Megjelent: 14 éve

Így váltsunk a közszférából a magánszektorba

Leépítés előtt a közszféra. Miként lehet bejutni a vállalati szektorba. Két tanácsadót kérdeztünk

A közalkalmazottaknak nem lesz könnyű munkára találni a versenyszférában. Álláskeresési idejük jelenleg is minimum hat hónap, ráadásul esetükben az érvényesüléshez gyakran egy új szakma elsajátítása is szükséges.

"Az elbocsátott pedagógusok például sokszor HR-esként vagy értékesítőként folytatják tovább" - mondta el Juhos Andrea, az elbocsátás utáni elhelyezkedéssel foglalkozó DBM Hungary ügyvezető partnere.

A dolgozók elhelyezkedését nehezíti továbbá, hogy számos - nem túl pozitív - vélemény kering róluk a köztudatban. E sztereotípiák szerint például a közszférában tevékenykedők lassúbbak, kevésbé rugalmasak és nem annyira kreatívak, mint a versenyszférában dolgozók, emellett hatékonyságukkal is vannak problémák.

Oszlassuk el az előítéleteket az interjún

A közszférából érkezőknek álláskeresésük során szükséges az ellenkezőjéről meggyőzni a munkáltatókat - ellenkező esetben valószínűleg nem őket alkalmazzák majd. "Ha az interjún a pályázó be tudja bizonyítani, hogy kellően rugalmas, kreatív és proaktív, akkor lesz esélye az állás megszerzésére" -mondta el Csík Klára, az Indeed tanácsadó cég ügyvezetője.

"Akik pedig úgy érzik, nem tudnak ritmust váltani, próbálják meg felkutatni azon munkaköröket, amelyekben előző pozíciójukhoz hasonló intenzitásra van igény" - tette hozzá.

Informatikusok, könyvelők előnyben

"A versenyszférába leggyorsabban az idegen nyelven beszélő informatikusok, könyvelők, bérszámfejtők és HR-esek igazolhatnak át. A legkellemetlenebb helyzetben a nyelvtudással nem rendelkező adminisztratív munkatársak vannak. E munkakörök betöltésére a több száz pályázó közül általában egy versenyszférából érkezettet választanak ki a munkáltatók" - mondta Juhos Andrea.

Elsősorban a magyar tulajdonú cégeknél van esély

A tanácsadó szerint a közszférában dolgozóknak nem elsősorban a multinacionális cégeknél, sokkal inkább a magyar tulajdonban lévő vállalatoknál lesz esélyük az elhelyezkedésre.

"A hazánkban működő multinacionális cégek jelenleg nem munkahelyeket teremtenek, sokkal inkább maguk is racionalizálnak, költséget csökkentenek. Az egyre szaporodó regionális központok pedig bár valóban vesznek fel nagy számban új embereket, elvárásaiknak viszont épp a közszférában dolgozók nem felelnek meg. Az állások betöltésére ugyanis általában pénzügyi végzettségű, több nyelven beszélő, kevés gyakorlattal rendelkező dolgozókat keresnek" - magyarázta Juhos Andrea.

Tippek közalkalmazottaknak a továbblépéshez

A közalkalmazottak állásszerzésében meghatározó szerep jut a személyiségnek. Tanácsos a keresést mehgelőzően tükröt állítani magunk elé. Miben vagyunk erősek, mi szorul fejlesztésre? Emellett a kapcsolati hálót is mozgatni kell.
A közszférában dolgozóknak kifejezetten érdemes az álláskeresési stratégiák, valamint az álláskeresés írott és íratlan szabályainak elsajátításával elkezdeniük a munkakeresést.
Hibátlan önéletrajzzal és a megnyerő motivációs levéllel túljuthatnak az első rostán. Ha ez sikerül, akkor a személyes beszélgetésen lehetőségük nyílik eloszlatni a munkáltató kételyeit, és bebizonyítani rugalmasságukat, lendületességüket, motiváltságukat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkanélküliek száma 330 ezerre nőtt, felpörgött a bértámogatási program

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben. Március és április között 50 ezerrel... Teljes cikk

A Magyar Honvédség lesz a megoldás a munkanélküliségre?

Speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével segítené a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést a Magyar Honvédség... Teljes cikk

Drasztikusan csökkent az egészségügyi dolgozók jövedelme Magyarországon

Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek