kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Így változik július 1-től a társadalombiztosítási rendszer

Négy járulékfajta olvad egybe 2020. július 1-jével: 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó, és minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség. Adócsökkentéssel a dolgozó nyugdíjasok mellett a gyermekes családok is számolhatnak, júliustól kedvezőbbé válnak ugyanis a gyermekek után járó családi kedvezmény érvényesíthetőségének feltételei is.

A július 1-jén hatályba lépő új járuléktörvénnyel egy új, sokkal tisztább és egyszerűbb korszak kezdődik a társadalombiztosítás rendszerében - hívta fel a figyelmet Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az új társadalombiztosítási törvény egyik leglényegesebb adóegyszerűsítő változása az, hogy 2020. július 1-jétől egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék - emelte ki az államtitkár.

Rámutatott: a bürokratikus terhek csökkentésével a gazdálkodók komoly összegeket és időt is takaríthatnak meg. Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz szerdától.

Az adórendszer jelentős egyszerűsítésén túl az egységes járulék bevezetése biztosítja például azt, hogy az őstermelők, illetve a megbízási jogviszonyban dolgozók munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságot is szereznek július 1. után - magyarázta az államtitkár.

A jelentős bürokratikus tehercsökkentés mellett szinte mindenkit érintenek az új, egységes járuléktörvény adócsökkentései - mondta az államtitkár. Megjegyezte, hogy a gyermekes családok, a nyugdíjasok és vállalkozások is spórolhatnak júliustól a közterheken.

A vállalkozók évi 7,5 milliárd forintot takarítanak meg azzal, hogy enyhülnek a minimum-járulékalap szabályok. Míg jelenleg az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik meg, addig 2020. július 1-jétől a minimálbér után.

A nyugdíjasoknál évente összességében mintegy 20 milliárd forintot hagy a járulékmentesség kiterjesztése. Július 1-jétől a jelenlegihez képest minden dolgozó nyugdíjas 14 százalékos plusz jövedelemmel számolhat.

Szerdától még kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény. Jelenleg ugyanis a 1,5 százalékos mértékű munkaerőpiaci járulékból nem lehet levonni a kedvezményt, de július 1. után már a teljes, 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető a családi kedvezmény - részletezte Izer Norbert.

Az államtitkár kitért a szociális hozzájárulási adó két százalékpontos csökkentésére is, amely szintén július 1-jén lép hatályba. Megjegyezte, hogy a 15,5 százalékra mérsékelt közteher a gazdaság újraindítása szempontjából az egyik leghatékonyabb adópolitikai eszköz lehet. Az adócsökkentés fél év alatt 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál, ezzel is segítve a munkahelyek megőrzését, illetve új munkahelyek létesítését.

Júliustól átlátható és biztonságos rendszerre áll át a társadalombiztosítás, így ezentúl nem veheti senki ingyenesen igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat anélkül, hogy ne lenne meg hozzá a jogosultsága - emelte ki Izer Norbert.

Hozzátette, hogy a kormány javaslatáról, amely lazítana az egészségügyi ellátás jogosulatlan igénybevételéhez kapcsolódó szankciórendszeren, pénteken dönt az Országgyűlés. Ha a parlament megszavazza, akkor egyebek között megduplázódik a magánszemélyek számára nyitva álló idő, amíg a jogosultság rendezhető. Erre a korábbi három helyett hat hónapjuk lesz a késedelembe esőknek.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Logisztika, beszerzés - mutatjuk, hogy alakulnak a fizetések és a nemek közötti bérszakadék

A széles értelemben vett – a logisztikát és a beszerzést is magában foglaló – ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók az előző évekhez... Teljes cikk

SZJA 2024

Minden a személyi jövedelemadóról. Áttekintettük, hogy idén meddig kell benyújtani az szja-bevallásunkat, kiknek, mennyit vonnak, milyen... Teljes cikk

Hogyan emeljünk fizetést?

Átlagosan 10 százalékos béremelések várhatóak Magyarországon, ám ez önmagában nem jelent semmit. A bérekről szóló vállalati döntések ennél... Teljes cikk