A legtöbb tábor csillagászati összegekbe kerül és akkor még nem is beszéltünk a nyár többi részéről. A munkáltatók többsége Magyarországon még nem fordít figyelmet, energiát e rendkívül fontos probléma megoldására.

Egy korábban megjelent kutatásból az derül ki, amelyet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet végzett, a magyarországi vállalatok elvétve alkalmazzák a családbarát munkaerő-piaci eszközöket. És hogy mit értettek ez alatt? Elsősorban rugalmas munkavégzést (cégek 51 százaléka), részmunkaidőt (cégek 66 százaléka), távmunka lehetőségét (cégek 11 százaléka) Pedig a 10 hetes szünidőre gondolva, ennek nem elhanyagolandó része az sem, hogy adnak-e valamilyen opcionális lehetőséget a cégek a gyermekek felvigyázásának megoldására, akár hosszabb távon munkahelyi bölcsődével vagy alkalmilag játszószobával, napközivel. Ezek egyébként a legritkábban alkalmazott eszközök a családbarát lehetőségek közül a kutatás szerint.

Nyári tábort szerveznek a cégek

Szerencsére van olyan munkáltató, amelyik törődik a családos munkavállalókkal, átérzi a szülők problémáját, a nyári szünet okozta sokkot. Ilyen vállalat az EPAM Magyarország, amelyik nemcsak egy-két hétre, hanem júliusban és augusztusban, munkaidő alatt gyermekfelügyeletet biztosít a székházában a dolgozók gyermekei számára. A 4-14 év közötti gyerekeknek változatos programokat szerveznek. Speciálisan nekik kialakított helyiségben tölthetik a napot, izgalmas rendezvényeken vehetnek részt. Az “EPAM-gyerekek” 8 héten keresztül, 1 hetes turnusokban vehetnek részt a táborban. A cég állja a költségek döntő hányadát, a szülőknek csak egy kisebb összeget kell beleadniuk. - További előny, hogy reggel 8.30-18.30 óráig, a hivatalos munkaidőn túl is biztosított a gyerekfelügyelet, így azzal sincs gond, hogy megszervezzék a szülők, hogy 4 vagy 5 órára elhozzák a gyerekeket - tudtuk meg Vinkó Bencétől, a cég ügyvezető igazgatójától.

gyermekfelügyelet

A cég számos külső programot is szervez a gyerekeknek: így például a mezítlábas park, múzeumlátogatás, cipósütés a Skanzenben, lovaglás. A programstruktúra hétről hétre változik, így azok a gyerekek sem tartják unalmasnak, akik több héten keresztül vesznek részt a táborban - magyarázza a cég ügyvezető igazgatója.

munkahelyi tábor

A tapasztalatok alapján sok gyerek nem is akar rögtön hazamenni a nap végén, még megvárják a vacsorát, az utolsó körtáncot, befejezik azt a “művet” amin éppen dolgoznak, vagy csak még ugrálnak néhányat a bordásfalról a hatalmas szivacsra.
Hozzátette: A kollégák és a gyerekek visszajelzései pozitívak, de az igények és a lehetőségek függvényében fogják továbbgondolni, miként folytassák tovább a kollégák ilyen jellegű támogatását. Ebből nemcsak a dolgozó nyerhet, hanem a vállalat is. Hiszen egy ilyen lépés
növelheti a munkavállalói lojalitást, erősítheti a belső kohéziót. Kollégáiknak nem kell gyerekeik elhelyezése miatt aggódniuk, ráadásul nap közben is a közelükben tudhatják őket. Az EPAM más módon is segíti családos dolgozóit. Például családi nappal, szülő-gyerek munkanappal.

Szintén nyári táborral segíti a családos dolgozókat National Instruments Hungary Kft, amely korábban ezzel családbarát munkahely díjat is nyert. Minden évben június közepétől augusztus közepéig folyamatosan lehet vinni a cég táboraiba a gyereket, a költségek felét a szülőknek kell állniuk. Emellett a legkisebbekre is gondolva három helyi családi napközivel is partnerek, ahol szintén kedvezményesen tudják elhelyezni a gyermekeiket a kollégák. El kell mondani, hogy a cégnél külön gyermekfelügyeletre vagy megőrzésre kialakított szobájuk nincs, de a vezetők nyitottak az eshetőségre, hogy a gyerekek megjelennek a vállalatnál.

Így csinálják a családbarát munkahelyek

A könyökünkön jöhet ki, de a fent említett kutatás is rámutatott, a családi napközi, a gyereksarok, a távmunka, a részmunkaidő, a munkaidő-kedvezmény mind-mind „ajándék” a családos dolgozónak, amikor gyermeke felügyeletét tíz héten keresztül kell valahogy megoldania.

Néhány hete számoltunk be az idei családbarát munkahely díj nyertesiről. Megtudhattuk például azt, miként segítik ők is a családos dolgozókat.

A nagyvállalat kategória győztese, a Mavir Zrt. például úgy, hogy a nyáron egy hétre szünidei elfoglaltságot biztosít a dolgozók gyermekeinek, megismertetve a szülők munkahelyét, játékos formában. A cégnél harminc-negyven olyan a 9-14 kor közötti gyermeket hívnak meg a nyáron egy hétre, akik érdeklődnek szüleik munkája iránt. „Minden nap mással ismerkedhetnek meg, külső és belső programokat is terveznek, s mindezek mellett képzett animátorok szórakoztató és játékos programokkal készülnek számukra" - fogalmazott a HR Portálnak Fekete Eszter, a MAVIR ZRt. Humánerőforrás-gazdálkodási osztályvezetője. 

A közepes vállalat kategória egyik győztese a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. pedig például   gyermeket nevelő alkalmazottait munkaidő-kedvezményben részesíti.

E kategória másik győztese, a BDO-nál pedig 2013 óta működik családi napközi, ami szintén hatalmas segítség a gyerekes kollégáknak. A cégnél szakképzett gondozók a munkaidőhöz igazodva vigyáznak a gyermekekre, kialakítottak egy játszóteret az irodaház területén.

családi napközi

A K&H Bank is több díjat nyert családbarát megoldásaival. 2013 nyarán nyílt meg központjukban a családbarát munkahelyi szoba. Több dolgozó esetenként korábban is bevitte a gyerekét a munkahelyre főleg nyáron, amikor nehéz volt megoldani a felügyeletet, így a gyerekek és a dolgozók érdekében úgy döntöttek kialakítanak erre a célra egy nagyobb helyiséget munkaállomásokkal. (A családbarát szobáról részletesen korábbi cikkünkben írtunk.)
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A rövidebb, fenntartható szabadságokban hiszek - Dr. Béres Eszter, Mercedes-Benz Hungária

Nem a nagy elvonulásokban, hanem a fenntartható több, rövidebb kikapcsolódásban és a work-life balance-ban hisz. “Stressz mindig van és lesz, ezt nem... Teljes cikk

A dolgozó érték - a vezető felelőssége, hogy ne csak szlogen legyen

Egy szervezet legfontosabb értéke az ember – különösen a járványhelyzet fennállása óta egyre többet hallani ezt az állítást, amely meglepő... Teljes cikk

Tízből négyen egy éven belül elhagynák a munkahelyüket

A munkavállalók közel fele radikális karrierváltáson gondolkodik, hasonló arányban érzik magukat túlterheltnek és kiégettnek – derül ki a... Teljes cikk