Megjelent: 5 éve

Jó gyakorlatok a munka világából

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) konferenciáján a résztvevők megismerhettek többek között egy finn céget, amely az ülőmunka egészségügyi hátrányaira kínál különleges megoldást, továbbá betekintést nyerhettek a Richter Gedeon Nyrt. Egészségváros Programjába is - tájékoztatta a szövetség portálunkat.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) részvételével a TÁMOP-2.5.3.C-13/1-2013-0001 "Munkáért" elnevezésű projektzáró-konferenciájára került sor Budapesten.


A "Hazai és külföldi legjobb gyakorlatok bemutatása" címet viselő, záró konferencia első előadója, Pettay Matti a NIQAMA nevű cég vezetője volt. Az orvos családból származó vállalkozó kifejlesztett egy különleges irodai széket kifejezetten az ülőmunkát végző alkalmazottak számára. Az eszköz segítségével napi pár perc alatt garantálható az egészséges tartás és a gerincproblémák elkerülése. Tapasztalataik alapján nagyjából egy év alatt megtérül egy tíz fős vállalkozás esetében a székek költsége, hiszen egyrészt nő a munkavállalók produktivitása, másrészt pedig kevesebbet vannak táppénzen.

Az MGYOSZ részéről Wágnerné Tomcsik Gabriella, a projekt koordinátora kiemelte a záró konferencián, hogy elkészült a hazai és nemzetközi legjobb vállalati gyakorlatokat bemutató kiadvány is, melyet a jelenlévők elektronikus formában a helyszínen meg is kaptak. A kiadványból összesen 45 különleges vállalati jó gyakorlatot lehet megismerni, 33 hazai és 12 külföldi cég példáján keresztül. A 2014, 2015 évi MGYOSZ vállalati évkönyv is kiosztásra került a záró-konferencián, melyben a hazai cégek számára legfontosabb hazai gazdasági, pénzügyi, szabályozási és munkaerő-piaci változások elemzése található meg - áll a szövetség közleményében.

Grundfos sokat tesz a megváltozott munkaképességűekért

Kappel Katalin, a dán anyavállalattal rendelkező, szivattyúgyártással foglalkozó Grundfos Kft. képviselője a vállalat megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására irányuló projektjét mutatta be. Érdekesség, hogy a cég már a kezdetektől fogva a szervezeti kultúrájába ágyazta ezt a tevékenységet, hiszen például a magyarországi gyáregységeiket eleve úgy építették meg, hogy akadálymentesek legyenek, és minden szempontból könnyen tudjanak a megváltozott munkaképességű dolgozók közlekedni és tevékenykedni.

Jelenleg 116 megváltozott munkaképességű, elsősorban az összeszerelési munkálatokban résztvevő dolgozója van a cégnek Magyarországon. Az összesen 19 ezer munkavállalót foglalkoztató multinacionális vállalat célja, hogy elérje a 3 százalékot a megváltozott munkaképességű dolgozók aránya az egész vállalatcsoport munkavállalóinak tekintetében.


Értéket teremt a Richter Gedeon Egészségváros Programja

Olasz Sarolta a Richter Gedeon Nyrt. képviseletében a Richter Egészségváros Programról beszélt. A vállalat hét éve elindított programjában minden évben hét helyszínre látogatnak el. Különböző érdekes programokkal és többféle szűrővizsgálattal vannak jelen a település főterén egy teljes napon keresztül. A kezdeményezés népszerűsége odáig jutott el a hét év alatt, hogy most már a kórházak keresik meg a gyógyszergyárat, hogy egy-egy városba látogasson el ezzel a különleges programmal. További érdekesség, hogy a település kórháza, az önkormányzat és a Richter együtt valósítja meg mindezt az adott városban.

A szűrővizsgálatok mellett a Richter minden településen felajánl a partner-kórház számára 2 millió forintnyi adományt, amely a lakossági részvétel függvényében tovább nőhet a nap végére. Minden egyes helyszínen a kórház adott szakorvosai vannak jelen, ők végzik a vizsgálatokat, így tovább nőhet a helyi lakosság és a kórház dolgozói közötti bizalom. A tapasztalatok szerint számos problémás esetet fednek fel a szűrővizsgálatok, ami alkalmat ad arra, hogy hamarabb megkezdődjön az adott betegség kezelése, és sokszor mindez akár életmentő is lehet.

Nemzetközi program a fiatalokért

Az eseményen előadást tartott továbbá Horváth Vanda a BASF részéről, aki a fiatalok számára készült oktatási programjukról számolt be. A programmal több országban is jelen vannak már Európa szerte, és melynek keretében környezetvédelmi-kémiai ismereteket oktatnak játékos formában a Kids-Lab programjuk keretében.

Előadást tartott még többek között a németországi Evonik Industries AG képviselője is, Dr. Goro Naito, aki az autóipari beszállító-vállalat CSR tevékenységét ismertette. A cég egész stratégiája a „People-Product-Planet” hármas gondolat összehangolására fókuszál. Ennek elemeként többek között egyrészt folyamatosan oktatják és képzik a saját dolgozóikat. Másrészt szigorú, 12 pontból álló minőségbiztosítási rendszert alkalmaznak a termékeik és a munkafolyamataikra vonatkozóan. Ezen kívül az Evonik Cyber Classroom projektben a vegyipar iránt érdeklődő fiatalok számára biztosítanak különleges, szórakoztató lehetőséget a vegyipari alapfolyamatok megismerésére - zárul a konferencia összefoglalója.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptemberben startolhatnak újra a szakmai rendezvények

A felmérések szerint az emberek fele szeptemberben már részt venne valamilyen szakmai rendezvényen - mondta a Magyarországi Rendezvényszervezők és... Teljes cikk

Koronavírus: különleges munkaerő-piaci kutatás készül

Tíz magyarországi és egy határon túli egyetem kutatóinak összefogásával készül nagyszabású kutatás a koronavírus munkaerő piacra gyakorolt hatásairól. Teljes cikk

„A belső ügyfelek ugyanolyan fontosak, mint a külsők” - szervezetfejlesztés az Uniqánál

Az elmúlt három évben az Uniqa magyarországi vállalata jelentős struktúraváltáson ment át, a szervezeti kultúraváltás pedig jelenleg is zajlik.... Teljes cikk