Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Indokolatlan a Nemzeti Pedagógus Kar megalakítása

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) továbbra sem tartja indokoltnak a Nemzeti Pedagógus Kar megalakítását, mert nem autonóm és nem független szervezet. A PSZ ez ügyben korábban az Alkotmánybírósághoz is fordult.

images

Galló Istvánné PSZ-elnök erről a Pedagógusnapi ajándék című sajtótájékoztatón beszélt május 29-én Budapesten azzal összefüggésben, hogy a pedagógus kar június 14-én választja meg küldöttgyűlésén tisztségviselőit.

Mint Galló Istvánné elmondta, nem lehet tudni, hogy a küldöttgyűlés egy-egy jelöltje hány ajánlást kapott, ahogy azt sem, hogy a 151 ezer pedagógusból hányan vettek részt a jelölésben, ami nem volt kötelező.

Ezenkívül nem ismert a kar alapszabálya, amelyet a küldöttgyűlés a tervek szerint elfogad június 14-én, és két héttel az esemény előtt azt sem lehet tudni, kik lesznek a jelöltek, illetve kik vannak a jelölőbizottságban - sorolta kifogásaikat a szakszervezeti vezető.

Galló Istvánné szerint a hatalom döntésének megfelelően jön létre a kar, megalakításának előkészítésében nem vonták be a pedagógus társadalmat, illetve nem nyilvános a küldöttek választása sem, a tisztségre jelölteket pedig nem ismerik. Ebből következően a pedagógus kar nem független, nem autonóm szervezet, mert létrejöttének előkészítése és a kivitelezés azt sugallja, hogy a központi hatalom akarata érvényesül ebben - jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy a kar küldöttgyűlésének tagjai országos szinten 20 választókerületből kerülnek ki azon az alapon, hogy ezer pedagógust képviseljen egy küldött. Galló Istvánné nem tartotta arányosnak azt, hogy ezzel szemben Budapest 28 ezer pedagógusát csak 15 jelölt képviselheti.

Galló Istvánné utalt arra, hogy a kormány összetételének véglegessé válása után a PSZ a köznevelési törvénnyel kapcsolatban tárgyalást kezdeményez, szakmai javaslataikat azonban először a kormánnyal ismertetik. Ezután részletesen ismertetik majd a szakmai javaslataikat a sajtóval is - tette hozzá.

Sérelmesnek nevezte, hogy kollégái semmiféle jutalmat nem kapnak pedagógusnap alkalmából az elmúlt egy év munkájáért, holott "legalább egy évben egyszer erre a költségvetésnek is figyelmet kellene fordítania".

Beszélt arról is, hogy a konvergenciaprogram szerint a kormány a következő három évben nem kíván a közszféra bértábláján változtatni, emiatt pedig az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsnak sokkal erőteljesebben kellene kifejteni tevékenységét. Ennek megfelelően csütörtök délután a tanács munkavállalói oldala tárgyalásokat kezd - mutatott rá.

Mint mondta, "csökkentett mértékben ugyan, de megtörtént a régóta várt béremelés", és minden munkaviszonyt beszámítottak a bértáblába való besorolásnál. A béremelésben azonban sok keserűség volt, sokaknak nem jelentett valódi béremelést - fogalmazott.

Eredményként értékelte, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal kötött kollektív szerződés alapján elismerik a túlórát, és azt ki is fizetik, noha a járási tankerületi vezetők és az intézményvezetők nem egyszer komoly nyomást gyakoroltak a pedagógusokra, esetenként akadályozva a túlmunka elszámolását.

Galló Istvánné felhívta a figyelmet arra, hogy idén még nem kaptak a béren kívüli juttatásra ígéretet. Emlékeztetett arra is, hogy április 30-ig volt a tanároknak lehetőségük a portfóliójuk feltöltésére, miközben a minősítési rendszer kidolgozása még csak most van folyamatban, ezt az eljárást pedig sok tanár sérelmesnek érzi, és a PSZ sem tudja elfogadni.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiábrándítóan lassan növekszik a női vezetők száma - mutatjuk, hogy befolyásolja ezt a rugalmas munkavégzés

Miközben a nők által betöltött felsővezetői pozíciók aránya világszerte 19,4%-ról 33,5%-ra nőtt két évtized alatt, a fejlődés... Teljes cikk

Hogyan építsük a vállalati kultúrát hibrid munkavégzés esetén?

A csapatépítés ösztönzésével, az eredmények jutalmazásával, a kommunikáció támogatásával és a munka-magánélet egyensúlyának... Teljes cikk

Így járulhat hozzá a HR a vállalati sikerhez: a HR-es mint az üzleti stratégiaalkotás résztvevője

A HR szakembereknek részt kell venniük az üzleti stratégiaalkotásban, ennek érdekében érdekében szükséges az üzleti gondolkodás fejlesztése, hogy... Teljes cikk