Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 hónapja

Itt az első magyar robotgyár!

Három éven belül több ezer robot fog besegíteni Magyarországon a vendéglátásban és az egészségügyben a hazai fejlesztésű fertőtlenítő, felszolgáló és nővér robotokat is készítő Enjoy Robotics Zrt. szerint.

images

images

A robotok fejlesztésével, gyártásával, és forgalmazásával foglalkozó cég Fülesden építette fel 2500 négyzetméteres üzemét, amely az első magyar robotgyár. A társaság a Debreceni Egyetem Műszaki Karával együttműködve a nemzetközileg is versenyképes hazai robotikai ipar hosszútávú fejlesztését célozza - hangsúlyozta Csizmazia Tibor, az Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója.

Eddig félmilliárd forintot fordítottak a beruházásra, és 70 millió forint pályázati támogatásból eszközöket vásároltak, és napelemet telepítettek. Egy robot ára jelenleg 4 millió forint, az első prototípusok az idén, a második fél évben készültek el, a kisszériás sorozatgyártás pedig jövőre, év elején indulhat.

A járvány világméretű terjedése bizonyította, hogy a robotok a vírus elleni védelem hatékony eszközei, emellett segítséget nyújtanak az egészségügyben és vendéglátásban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésében. A három éve bemutatkozott Enjoy Budapest robotkávézó mintájára hamarosan országszerte számos vendéglátóhelyen robotok vihetik ki az asztalokhoz az ételeket és az italokat, miközben szórakoztatják is a vendégeket, köszönhetően egy magyar innovációnak.

Csizmazia Tibor elmondta: a kávézó üzemeltetési tapasztalatai alapján kidolgoztak egy komplex rendszert. Egyetemi és szakmai partnereikkel két év alatt felzárkóztak a nemzetközi piacvezető gyártókhoz, és emellett megoldást találtak egy európai sajátosságra, a soknyelvűségre. Olyan kommunikációs rendszert építettek, amelynek alapja a robot egyszerű taníthatósága. Segítségével a robot néhány hónap alatt a munkája során elhangzó kérdések 80-90 százalékára képes választ adni. A megoldás bármilyen nyelven működik, így megnyithatja a nemzetközi piacra lépést a magyar robotgyártás számára - fejtette ki Csizmazia Tibor.

Jelenleg "érdeklődő fázisban" van a piac - mondta, mindenki keresi a megoldást, hogyan lehetne a munkaerőhiányt megoldani, a költségeket csökkenteni, a vírushelyzet kihívásaira válaszolni. Már 3 éven belül számítanak arra, hogy minden városban lesznek robotok az egészségügyben és vendéglátásban.  Európában Magyarországgal azonos a helyzet, így a robotfejlesztéssel és gyártással európai szinten az elsők között vannak a vezérigazgató szerint.

A fejlesztéseket a cégcsoport, külső vállalkozások, szakmai szervezetek és egyetemi partnerek segítségével valósították meg, nagyjából 35 ember dolgozott a projekten. A későbbiekben is erre támaszkodnak, csak a gyártáshoz terveznek alkalmazottakat felvenni. Pár éven belül óriásira nő a szolgáltatói robotikai piac és ezzel együtt a verseny is.

A vendéglátásban és egészségügyben alkalmazható robotok után az idősgondozás területén szeretnének segítséget nyújtani, melyen belül a robotok elláthatják az otthoni felügyelet és mérsékelhetik az idősek magányát.

A cégcsoport tagjai között az Enjoy Robotics Zrt. vezetőként irányítja robotfejlesztést, gyártást a hazai és nemzetközi kereskedelemet. Az E-Szoftverfejlesztő Kft. feladata a szoftver- és robotfejlesztés, robotgyártás. Privát felhőjében szoftverei több ezer ügyfél, 3 ezermilliárd forint értékű adatát tartja nyilván, vagyongazdálkodással, iratkezeléssel foglalkozik. Az E-Szoft Team Kft. helyszíni és távoli támogatást biztosít az egész ország területén az ügyfeleinek, telepíti és szervizeli robotokat. A Corvinext Kft. az Enjoy Budapest Café, a robot bemutató terem, gépjármű beállók, és kiszolgáló létesítmények tulajdonosa. Az Enjoy Apartman Hotel Zrt. 38 apartman és a robot kávézó üzemeltetésével támogatja a robotikai fejlesztéseket - ismertették.

 

  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felpörgetné a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását a BKIK

Enyhítheti a munkaerőhiányt és jelentős adómegtakarítást is eredményezhet az MMK-munkavállalók nagyobb arányú alkalmazása - hívja fel a figyemet... Teljes cikk

Felmondási hullám indult az Egyesült Államokban

Rekordszintre nőtt márciusban az új állások száma, és rekordszámú - 4,5 millió ember - mondott fel önszántából az Egyesült Államokban. Teljes cikk

Szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak számát Magyarországon

Magyarországon a munkaerőpiac olyannyira beszűkült az összes statisztikai adat alapján, hogy szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak... Teljes cikk