Szerző: Berta László Megjelent: 2 éve

Karácsonyi bulit tartottak egyedül dolgozó kisvállalkozóknak

Karácsonyi bulit tartottak egyedül dolgozó kisvállalkozóknak, akik nem ismerték egymást, de legyőzték kételyeiket, mert különben nem lett volna hivatalos évzárójuk. Hatvanan jöttek el pénteken az ország első ilyen rendezvényére. Magasan többen voltak a nők, köztük a gyerekvállalás után új utakra lépők.

Az egyedül dolgozó kisvállalkozók különösen magányosnak érezhetik magukat a hivatali karácsonyi bulik idején. Erre érzett rá a MOMenst 365, és karácsonyi bulit rendezett számukra, ahol volt ismerkedés, tánc, tombola és év vállalkozója díjkiosztó.

„A jegyeket azonnal elkapkodták. Ismeretlenül is összeköt minket, hogy engedjük ki ennek a csodálatos évnek az összes nyűgét, baját” - mondta Andri Dia szervező.

Egyedül mentem, de szerencsére csupa nyitott ember gyűlt össze. Nyugodtan oda mertem menni ismeretlenekhez és mindenhol szívesen fogadtak, illetve ugyanígy jöttek oda csatlakozni a beszélgetésekhez mások is. Tetszett, hogy ilyen sokszínű társaság jött össze, alig volt egy-két ember, aki ugyanolyan dolgot csinál - így élte meg a karácsonyi buli elejét Futó Zsófia, aki HR-es munkát végez külső tanácsadóként, tehát egyáltalán nem magányosak a munkanapjai.

Akik összefutottak

Zsófia éppen egy asztalhoz került két trénerrel, Bedő Viktóriával és Soltész Péterrel, akik hetente egy alkalommal kávézóból dolgoznak. A külföldi fiatalokkal foglalkozó nemzetközi projektekben mozgó Viktória szerint ez szocializációs igény is. Péter elmondta, hogy másként áll neki a munkának, ha nem otthon, hanem itt vagy egy könyvtárban dolgozik. A kötetlen munkaidőről így vélekedik: „Rugalmasságot ad, nem szabadságot, ha például be tudja engedni az ember nap közben a gázszerelőt, de amikor hétvégén van munka, akkor azt is meg kell csinálni”. Zsófia hozzátette: „Az ember könnyen saját maga rabszolgája lesz”.

karácsonyBedő Viktória, Futó Zsófia és Soltész Péter

Vannak olyan munkatársak, akik itt a bulin találkoznak hosszú idő után: például a magyarmozi.hu szerkesztői. A két hölgy nem ebből él, céljuk, hogy felvirágozzon a magyar film, holott az még gyakorta a rossz szinonimája: olyan volt, mintha magyarok csinálták volna - hallani nem ritkán. Ildikó és Kriszta lánykoruk óta ismerik egymást, összeköti őket rendezőasszisztensi múltjuk, és komoly bulizós korszakuk is.

Gyerünk, anyukám!

„Nem tudom, elszabadul-e a buli vonat, de én benne vagyok” - mondta Kádár-Papp Nóra. A Malévnál megszokott hangár bulikhoz képest persze más lesz a mai. Nóra hatalmasakat mosolyog, miközben elmondja, hogy nem acélos izmú húszéveseknek ösztönöz testmozgásra, hanem kifejezetten kisgyerekes anyukákat. Jól döntött, mert sokan mozognak a „Gyerünk, anyukám!” valós idejű online tornára. Az edzői kar főállású edzőkből, gyógytornászokból, pályaelhagyókból áll. A testnevelő tanárként végzett Nóra pedig visszatérő, hiszen a légitársaságnál töltött évek és a gyerekei születése után kezdett el ismét testedzéssel foglalkozni.

karácsonyEz nem egy Malévnál megszokott hangár buli

Fegyelem és ravaszság kell a négy fal között

„Csapda, ha a saját lakásod a munkahelyed. Csak a fegyelmezett ember éli túl, vagy aki ravaszul tud tervezni” - mondja Joó András webdesigner. Most hasznát veszi, hogy a sportlövészetben fegyelmet tanult. A kivonulást úgy oldotta meg, hogy asztalt bérel egy irodában közösen másokkal, ahogy még néhányan, akikkel este beszélgettünk. Elmegy oda, hogy emberek között legyen, és van tárgyaló, ahol az ügyfeleivel találkozhat. A tipikus webes képét mutatja, akinek nincsenek céges ambíciói: „Az alkotás pszichés elvonulás a külvilágból” - mondja, és ebben csak zavarná a közönség. Hihető, hogy másfél évtized alatt összesen kétszer keresett állást, mert mindig egymás kezébe adták a megrendelők, de ezzel bezárta magát a lakás négy fala közé. A vállalkozással megváltotta a szabadságot arra, hogy négy-öt sportágat űzzön, viszont karácsonyi bulit saját magának nem rendezhet: „Nincs elvárásom, a móka miatt jöttem és kapcsolatokat építeni” - mondta.

karácsonyCsapda, ha a lakásod a munkahelyed.

Havonta rendeznek mini színházat, beszélgetést. A MOMents 365 laza szerveződés, nincs mögötte szervezet, egymást alakítják, akik benne vannak. Eredeti missziója: dogozó anyukák összehozása, hogy támogatást tudjanak nyújtani egymásnak. Talán ebből is adódik, hogy a karácsonyi bulin magasan többen voltak a nők, köztük a gyerekvállalás után új utakra lépők.


Ovisfilmesek

Egy-egy ovis óvodai napját dolgozza fel az ovifilm.hu kétfős csapata. Muityné Gabó Gréta az utómunka, Muity László a forgatás felelőse. A házaspárral a karácsonyi svédasztalnál beszélgettem. László a vendéglátásban eltöltött évek után esküvőkön videózott, és már nyolc éve az óvodás videó a fő profil. Amikor emlékezetes esetekről kérdeztem, kicsit elgondolkodik: „Volt olyan gyerek, aki menekült előlem, úgy kellett becserkésznem bokrok, kisvár mögül, mint egy természetfilmesnek” - kezdte, aztán belejött, mintha viccet mesélne.
„Egy október 23-ai csoportfoglalkozáson megkérdezte az 50-es óvónő, hogy „mit ünneplünk ma, gyerekek?”; „a nagy októberi szocialista forradalmat” - válaszolt egy óvodás. Annyira megrökönyödhettem, hogy majdnem benne maradt a kész filmben is” - meséli a kétezres években megesett történetet. Az óvodai videós hétköznapjai az esztétikus megjelentés érdekében elég munkásan telnek, hiszen kiszűrendő a lógó orr, a fulladva köhögő csoporttárs, az óvónők szóbeli megrovásai, egy-egy oda nem illő jelenet. László állítja, tud figyelni arra, hogy egy gyereket olyannak mutasson, ahogy máskor szokott viselkedni, vagyis például egy általában rosszalkodó gyerekről nem fogja az ellenkezőjét összevágni.

karácsonyKetten nem tartanak céges bulit, inkább eljöttek ide

A főkönyvelőből lett lakberendező

Főkönyvelő volt multinacionális cégeknél, azután nyolc évet töltött otthon a gyerekeivel, majd arra törekedett, hogy egyensúlyt tartson fenn a család és a munka között. Rétfalvi Viktória így érezte magát a karácsonyi bulin: Most vagyok a helyemen. Szenvedéllyel dolgozom.
A három éve lakberendezéssel foglalkozó egyéni vállalkozó közeli tervei között szerepel, hogy részmunkaidőben elhelyezkedik valahol, de a közös irodabérlés is szóba jöhet.

karácsonyNyolc év otthonlét után váltott a Nyolc év otthonlét után váltott a lakberendezésre

Krémeznek

Bárdos Eszter megunta, hogy számítógépes grafikus legyen, belevágott az arckrémek, testápolók készítésébe. Megkérdeztem, hogy jobb-e kémiából, mint általában egy grafikus: „Egy éven át képeztem magam egy gyógyszerész mellett, akit érdekeltek a természetes anyagok. Igazi tudáscsere volt” - válaszolta. Arról, hányféle krém van az Eszterkrém kínálatában, kicsit keveset mondott, de a krémek gyártást végző munkatársa, Cuczi Ilona azonnal kisegítette. Ők ketten babaúszás közben ismerkedtek meg, és amikor Eszter már nem győzte egyedül, szólt a cukrász végzettségű Ilonának, aki azóta nem vaníliakrémet kever. Vállalkozásuk éppen eltart két embert, de időben bőven ad két emberre való munkát ad.

Meglett az Év Dolgozója is

Az Év Dolgozója díj a külső visszajelzés miatt fontos, ami az egyedül dolgozóknak nem adott. Közel harminc pályázatban nézték meg a szakmai sikerességet, és azt, hogy ez milyen magánéleti hatásokkal járt együtt.

Az elismerést Sohan Zsuzsi kapta azzal az indoklással, hogy (a létrehozás alatt lévő asszisztensed.com gazdája) az elmúlt évben bátor döntéseket hozott szakmailag és magánéletében. „Úgy gondoltuk, hogy ő most éppen olyan életszakaszban van, amelyben a legtöbbet neki segíthetnek ezzel a „bátorítás-díjjal”, ahogy ő nevezte”- mondta Szabó Ági, a MOMenst 365 képviselője.

Különdíjat adtak Joó András webdesignernek, mert az ő pályázatát találták a legfrappánsabbnak (róla a „Fegyelem és ravaszság kell a négy fal között” cím alatt írtunk).

A tombola az év végi bónusz leképeződése volt, amihez 40-50 cég adott támogatást, vagyis aki eljött, céges ajándékokkal távozott, és jobb érzésekkel folytathatja saját lakásában a négy fal között, vagy egy bérelt asztalnál, vagy egy kávézóban, vagy visszatérhet az alkalmazotti létbe részben, sőt teljesen, ha eljött az idő a változtatásra.
Follow hrportal_hu on Twitter

A vállalkozó szerep-modell a mai napig hímnemű

Magyarország idén először csatlakozott a Vállalkozó Nők Világnapjához, melynek keretében női vállalkozók mutatkozhattak be a november 19-én megrendezésre kerülő rendezvényen, a Millenáris Startup Campuson. A rendezvény szervezői, a Jól-Lét alapítvány, az Impact Hub Budapest és a Civil Hírügynökség képviselői elmondták, hogy egy olyan aktív női közösséget szeretnének felépíteni, amelynek tagjai támogatatják egymást. „Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a társadalmaknak erősíteni, ösztönözni, támogatni kell a vállalkozó nőket, a nők vállalkozásait, hiszen a nők jelenlétére, szerepvállalására, és az általuk megtermelt jövedelemre minden szinten szükség van” - mondta el a HR Portálnak Keveházi Kata, a világnap magyarországi nagykövete.tovább..

További cikkek
Száz euróval emelik a minimálbért Franciaországban

Megemelik a minimálbért, továbbá ezentúl az 1200 eurós nyugdíj után fizetendő járulékokat csak a 2000 euró feletti juttatásnál kell megfizetni... Teljes cikk

Kovács Imre bekerült a Rail Cargo Group igazgatóságába

Kovács Imrét, a Rail Cargo Hungaria (RCH) Zrt. elnök-vezérigazgatóját a Rail Cargo Austria AG igazgatósági tagjává nevezte ki az ÖBB (Osztrák... Teljes cikk

Kedden is folytatódnak a szakszervezetek forgalomlassító akciói

Eltorlaszolhatják a gyárkapukat is, és felkeresnék egyenként a fideszes képviselőket a túlóratörvény ellen tiltakozva. Teljes cikk

Novemberben stagnált a munkanélküliség Csehországban

A munkaügyi hivatal jelentése szerint a munkanélküliség novemberben 2,8 százalékos volt, ami megfelel az októberi szintnek. Egy éve, 2017... Teljes cikk

Fennakadásokat okozott a vasutassztrájk Németországban

Fennakadásokat okozott Németországban a közúti és a vasúti közlekedésben a vasutasok szakszervezetének hétfő reggeli sztrájkja. Teljes cikk