kapubanner for mobile
Szerző: Berta László
Megjelent: 7 éve

Karácsonyi bulit tartottak egyedül dolgozó kisvállalkozóknak

Karácsonyi bulit tartottak egyedül dolgozó kisvállalkozóknak, akik nem ismerték egymást, de legyőzték kételyeiket, mert különben nem lett volna hivatalos évzárójuk. Hatvanan jöttek el pénteken az ország első ilyen rendezvényére. Magasan többen voltak a nők, köztük a gyerekvállalás után új utakra lépők.

Az egyedül dolgozó kisvállalkozók különösen magányosnak érezhetik magukat a hivatali karácsonyi bulik idején. Erre érzett rá a MOMenst 365, és karácsonyi bulit rendezett számukra, ahol volt ismerkedés, tánc, tombola és év vállalkozója díjkiosztó.

„A jegyeket azonnal elkapkodták. Ismeretlenül is összeköt minket, hogy engedjük ki ennek a csodálatos évnek az összes nyűgét, baját” - mondta Andri Dia szervező.

Egyedül mentem, de szerencsére csupa nyitott ember gyűlt össze. Nyugodtan oda mertem menni ismeretlenekhez és mindenhol szívesen fogadtak, illetve ugyanígy jöttek oda csatlakozni a beszélgetésekhez mások is. Tetszett, hogy ilyen sokszínű társaság jött össze, alig volt egy-két ember, aki ugyanolyan dolgot csinál - így élte meg a karácsonyi buli elejét Futó Zsófia, aki HR-es munkát végez külső tanácsadóként, tehát egyáltalán nem magányosak a munkanapjai.


Akik összefutottakZsófia éppen egy asztalhoz került két trénerrel, Bedő Viktóriával és Soltész Péterrel, akik hetente egy alkalommal kávézóból dolgoznak. A külföldi fiatalokkal foglalkozó nemzetközi projektekben mozgó Viktória szerint ez szocializációs igény is. Péter elmondta, hogy másként áll neki a munkának, ha nem otthon, hanem itt vagy egy könyvtárban dolgozik. A kötetlen munkaidőről így vélekedik: „Rugalmasságot ad, nem szabadságot, ha például be tudja engedni az ember nap közben a gázszerelőt, de amikor hétvégén van munka, akkor azt is meg kell csinálni”. Zsófia hozzátette: „Az ember könnyen saját maga rabszolgája lesz”.

karácsonyBedő Viktória, Futó Zsófia és Soltész Péter

Vannak olyan munkatársak, akik itt a bulin találkoznak hosszú idő után: például a magyarmozi.hu szerkesztői. A két hölgy nem ebből él, céljuk, hogy felvirágozzon a magyar film, holott az még gyakorta a rossz szinonimája: olyan volt, mintha magyarok csinálták volna - hallani nem ritkán. Ildikó és Kriszta lánykoruk óta ismerik egymást, összeköti őket rendezőasszisztensi múltjuk, és komoly bulizós korszakuk is.


Gyerünk, anyukám!„Nem tudom, elszabadul-e a buli vonat, de én benne vagyok” - mondta Kádár-Papp Nóra. A Malévnál megszokott hangár bulikhoz képest persze más lesz a mai. Nóra hatalmasakat mosolyog, miközben elmondja, hogy nem acélos izmú húszéveseknek ösztönöz testmozgásra, hanem kifejezetten kisgyerekes anyukákat. Jól döntött, mert sokan mozognak a „Gyerünk, anyukám!” valós idejű online tornára. Az edzői kar főállású edzőkből, gyógytornászokból, pályaelhagyókból áll. A testnevelő tanárként végzett Nóra pedig visszatérő, hiszen a légitársaságnál töltött évek és a gyerekei születése után kezdett el ismét testedzéssel foglalkozni.

karácsonyEz nem egy Malévnál megszokott hangár buli


Fegyelem és ravaszság kell a négy fal között„Csapda, ha a saját lakásod a munkahelyed. Csak a fegyelmezett ember éli túl, vagy aki ravaszul tud tervezni” - mondja Joó András webdesigner. Most hasznát veszi, hogy a sportlövészetben fegyelmet tanult. A kivonulást úgy oldotta meg, hogy asztalt bérel egy irodában közösen másokkal, ahogy még néhányan, akikkel este beszélgettünk. Elmegy oda, hogy emberek között legyen, és van tárgyaló, ahol az ügyfeleivel találkozhat. A tipikus webes képét mutatja, akinek nincsenek céges ambíciói: „Az alkotás pszichés elvonulás a külvilágból” - mondja, és ebben csak zavarná a közönség. Hihető, hogy másfél évtized alatt összesen kétszer keresett állást, mert mindig egymás kezébe adták a megrendelők, de ezzel bezárta magát a lakás négy fala közé. A vállalkozással megváltotta a szabadságot arra, hogy négy-öt sportágat űzzön, viszont karácsonyi bulit saját magának nem rendezhet: „Nincs elvárásom, a móka miatt jöttem és kapcsolatokat építeni” - mondta.

karácsonyCsapda, ha a lakásod a munkahelyed.

Havonta rendeznek mini színházat, beszélgetést. A MOMents 365 laza szerveződés, nincs mögötte szervezet, egymást alakítják, akik benne vannak. Eredeti missziója: dogozó anyukák összehozása, hogy támogatást tudjanak nyújtani egymásnak. Talán ebből is adódik, hogy a karácsonyi bulin magasan többen voltak a nők, köztük a gyerekvállalás után új utakra lépők.OvisfilmesekEgy-egy ovis óvodai napját dolgozza fel az ovifilm.hu kétfős csapata. Muityné Gabó Gréta az utómunka, Muity László a forgatás felelőse. A házaspárral a karácsonyi svédasztalnál beszélgettem. László a vendéglátásban eltöltött évek után esküvőkön videózott, és már nyolc éve az óvodás videó a fő profil. Amikor emlékezetes esetekről kérdeztem, kicsit elgondolkodik: „Volt olyan gyerek, aki menekült előlem, úgy kellett becserkésznem bokrok, kisvár mögül, mint egy természetfilmesnek” - kezdte, aztán belejött, mintha viccet mesélne.
„Egy október 23-ai csoportfoglalkozáson megkérdezte az 50-es óvónő, hogy „mit ünneplünk ma, gyerekek?”; „a nagy októberi szocialista forradalmat” - válaszolt egy óvodás. Annyira megrökönyödhettem, hogy majdnem benne maradt a kész filmben is” - meséli a kétezres években megesett történetet. Az óvodai videós hétköznapjai az esztétikus megjelentés érdekében elég munkásan telnek, hiszen kiszűrendő a lógó orr, a fulladva köhögő csoporttárs, az óvónők szóbeli megrovásai, egy-egy oda nem illő jelenet. László állítja, tud figyelni arra, hogy egy gyereket olyannak mutasson, ahogy máskor szokott viselkedni, vagyis például egy általában rosszalkodó gyerekről nem fogja az ellenkezőjét összevágni.

karácsonyKetten nem tartanak céges bulit, inkább eljöttek ide


A főkönyvelőből lett lakberendezőFőkönyvelő volt multinacionális cégeknél, azután nyolc évet töltött otthon a gyerekeivel, majd arra törekedett, hogy egyensúlyt tartson fenn a család és a munka között. Rétfalvi Viktória így érezte magát a karácsonyi bulin: Most vagyok a helyemen. Szenvedéllyel dolgozom.
A három éve lakberendezéssel foglalkozó egyéni vállalkozó közeli tervei között szerepel, hogy részmunkaidőben elhelyezkedik valahol, de a közös irodabérlés is szóba jöhet.

karácsonyNyolc év otthonlét után váltott a Nyolc év otthonlét után váltott a lakberendezésre


KrémeznekBárdos Eszter megunta, hogy számítógépes grafikus legyen, belevágott az arckrémek, testápolók készítésébe. Megkérdeztem, hogy jobb-e kémiából, mint általában egy grafikus: „Egy éven át képeztem magam egy gyógyszerész mellett, akit érdekeltek a természetes anyagok. Igazi tudáscsere volt” - válaszolta. Arról, hányféle krém van az Eszterkrém kínálatában, kicsit keveset mondott, de a krémek gyártást végző munkatársa, Cuczi Ilona azonnal kisegítette. Ők ketten babaúszás közben ismerkedtek meg, és amikor Eszter már nem győzte egyedül, szólt a cukrász végzettségű Ilonának, aki azóta nem vaníliakrémet kever. Vállalkozásuk éppen eltart két embert, de időben bőven ad két emberre való munkát ad.


Meglett az Év Dolgozója isAz Év Dolgozója díj a külső visszajelzés miatt fontos, ami az egyedül dolgozóknak nem adott. Közel harminc pályázatban nézték meg a szakmai sikerességet, és azt, hogy ez milyen magánéleti hatásokkal járt együtt.

Az elismerést Sohan Zsuzsi kapta azzal az indoklással, hogy (a létrehozás alatt lévő asszisztensed.com gazdája) az elmúlt évben bátor döntéseket hozott szakmailag és magánéletében. „Úgy gondoltuk, hogy ő most éppen olyan életszakaszban van, amelyben a legtöbbet neki segíthetnek ezzel a „bátorítás-díjjal”, ahogy ő nevezte”- mondta Szabó Ági, a MOMenst 365 képviselője.

Különdíjat adtak Joó András webdesignernek, mert az ő pályázatát találták a legfrappánsabbnak (róla a „Fegyelem és ravaszság kell a négy fal között” cím alatt írtunk).

A tombola az év végi bónusz leképeződése volt, amihez 40-50 cég adott támogatást, vagyis aki eljött, céges ajándékokkal távozott, és jobb érzésekkel folytathatja saját lakásában a négy fal között, vagy egy bérelt asztalnál, vagy egy kávézóban, vagy visszatérhet az alkalmazotti létbe részben, sőt teljesen, ha eljött az idő a változtatásra.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kiderült, mennyire dolgoznak hatékonyan és a magyar fehérgallérosok

A hibrid munkavégzésre hosszabb távon is fel kell készülnünk: a magyar szellemi munkát végzők több mint egyharmada legalább egy-két napot... Teljes cikk

Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk