Szerző: Berta László
Megjelent: 2 éve

Jókait azért beírathatták volna egy hatásos kezdés tréningre

Az ötletek, a szenvedélyes rámutatás, a közösségben gondolkodás pezsgő légkörében benne van a verseny íze. A hallgató hirtelen több lesz, amíg úgy dolgoztatják az agyát, hogy annak örömet okozzon. Valami ilyesmi emeli a HR-es események élvonalába Tréning Kerekasztalt.

A márciusi Tréning Kerekasztal előadói 70 percet kaptak, és egy időben beszéltek hárman, azután átadták a helyüket a következő háromnak. Kivételt jelentettek a pecha-kucha műfaj művelői, akik 6 perc 40 másodpercben beszéltek egymást követve a rendezvény elején és zárásaként. A fura szó japán, locsi-fecsit jelent, amit jelen esetben tréningdumának fordíthatunk.

Sokszínű mezőny vonult fel. Március 21-én összesen 5 panelban 18 előadást nyomtak le, kivételesen sokat. De nem a mennyiség emeli a HR-es események élvonalába Tréning Kerekasztalt. Az ötletek, a szenvedélyes rámutatás, a közösségben gondolkodás pezsgő légkörében benne van a verseny íze. A hallgató hirtelen több lesz, amíg úgy dolgoztatják az agyát, hogy annak örömet okozzon.


A legtöbb előadó érdekfeszítően beszélt. Ezt el lehet intézni annyival, hogy trénerek, ezért minimum elvárás, hogy jó minőségben szerepeljenek ilyen helyzetben, de ez nem ennyire egyértelmű. Összességében az általam hallott előadások mindegyikében volt megragadó - minimum megrágható - gondolat, és szerencsére jó néhány poén. A kiemelkedően jók ezen felül tanítottak valamit, és milyen kellemes meglepetés, nem egy ilyen volt a locsi-fecsik között.

Tréningdumák

Pecha-kucha beszédében a motiváció, a befolyásolás és a manipuláció hasábjait rendezte külön rakásba Kosztra Balázs (Concordia). Mert ezek jelentései keverednek egymással. Szórakoztatott, pörgött, jól megragadható következtetést vont le: „Nincs motiváció nélküli ember. Kérdés, mi motiválja az adott embert. A vezető egyetlen felelőssége, hogy olyan környezetet, eszközöket teremtsen, ahol segít az embereknek megtalálni a motivációjukat. Teljesen helytelen, hogy én motivállak téged, én nem tudlak motiválni, magadat tudod. Befolyásolni tudlak. Egyféle motiváció van, a belső, ami külső, az vagy befolyásolás, vagy manipuláció.” Ennek a gondolatnak a felvezetésében elsorolta, milyen a manipuláció: például nem tudom, hogy manipulálnak, nem világos a cél, nincs valódi döntési helyzet (zsarolás), nem szolgálja az alany fejlődését; aztán ez jellemzi a befolyásolást: ha van két ember, akkor van befolyásolás, a jutalomfalatok (általában pénz), büntetés, fenyegetés, megfélemlítés, csocsóasztal és babzsák fotel; végül a motivációt: autonómiám van, valahová tartozom, kompetenciája legyen (fejlődjön).

Kosztra BalázsKosztra Balázs: Nincs motiváció nélküli ember.

A tanulás élményt adó Lénárt Viktor (Grow) a 12. századi arab oktatás zsenialitásáról beszélt, amely ezer oldalak magolásával megtanított struktúrákban gondolkodni, amiben azután el lehetett helyezni a kreatív gondolatokat, és a megtanultak könnyen átadhatóvá váltak. Az ehhez hasonlóan szintén a struktúrát és a kreativitást ötvöző blended learningről fejtette ki, hogy ez egy új típusú tanulás, ami szerinte sokkal magasabb megtérülést ad, mint bármi más. Ehhez közös nyelvet, megértést kell teremteni - sokkal komplexebb rendszer, több döntést kell hozni, aminek megtanulása sokkal több időbe kerül. A kultúra megváltoztatását a vezetővel kell kezdeni, és csak bevonással működik. Kiemelte, hogy a tanulásnak mérhetővé kell válnia, hogy egyes embereknél mire kell odafigyelni a tanulás hatékonysága érdekében. „Ez nem lehetőség, hanem az egyetlen esély. Mert a jövő összes versenyképességi tényezője kulturális vonatkozású.” A távol keleti másolást és az ebből sarjadó kreativitás példáját is megemlítette. Lénárt Viktor azzal zárt, hogy az élet nem hazudik, a házassághoz, a gyerekneveléshez erős alap kell, mert a személyiség, a kreativitás nem lesz elég, ez a helyzet a szervezetek életében is. A struktúra - ha jól használják - életteret ad a kreativitásnak.

Czinege Andor (Ad Sidera) arra jövőképre futtatta ki 6 percét, hogy a vezető nem adatokat fog elemezni, erre nem lesz ideje, hanem a megérzésében fog bízni, így viszi végbe a szükséges változtatásokat. A virtuális céget úgy kapjuk meg, hogy önszerveződő csapatok önszerveződő csapatait hozzuk létre, ahol az egymással való kapcsolódásuk számít, céljuk: magas szintű szolgáltatást nyújtani. Az ilyen virtuális csapat létrehozásához szükséges, hogy jó legyen az információ megosztás, a felhatalmazás, autonómia megteremtése, utána a hierarchiát felválthatják a csapatok. Majd „a vezetők háttérbe vonulnak, az emberek önállóak, nem függnek attól, hogy ki az, aki fentről az aktuális igét osztja”.

Baranyai AttilaBaranyai Attila: A változás már gyorsulóan állandó, amit nem követett az oktatás.
A legjobb pecha-kucha poént Baranyai Attila (Develor) hozta be azzal, hogy a régieknek ugyanazok voltak a kötelező olvasmányok, mint a mai fiataloknak, de „Jókait azért beírathatták volna egy hatásos kezdés tréningre, ha a Kőszívű ember fiaira gondolok”. A fiatal generáció megszólításával kapcsolatban elmondta, hogy a változás már gyorsulóan állandó, amit nem követett az oktatás. Mi eközben predigitális szemlélettel egy szűrőn keresztül látjuk az egészet. „Sokszor úgy érezzük, hogy ez az új generáció máshogy viselkedik, ezek a srácok nagyon mások. Nemrég hallottam egy HR-estől, hogy az a baj, hogy én ezt látom is”. Mit adhatunk a fiataloknak? „A fiataloknak az elmélyült munkavégzést kell megtanulni, mert anélkül nincs flow.” Az iskolában probléma alapú oktatásra van szükség, mert a mai fiatalok is szeretnek problémákat megoldani. „Ők is lojálisak, de nem cégekhez, hanem jó célokhoz.” Kiemelte, hogy a gyors visszajelzést kell megtanulniuk azoknak, akik a munkahelyeken foglalkoznak velük, a peer-to-peer üzenetek szerepe brutálisan megerősödik.


Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
1. oldal - Jókait azért beírathatták volna egy hatásos kezdés tréningre
2. oldal - Érhető és könnyen átadható célokat!
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter