Megjelent: 5 hónapja

KATA 2020 - 10 kérdés és 10 válasz

2020 márciusában Magyarországon már 391 ezer vállalkozás a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerint adózik. A legfontosabb kérdések és válaszok.

1.Milyen adókat vált ki a kata?
Kiváltja a személyi jövedelemadót, a társasági adót, az egyéni járulékokat és a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást, valamint a bérek után fizetendő közterheket is.

2. Mennyi a havi adófizetési kötelezettség?
Főállású adózóként havi 50 000 forint vagy havi 75 000 forint, mellékállásban (ha van heti 36 órás bejelentett munkaviszonyunk) 25 000 forint.

3. Miben más, ha havi 50 000 forint helyett 75 000 forintot fizetek?
A társadalombiztosítási ellátás (nyugdíj, táppénz) és munkanélküliek ellátása tekintetében magasabb összegű a számítási alap. Havi 50 ezer forintos adóteher mellett az ellátások számítási alapja 98 100 forint, míg a magasabb összegű befizetés esetén 164 ezer forint.

4. Mennyi a kedvezményes adózás értékhatára?
Évi 12 millió forint. Ha a bevételi értékhatár ezt túllépi, a 12 millió feletti rész 40 százalékos kulccsal adózik.

5. Mekkora nyugdíjra számíthatok katásként?
Pontos számot nehéz mondani, de havi 50 ezer forintos adóteher esetén körülbelül 40 ezer forintra, a 75 ezer forintos havi adóbefizetésnél 87 ezer forintra.

6. Mennyi szolgálati időnek számít egy év katázás a nyugdíjszámításkor?
Ha a főállású kisadózó 50 ezer forint tételes adót fizet, akkor 365 nap helyett idén csak 222 nap olyan szolgálati időt szerez. (A nyugellátásra jogosító szolgálati időt a nyugdíjjárulék alapját képező kereset (idén változatlanul havi 98.100 forint) és a mindenkor érvényes minimálbér (idén 161.000 forint) arányában kell meghatározni). 75 ezer forintos havi fizetésnél pedig teljes 1 évnek.

7. Hogyan számolják a bankok a katás jövedelmet hitelfelvételkor?
Az adóhivatal által kiállított jövedelemigazolás a hitelbírálat alapja. A NAV az adott lezárt évben keletkezett bevétel 60 százalékát tünteti fel igazolt nettó jövedelemként. Ha betéti társaság formában működünk, és csak formálisan jelen levő kültagunk van, a NAV akkor is elosztja kettővel a jövedelmet. Ha igazolt nettó jövedelmünk nem éri el a 400 000 forintot, akkor 60 százalék helyett csak 50 százalék lehet a havi törlesztőrészlet maximuma.

8. Milyen következményei lehetnek annak, ha egy munkaadó katás vállalkozóként foglalkoztatja munkavállalóját és az adóhivatal rejtett foglalkoztatást állapít meg?
A jogviszonyt a NAV átminősíti, ekkor a magánszemély, azaz a katás vállalkozás csak az elmaradt 15 százalékos mértékű szja megfizetésére kötelezhető, de az ezzel összefüggésben megállapított adóbírságot, késedelmi pótlékot a munkáltató köteles megfizetni. A magánszemélyt terhelő le nem vont járulék esetében pedig az adóbírságon és a késedelmi pótlékon felül az adóhiány megfizetésére is a munkáltató köteles. Ezek mellett a meg nem fizetett szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos jogkövetkezményekkel (adóhiány, adóbírság, késedelmi pótlék) is számolnia kell a foglalkoztatónak.

9. Mire figyeljek, hogy ne töröljenek a katából?
A NAV akkor szünteti meg alanyiságunkat, ha elmulasztjuk a számlaadást, ha be nem jelentett alkalmazottunk van, ha év végén 100 ezer forintot meghaladó adótartozásunk van. A kata a megszűnésétől számított 24 hónapon belül nem válaszható.

10. Mely katásoknak nem kell járulékot fizetni a koronavírus-járvány következtében?
A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek keretében több mint 81 ezer katázó járulékfizetését engedte el 2020. augusztusig. A pontos lista TEÁOR-számokkal itt érhető el.

Fontos tudni azt is, hogy azok a katások, akik adósságot halmoztak fel 2020. március 1. előtt, mentességet kapnak a fizetés alól, egészen a veszélyhelyzet lezárulása utáni negyedik hónapig. Ez azt jelenti, hogy be kell ugyan fizetniük az elmaradást, de csak a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben (az egyes részleteket a tárgyhó 12. napjáig). A veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónapig és a részletfizetés időtartamára az adótartozásra pótlékot nem számít fel a NAV.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szakképzetlenek után járó adókedvezmény: sokan járnának jól vele, ha tudnának róla

Évek óta akár visszamenőlegesen is igényelhető az az adókedvezmény, amit a cégek a szakképzettséggel nem rendelkező munkakörökben dolgozók után... Teljes cikk

Kata változások: csak néhány tízezer céget érint a hárommilliós szabály

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) csak úgy maradhat az Európai Unió egyik legversenyképesebb adófajtája, ha azt egyetlen nagy cég sem... Teljes cikk

Mennyit keresnek a toborzók?

Egy ügynökségi toborzó alapfizetése 100 ezer forinttal alacsonyabb, mint a vállalati oldalon dolgozó kollégájáé, bónusszal már csak 44 ezer forint... Teljes cikk