Megjelent: 4 éve

Így látja a munkaerőhiányt egy takarítócég vezetője

Komoly hiány van takarítókból: a fiatal, agilis munkaerő már kivándorolt, emellett a takarítói munka presztízse is egyre csökken. Az interjú Püsök Ferenccel, a Makulátlan Tiszta Terület Kft. szakmai vezetőjével készült, mely cég immár a 15. éve van jelen a takarítóiparban.

Cégvezetőként hogy látod a munkaerőpiacot napjainkban?

Ez elmúlt egy-másfél évben komoly emberhiány alakult ki a munkaerőpiacon, és ezt természetesen mi is érezzük.

A magyarországi viszonyokhoz képest nyugaton ugye jelentősen többet lehet keresni, így nem kevesek kivándoroltak. Aki kicsit életerősebb, fiatal munkaerő, és még nincs családja, az azt mondja, hogy kimegy valahová külföldre dolgozni. Ami persze azért bonyodalommal is jár: el kell hagyni az otthont, a családot, a megszokott életet, kultúrát.... Így sokan vannak olyanok is, akik nem akarnak kimenni, akik itt akarnak megteremteni egy megfelelő életszínvonalat maguknak és a családjuknak.

Ezen felül itt van még az, hogy a takarítói szakmának nem jó a presztízse, sokszor leértékelik: ő csak egy takarító. Pedig ez egy fontos szakma, mi tisztaságot szolgálunk, higiéniát, esztétikát teremtünk. Ez egy pótolhatatlan terület.

Milyen megoldást látsz erre?

Erre is van megoldás, ha néha nagyon nem is egyszerű. Némi szervezőmunkát igényel.

Mi a hagyományos takarítási tevékenységek mellett mást is csinálunk. Nem csak egy területre koncentrálunk. Pl. télen havat lapátolunk vagy utakat sózunk, ősszel összeszedjük a faleveleket, nyáron kisebb kerti munkákat végzünk, igény és szezon szerint. Ezek néha kikerülhetetlenek a takarítás mellett, hiszen nem mondhatjuk, hogy egy irodaházat kitakarítottunk, mikor előtte a járda járhatatlan a hótól vagy a jégtől.

Mivel nem vagyunk elegen, így át kell csoportosítanunk az emberi erőforrásainkat azokra a területekre, ahol épp nagyobb szükség van a munkájukra. Ez persze rugalmasságot kíván az alkalmazottaktól, és ezt nem mindenkitől várhatjuk el. Vannak olyan munkatársaink, akiknek magasabb emiatt a bérezése, és akiket szükség esetén mozgósíthatunk. Ez nekik is jó, hiszen változatos munkakörökben dolgoznak, és magasabb fizetést kapnak.

takarítóPüsök Ferenc szerint átszervezést igényel a munkaerőhiány

Persze vannak olyan takarítóink, akik csak az adott területen tudnak dolgozni, rutinfeladatokat ellátni (pl. napi szintű irodatakarítás), és mást nem tudnak vagy nem akarnak bevállalni. Ezt természetesen tiszteletben tartjuk.

A takarítói szakmában hogy látod, hogy aki rendelkezik papírokkal már ezen a területen, az jobb munkát végez vagy jobb terméket tud kiadni a kezéből, mint aki nem?

Egy háztartási takarítónőhöz képest egy tisztítás-technológiai szakember kb. tízszeres tudásmennyiséggel bír. Elvileg tízszer annyit tud. Egy kis kémia, fizika, biológia, matek, egy kis elektromechanika, különböző gépek működése, takarítási technológiák, rengeteg kézi eszköz ismerete... Egy átlagos, hétköznapi takarítónő a porszívón, felmosón, törlőkendőn és három-négy fajta tisztítószeren kívül, amit otthon használ, nem ismeri behatóbban ezt a szakmát.

Egy takarító szakember már sokféle gépet ismer. Egy porszívót percek alatt szétszed és összerak, porzsákot, szűrőt cserél, kitisztítja. Érzi, hallja a hangján, ha valami baja van. Ezáltal sokkal hatékonyabb, sokkal alaposabban illetve gyorsabban tud dolgozni.

takarító

Mi szívesen látunk olyanokat is, akiknek adott esetben nincs szakmájuk (vagy más szakmájuk van, amivel nem tudtak elhelyezkedni), és mi biztosítunk képzést számukra, tanfolyamra küldjük őket. Tehát nem zárkózunk el a tapasztalatlan vagy pályakezdő munkaerőtől.

Nekem is van olyan kollégám, aki egyetemet végzett és nálam takarít. Örülök neki, nagyon jó, "keni-vágja" a matekot, a fizikát (jobban, mint én), de nem talált a saját szakmájában állást. Én pedig mondtam neki, hogy itt egy szakma, tanuld meg, takarításra mindig igény van! Sőt, tisztaságra egyre nagyobb lesz.

Említetted, hogy a takarítói szakmának csökkent a presztízse. Ezzel mit lehet tenni?

Igyekszünk folyamatosan kommunikálni, hogy ez egy fontos szakterület. Jelen korunkban a takarítás egy olyan szolgáltatás, amire hatalmas igény van a piacon. És minél jobban végzi az ember a dolgát, annál értékesebb lesz. Ebben a szakmában is vannak speciális tudások. A tisztítószerek egy része nanotechnológiával készül. A takarítógépek egy része kezd átállni a robotikára. Már fejlesztettek olyan gépet, ami lézerrel takarít. Tehát olyan perspektívák vannak a takarításban, hogy én is csak állok és bámulok, hogy hova haladunk, és még mennyi mindent kell tanulni! Pedig nem most kezdtem.

Arról nem is beszélve, hogy higiéniai szempontból szó szerint életmentő lehet egy takarító munkája. Meg kell értetnünk az álláskeresőkkel, hogy ez nem egy lebecsülendő szakma, és igenis nem tud takarítani bárki. Mi is találkozunk olyanokkal, akik jelentkeznek hozzánk, de különféle okokból kifolyólag nem alkalmasak, és nem tudunk együtt dolgozni.

Azt gondolom, ez lesz a jövő: meg kell változtatni az emberek hozzáállását ehhez a szakmához: mind azokét, akik ennek a szakmának az eredményét, a tisztaságot és esztétikát élvezik, mind pedig azokét, akik ebben a szakmában dolgoznak.

Püsök Ferenc
Tisztítás-technológiai szakember
Tisztítás-Technológiai Tudományok Intézete gyakorlati oktatója
www.makulatlan.hu
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
5 új szakma, ami trendi az álláspiacon

Ki is az a vendégélmény-menedzser a Mekiben? Kiből lesz employer brand specialist? Miben segít a Z generációs szakértő? A technológiai fejlődés és... Teljes cikk

Alig maradt szabadsága a fizikai dolgozóknak

A koronavírus miatti leállások következményeként mind márciusban, mind áprilisban a szokásos napok dupláját töltötték szabadságon a fizikai... Teljes cikk

Hogyan változott az informatikai szakemberek élete a koronavírus-járvány következtében?

Az AppDynamics tanulmánya szerint a válaszadók 81 százalékának pályafutásuk során a járványhelyzet okozta az eddigi legnagyobb technológiai kihívást. Teljes cikk