kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 1 éve

Így látták a HR vezetők 2022-t: Bogdán Szilvia, NEXON

„A könnyű nap tegnap volt…” – válságálló munkavállalókat és válságkezelő munkáltatókat teremt a kiszámíthatatlanság, mondja Bogdán Szilvia, a NEXON HR vezetője. Folyamatosan alternatívákban kell gondolkodni, idén egy év alatt kétszer emeltek fizetést a cégnél, a kétszeri bérrendezést 2023-ban is fenntartják, valamint a képzésekre és a HR további digitalizációjára helyezik a hangsúlyt.

Bogdán Szilvia, Nexon-

Mit visz magával 2022-ből?

Bizonytalanná, nehezen követhetővé, kiszámíthatatlanná vált a világ. A pandémia és az infláció közepette megtanultunk fokozatosan válságokat kezelni és alkalmazkodni. Ez a tanulás „képzi ki” a válságálló munkavállalókat és a változáskezelő munkáltatókat. 

A vállalkozások jövőállóságát sok tényező befolyásolja, azok maradnak meg hosszú távon, akik fel tudnak készülni a gyorsan változó, sokszor kiszámíthatatlan jövőre.  

Azt is megéltem, hogy érzem, hogy nem vagyunk egyedül. Számíthatunk a kollégákra; a szakmai tudásmegosztás és közös gondolkodás is természetessé vált. A HR-nek folyamatos előre jelző, üzlet- támogató szerepe felerősödött, megértettük, hogy nincs egy terv, hanem több alternatívában kell gondolkodnunk - folyamatosan. 

Milyen váratlan helyzetekkel szembesült a HR az elmúlt évben? Hogyan oldották meg? 

A recessziós aggodalmak között felértékelődik a munkaadó stabilitásának jelentősége. Az infláció hatása a bérek és juttatások folyamatos felülvizsgálatát igényli. Továbbra is gördülő tervezéssel dolgozunk, hónapról hónapra alkalmazkodunk a piaci változásokhoz. Éves árbevételi célunkat teljesítettük, de bevételeinkkel kiadásaink, költségeink is versenyre keltek. A növekedési versenyt a bérköltségeink nyerték. Idén bevezettük az évi kétszeri fizetésemelést, a jutalmak mértékét is növeltük, és tovább bővítettük a juttatások körét is. 

Megtartáspolitikánk fontos elemeként idén jelentősen bővítettük a képzéseinket is. Kiemelném közülük az utánpótlás biztosítása és a szűkülő munkaerőpiaci helyzet kezelésére kialakított junior szoftverfejlesztő programot, a „fejlesztés fejlesztését”. Nagyon fontos továbbra is az új munkatársak beilleszkedésének megkönnyítése, ebben mentorok segítik az újakat. Célzott vezetőfejlesztő coaching programunk keretében a munkavállalók közvetlen vezetőit erősítjük meg támogató szerepükben. 

A magánélet és munka tisztelete alapérték cégünknél, ennek körében az egyéni élethelyzetek támogatása, a közösségépítés, jelenléti események szervezése is fókuszban volt, az irodai jelenlét és a home office fenntartható aránya is kialakult. Idén is elnyertük a Szerethető Munkahely címet és több Családbarát díjat is kaptunk. 

Milyen szakmáját érintő szavak jutnak eszébe 2022-ből, ami gyakran felbukkant vagy ami illik erre az évre? 

  • Reálbér megőrzése, alternatív kompenzációs eszközök. 
  • HR- analitika erősödése. 
  • Törődés, türelem. 
  • Egészségmegőrzés- munkavállalói jól – lét. 
  • Magánélet – munka egyensúlya. 

Melyek a következő évre szóló tervek a cégnél HR területen? 

A HR- digitalizációjában vállalati HR-ként is aktívan részt veszünk megoldásaink használata által. Már ismerjük első projektünket, a munkavállalói digitális aláírás bevezetését. Jövőre is hasonló nagyságrendben folytatjuk a képzéseket: vezetőinknek – beleértve a csoportvezetőket is-, további készségfejlesztő képzéseket szeretnénk szervezni. Rendszeresen végzünk bérpiaci elemzéseket, már most tudjuk, hogy az évi kétszeri bérrendezést jövőre is fenntartjuk.  A gyorsan változó környezethez és üzleti igényekhez a szervezetünk fejlesztése, igazítása is fókuszban marad. Az új szervezeti struktúrák célja az ügyfélélmény javítása, stratégiai fejlesztéseink és jövőbeni piaci fejlődésünk további támogatása. A Kodolányi János Egyetemmel közel egy évtizedes együttműködésünkben 2022-ben közösen alapítottuk meg a Digitális HR Business Partner szakirányú továbbképzést, melyet szakértelmünkkel, oktatóinkkal tovább viszünk. 

A társadalmi felelősségvállalás és etikus működés területén támogatásainkat a NEXON munkavállalók összefogásával is fenn fogjuk tartani. E tevékenységünket nemzetközi elismeréssel is díjazták 2022-ben. 

Milyen személyes sikert emelne ki az elmúlt évből, ami meghatározó volt?

Több hazai és nemzetközi szakmai rendezvényen vettünk részt előadásokkal és kiállításokkal. Személyesen is örömmel töltenek el a felkérések a tudásmegosztásra, a HR szakmai közös gondolkodására, szakmánk további pozícionálására. Ezekben az előadásokban, cikkekben, kerekasztalokban minden alkalommal lehetőségem van átgondolni üzleti kontextusban a HR jelenét, jövőjét, jó gyakorlatokat megosztani és másokét meghallgatni. Ezáltal a saját HR-es munkám is gazdagodik. Sok elismerést kaptam, ezek nekem is jól esnek, építenek.

Továbbra is kihívásokkal teli a HR-vezetői szerep, nem könnyű a felsővezetés és a munkavállalók között érdeket képviselni, és mindezt a HR-csapat felé is hitelesen tovább vinni. Ebben a környezetben is büszke vagyok a közös munkára a csapatommal. Büszkeséggel tölt el, hogy szenior HR-generalista kolléganőm – egy rendkívül erős mezőnyben - 2022-ben vállalati szinten nyerte el az év új belépőjének járó díjat. Ebben sok közös munka van, közös alapozás és benne van a jövőépítés is.   

Miben szeretne jövőre vezetőként fejlődni? 

Amit érzékelek magamon, az a hibrid munkavégzés sajátosságainak kihívása. Egy teams meetingen - főleg, ha az üzleti nyomás is magas- még finomítanom kell azon, ami a személyes jelenlétben könnyebben megy, és abban természetes. 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Semmit nem lehet már rutinból csinálni - Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO HR menedzsere

A folyamatos változás ma már alap, nem lehet rutinból vagy akár tavalyi tapasztalatok alapján működni, mondta el Sándorné Bosnyák Ágnes, a DENSO... Teljes cikk

Bele lehet szeretni ebbe a hivatásba: interjú Szalavics Mariann NAV-elnökhelyettessel

Öt évvel ezelőtt érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz. Első állása a közigazgatásban és azt mondja, hogy bele lehet szeretni ebbe a... Teljes cikk

Elfelejthetjük, hogy a jövőben csak a helyi piacon fogunk versenyezni a munkavállalókért - interjú Kalmár Ákossal, a Continental Csoport országos HR vezetőjével

HR mutatók szempontjából sikeres évet zárt 2023-ban a Continental Csoport Magyarország: nem kívánt fluktuációjuk jelentősen csökkent a megelőző... Teljes cikk