Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 8 éve

Jövőre a teljesítményhez is köthető a cafeteria

images

Januártól alapvető változások lépnek életbe a cafeteria szabályozásban. Első pillantásra a legfontosabbnak az tűnhet, hogy jövőre 19 százalék lesz a kedvezményes juttatások adótartalma a mostani 25 helyett, ám a valódi átalakulást nem ez hozza majd - írja a Napi Gazdaság.

Mivel megszűnik a természetbeni juttatás kategória, semmissé válik az a korlát is, amely szerint a juttatást minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kell alkalmazni, vagyis ezentúl differenciálni lehet, így a teljesítményhez lehet kötni. Ez azt jelenti, hogy a társaságok akár az ételutalványt is felhasználhatják motivációs eszközként - számol be a lap a Sodexo konferenciájáról.

Ez annál is inkább elképzelhető, mert az utalványt a társaságok jellemzően nem havonta adják ki, hanem egy összegben, a decemberi fizetésekkel. Vagyis már most is egyfajta bónuszként könyvelik el sok helyen. Az ételutalvány azért is lehet kelendő 2011-ben, mert egész évre, több mint 200 ezer forint értékben adható kedvezményes adózás mellett, ráadásul azt nemcsak készételre lehet majd költeni, hanem fel nem dolgozott élelmiszerre is.

Ha lehetőség lesz a differenciálásra, akkor a megfelelően kialakított cafeteriapakkal egy cég az éves - vagy egyéb, teljesítményhez kötött - jutalmazást is letudhatja. A csomagba ugyanis be lehet vonni az ételutalvány mellett az üdülési csekket és az egyelőre balladai homályba burkolózó Széchenyi pihenőkártyát is - ezek mind kedvezményes adózásúak.

A pihenőkártya alkalmazását jövőre még nem javasolják, mivel a szabályozás részletei nem ismertek. Az iskolakezdési támogatást vagy a bérletjuttatást ugyanakkor talán nem érdemes összekapcsolni a teljesítménybérezéssel, s ide sorolható még a képzések finanszírozása is.

A pihenőkártya, az üdülési csekk és az ételutalvány összesen mintegy 600 ezer forint keretet jelent, vagyis ekkora összeget kaphat adott esetben a legjobban teljesítő munkatárs. Ez annál is inkább könnyen kialakítható rendszer, mert a cafeteriakártyák elterjedésével a lebonyolítás is egyszerűbbé válik, nem kell zsebben tartani egy vastag köteg utalványt. A Sodexo tavasszal jön ki a maga kártyájával.

Egyetlen adómentes juttatás marad a rendszerben, a sporteseményre szóló belépő, amelyet évente legfeljebb 50 ezer forintig lehet adni adómentesen - olvasható a Napi Gazdaságban.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar sikersztorik az UNLEASH-en

A londoni konferencia Európa legnagyobb HR tech rendezvénye, a HR szakma elitjének gyűjtőhelye. A látogatók itt találkozhatnak a jövő HR... Teljes cikk

Munkásokra omlott a támfal Nyíregyházán

Baleset történt Nyíregyházán, a belvárosban épülő uszodánál - tudta meg a szabolcshir.hu. Teljes cikk

Kitüntették a 27 éve a Mekiben dolgozó Down-szindrómás férfit

A Down-szindrómás mekist igazi „Happy Meal-szakértőként” tartják számon a munkahelyén - adta hírül az NLCafé.hu. Teljes cikk

Pomázi Gyula lett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának új elnöke

Pomázi Gyula Zoltánt nevezték ki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnökévé. Az erről szóló határozat a Magyar Közlöny legfrissebb... Teljes cikk

22 évre ítélték a munkatársát brutálisan meggyilkoló férfit

Jogerősen huszonkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a szolnoki férfit, aki - azért, hogy szerencsejáték miatt... Teljes cikk