kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Jönnek az ukrán vendégmunkások - betanított munka Magyarországon

Az elsők között kezdett ukrán vendégmunkások toborzásába Magyarországon a Man at Work Kft. A cég jelenleg közel 700 ukrán állampolgárt kölcsönöz magyar cégeknek. Miért és mekkora létszámmal éri meg ukránokat alkalmazni? Melyek a kritikus pontok a foglalkoztatásban? Hogyan csökkenthető a fluktuáció? Erről is kérdeztük Ottó Csaba ügyvezetőt.

Ottó Csaba-

Mikor kezdték el az ukrán állampolgárok magyarországi foglalkoztatását?

Az elsők között 2017-ben, miután a kormány könnyített a Magyarországgal határos, nem EU-tagállamok állampolgárainak munkavállalásán. Kezdetben Kárpátaljáról jöttek elsősorban magyar nemzetiségűek, aztán az ország belsejéből toboroztunk ipari tapasztalattal rendelkező ukrán nemzetiségű munkavállalókat. Most éppen Kirovogradban toborzunk. A kezdetektől szoros kapcsolatban állunk a hatóságokkal, egyike voltunk annak a kevés cégnek, amely kitaposta az ösvényt az állami adminisztrációban.

Hogyan zajlik a toborzás?

A toborzást saját toborzóink és ukrajnai partnereink végzik, akik ehhez minden szükséges információt megkapnak. Ha kell, teszteket töltetnek ki, mérik a különféle skilleket, állásinterjút bonyolítanak, orvosi alkalmasságit végeztetnek, amennyiben szükséges. A kiválasztottaknak elkészítünk minden szükséges dokumentumot, amivel átléphetik a határt és munkába állhatnak megbízóinknál.

Mely cégek tartanak igényt az ukrán munkavállalókra, jellemzően kinek kölcsönözik ki őket?

Kezdetben a nagy multinacionális cégektől kaptuk a megbízásokat, elsősorban az autóipari és az elektronikai szektorból. Mára sokkal szélesebb a paletta, a munkaerő-piaci helyzet változása magával hozta, hogy már a kisebb cégek is igényt tartanak a szolgáltatásainkra, és szinte minden területen jelen vagyunk a logisztikától az élelmiszeriparig. Nagy a munkaerőhiány, már az sem segít a cégeken, ha magasabb bért ígérnek, példaként Veszprém megyében a balatoni idegenforgalom elszívó ereje miatt szinte lehetetlen a gyárakba helyi betanított munkásokat találni.  

Mekkora a bérkülönbség magyar-ukrán összevetésben? Milyen béreket kínálnak az ukrán munkavállalóknak?

A Magyarországon ugyanannál a cégnél ugyanabban a pozícióban dolgozó magyar és ukrán állampolgárok bére között nincs és nem is lehet különbség. Tehát nem olcsóbb külföldi munkavállalót alkalmazni. Az ukrán munkavállaló előnye, hogy szívesebben vállal túlórát, általában magasabb a motivációs szintje, persze ez függ a cégkultúrától is. Míg hazájukban betanított gyári munkásként nettó 70-100 ezer forintot kereshetnek, addig Magyarországon pótlékokkal együtt a nettó 200 ezer forintos bér is elérhető számukra úgy, hogy a munkáltató a szállásukat is fizeti.

Munka szállással

Mennyire fontos a jó szállás?

Fontos a jó szállás, szinte a bérrel vetekszik. Nagy szerepe van az ukrán munkaerő megtartásban, éppen ezért tömegszállások helyett panziókban, nagyobb családi házakban szállásoljuk el a munkavállalókat. Olyan lakhatást kínálunk, amiben a családunkkal mi is ellaknánk. Egyébként a szállásköltség sokszor alacsonyabb, mint az 50-60 kilométerről utazó munkavállalók napi munkába járása, ami a szállítási költségek jelentős drágulására vezethető vissza.

Kik jönnek?

Főleg szakmunkás végzettségűek érkeznek, bár legutóbb egy orvos jelentkezett és nyert felvételt betanított munkára. Aki különösen motivált, jó a vezetői képessége, megtanul társalgási szinten magyarul, őt cégen belül ki is lehet emelni, karrierutat lehet neki felvázolni.

Kell-e változtatni egy cég működésén, ha jönnek az első vendégmunkások?

Kölcsönzőként mi levesszük a megbízó válláról az adminisztrációs terhet, intézzük a papírmunkát, ha kell, lefordítjuk a munkautasításokat. Akad olyan konkurens cég, amely csak a gyár ajtajáig viszi a munkavállalót, onnan tapasztalatunk szerint az ukrán csapat fele el fog igazolni. 

A vendégmunkások bármikor megkereshetik a Man at Work Kft.-t és meg is keresnek kérdésekkel, kérdéseikkel. Szolgáltatásokat intézünk nekik, meghallgatjuk a problémáikat, megpróbáljuk Őket mindenhogyan segíteni az itt tartózkodás ideje alatt, nem csak munkaidőben. Tapasztalatunk, hogy az ilyen apróságoknak tűnő dolgok is segítik a megtartást. Általánosságban elmondható, míg a magyar munkavállalók fluktuációja évi 18-20 százalék, addig az ukránoké 10 százalék alatti. 

Hány főnél érdemes belevágni?

Nincs ilyen korlát, kis cégnél akár egy fő is megéri, ha van közösen beszélt nyelv a munkaadóval, nagyobb multiknál 10-20 főtől éri meg ez a fajta foglalkoztatás. Ha a hozzáállásbeli különbséget és a kisebb fluktuációt nézzük, mindenképpen megéri a munkaerőhiánnyal küzdő cégeknek kipróbálni ezt. Saját csapatunkban több mint tíz fő beszél ukránul, ők segítik a kölcsönvevő partnereinket a minél gördülékenyebb napi rutin kialakításában. Aki eddig kipróbált bennünket, minőségi okok miatt nem mondott vissza létszámot, kizárólag a Covid és saját termelésvisszaesés befolyásolt ilyen döntést.

Érdemes egy blokkban kezelni őket vagy magyarokkal vegyes műszakokat felállítani?

Mindkét módszerre van példa. Homogén csapat esetén jobb, ha legalább egyvalaki tud közülük magyarul beszélni. A legtöbb cég integrálja őket, vegyes csapatokban dolgoznak és ez jól működik. Az ő érdekük is, hogy minél jobban be tudjanak illeszkedni és ezért tesznek is.  

Milyen változást hozott a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásában a koronavírus? Hol tart most a piac?

2020 áprilisában a cégek első körben az ukránokat engedték el, ezt minden kölcsönzőcég megérezte. Most az ukrán munkavállalók kölcsönzötti státuszban kicsit kevesebben vannak, mint a koronavírus előtt. A megbízók egy része a különféle pályázatokból eredő statisztikai létszámra vonatkozó kötelezettségek miatt sokukat saját állományba vett. Az utóbbi fél év már arról szólt, hogy újra szükség van ukrán munkavállalókra, folyamatosan toborzunk és utaztatjuk őket Magyarországra. A megnövekedett igénynek oka az is, hogy az áprilisi terasznyitással sok magyar munkavállaló visszatért az idegenforgalomba, vendéglátóiparba.

Az ukránok a megfelelő papírok és igazolások birtokában jelenleg Covid teszt és karantén nélkül be tudnak jönni Magyarországra. 
Megbízói részről az ukrán munkavállalók iránti igény folyamatosan nő, idén akár a többszöröse is lehet a korábbi évekhez képest, mivel azonban kialakult és kipróbált technológiával rendelkezünk ebben az üzletágban, tudjuk garantálni partnereink felé a minőségi és mennyiségi teljesítést.

Nyitóképen: Ottó Csaba

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk

Így változik a munkavállalási engedélyek kiadása Magyarországon 2024-ben

A 2024-es év fordulópontot jelent a magyar munkaerőpiac történetében. A munkavállalási engedélyezési rendszer átalakulása nem csak új... Teljes cikk

10 perc után tudják, ha valakinek mentális problémája van - hol lesz a határa a virtuális asszisztensek képességeinek?

Sok számadat látott már napvilágot arról, hogy a munkaerőpiac különböző szegmenseiben hány ember munkáját tudja majd helyettesíteni a... Teljes cikk