Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 11 éve

Jóval többet keresnek a mozdonyvezetők, mint a buszsofőrök

Átlagosan 50 százalékkal többet keres Magyarországon egy mozdonyvezető egy buszvezetőnél és a béren kívüli juttatások terén is jobban járnak a vasutasok - derül ki a merces.hu legújabb felméréséből.

A három ország munkavállalóira kiterjedő kutatás szerint hazánkban egy átlagos autóbuszvezető mindössze bruttó 162 ezer forintot visz haza havonta. (Ez a 193 ezer forintos bruttó átlagbér 84 százaléka.) A szlovák buszsofőrök 152 ezer, míg a csehek 192 ezer forintnak megfelelő koronával számolhatnak.

Mozdonyvezetőnek lenni viszont nálunk kifizetődőbb: a merces.hu önkéntes adatszolgáltatáson alapuló felmérése szerint a magyarországi mozdonyvezetők átlagosan bruttó 248 ezer forintot kapnak. Szlovák kollégáik átszámítva 170 ezer, a csehek pedig 245 ezer forintért dolgoznak.

Buszt vezetni Budapesten éri meg leginkább, feltéve persze, ha nem zavarnak minket a dugók: a fővárosban átlagosan bruttó 186 ezret kaphatunk, míg Tolna megyében csupán 123, Hajdú-Biharban pedig 130 ezer forint jár.

A felmérés kiterjed a béren felüli juttatásokra is. Ebből megtudhatjuk: élet- és balesetbiztosítási hozzájárulás a buszvezetők 31, a mozdonyvezetők 55 százalékának jár, míg a munkába járás költségeit a buszvezetők 30, a mozdonyvezetők 49 százalékának térítik meg. Notebook, illetve mobiltelefon magáncélra szinte senkinek nem jár, ingyenes italt viszont a buszvezetők 21, a mozdonyvezetők 38 százaléka kap - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A merces.hu bérinformációs honlap a Workania internetes állásbörze égisze alatt, saját ötlet alapján indult 2007. október elsején. Az egyre népszerűbb fizetés-összehasonlító portál felmérésében részt vevők száma a napokban érte el a 100. 000 munkavállalót. Az adatbázis naponta frissül.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megjelenik a távmunka a multiknál

A foglalkoztatási forma iránt növekszik a bizalom, és fejlett szoftveres megoldások érhetőek el az otthonról végzett munka mérésére,... Teljes cikk

Tepernünk kell a nyugati bérek után

Évek óta hegymenetben vannak a magyar bérek, a csúcs viszont nem igazán látszik. A munkaadók csak reménykedhetnek abban, hogy az alaptábort... Teljes cikk

Mennyit keres egy orvos?

Hetente érkeznek hírek vagy személyes történetek a közösségi médiában az orvoshiányról. Ennek egyik legfőbb oka az elvándorlásban keresendő a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár