Szilágyi Katalin
Megjelent: 13 éve

Itt az adóbevallások időszaka

Körültekintően kell hozzálátni az szja-bevallások elkészítéséhez, mivel év közben több szabály megváltozott illetve számos új adónemet vezettek be. Az első fontosabb határidő, amelyre figyelni kell, február 15-e: eddig lehet kérni ugyanis a munkáltatót vagy az adóhatóságot, hogy készítse el az előző évről szóló bevallást, illetve eddig kell benyújtaniuk elszámolásukat és befizetniük adójukat az egyéni vállalkozóknak és az áfás magánszemélyeknek.

Nem könnyű eligazodni idén az adóbevallásokat illetően, mivel számos szabály változott év közben és már nem csupán a személyi jövedelemadóról, hanem a különadóról, járulékokról, nyugdíj-előtakarékossági számláról és a cégautóról is nyilatkozni kell. A személyi jövedelemadó kétszer egy százalékáról ebben az évben szintén lehet majd rendelkezni. Előző évi adókötelezettségeinkről háromféleképpen adhatunk számot: bevallásunkat magunk készíthetjük el, rábízhatjuk az adóhatóságra vagy a munkáltatóra, ez utóbbi azonban már nem köteles a bevallást elkészíteni. Korábban törvényerőre emelkedett, hogy ez a lehetőség megszűnik, a decemberi adócsomagban azonban a kormány megváltoztatta ezt a döntést. Ennek értelmében a munkáltató vállalhatja, de el is utasíthatja a bevallás elkészítését, még akkor is, ha azt az alkalmazott időben kéri. Köteles viszont segíteni a dolgozót abban, hogy kitöltse az adóhatósági adómegállapításhoz (adam) szükséges nyilatkozatokat. A munkáltató egyébként nem tehet különbséget alkalmazottai között: vagy mindenki jövedelem-elszámolását vállalja, vagy senkiét sem.

Ha a munkáltató vállalja az elszámolást
Aki a munkáltatóját vagy az adóhatóságot bízná meg bevallásának elkészítésével, azt február 15-ig kérheti. Érdemes azonban minél hamarabb érdeklődni a munkáltatónál, hogy nemleges válasz esetén még maradjon idő igényelni az adamot. Amennyiben a munkáltató készíti el a bevallásokat, a dolgozónak március 20-ig át kell adnia az ahhoz szükséges igazolásokat. A foglalkoztatók május 21-ig kötelesek elkészíteni a bevallásokat, amelyekről igazolást kell kiállítaniuk a magánszemélyek számára. A munkáltatóknak az elszámolásokat június 11-ig elektronikus úton kell elküldeniük az APEH-nek. Az adam-nyilatkozatokat február 15-ig a munkáltatónak is le lehet adni, a cégek az ellenőrzés után a bevallásokat március 12-ig kötelesek továbbítani az adóhatóságnak. Az adamos bevallásokat természetesen közvetlenül az APEH-nak is be lehet nyújtani. A fennmaradt közterhet a munkáltató segítségét igénybe vevőknek valamint az adamosoknak június 20-ig kell megfizetniük.

A munkáltatói elszámolást csak azok a munkavállalók választhatják, akik az adam igénylésére is jogosultak. Ebbe a körbe tartoznak azok, akik csak egy kifizetőtől kapnak jövedelmet, akik vállalkozás vagy polgári jogi társaság tagjai és bevételük is kizárólag innen származik. Nem kérhetik viszont sem a munkáltatói bevallást, sem az adamot, akik az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adóztak, akiket alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztattak. Nem választhatják ezeket a lehetőségeket bizonyos esetekben a mezőgazdasági őstermelők sem, a megbízás alapján jövedelmet szerzők, valamint azok, akiknek önkéntes pénztári számlájára nem csak a munkáltatójuk fizetett be adományokat.

Az idei évtől megszűnt kedvezményeket még érvényesíteni lehet
Aki az önadózás mellett dönt, annak május 21-ig kell legkésőbb postára adnia a kitöltött íveket és megfizetnie az adót. Az egyéni vállalkozókra és az úgynevezett áfás magánszemélyekre más szabály vonatkozik, nekik február 15-ig kell rendezniük mindezt. Az egyéni vállalkozóknak ráadásul a negyedik negyedév kapcsán már a négyszázalékos különadóról is számot kell adniuk, bevallásukat pedig elektronikus úton kell benyújtaniuk. Az önbevallást választók részére a munkáltatónak január 31-ig kell a megfelelő igazolásokat kiadni. Érdemes tudni, hogy a 2006-os évről szóló elszámolásoknál még lehet érvényesíteni az idei év elejétől megszűnő kedvezményeket, egyebek mellett a Sulinet, lakástámogatás, szellemi tevékenység kedvezményét, és idén először számolható el a nyugdíj-előtakarékossági számla adókedvezménye is.

Ráfizethetünk a megkésett bevallásra
A bevallásokhoz szükséges nyomtatványokat el lehet érni az apeh.hu oldalon és beszerezhetőek az APEH-ügyfélszolgálatokon is. A bevallások kitöltésében segítséget jelent az APEH internetes kitöltő programja, amely azonnal jelzi a téves kitöltést. A határidőkre mindenképpen érdemes figyelni, mivel a késedelmesen benyújtott bevallás miatt az adóhatóság 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Adó, ami visszajár
Sokakat érint az adóvisszatérítés szabálya: az egyéni vállalkozók és az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyek esetében - amennyiben hibátlan a bevallás - az adóhatóság a kézhezvételtől számított harminc napon belül, de leghamarabb március elsején köteles a visszajáró adót, járulékot az igénylőhöz eljuttatni, az adamosoknak és munkáltató segítségét igénybe vevőknek legkésőbb június 20-ig kell megkapniuk a visszajáró adót.


Szilágyi Katalin
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter