Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Kémkedhet a főnök a kollégák után

Az Egyesült Államokban két állam kivételével tájékoztatás nélkül ellenőrizheti a főnök a munkatársak számítógépét, levelezését és internetezési szokásait, amivel a nagy multik élnek is. Magyarországon azonban a munkáltatónak előzetesen jeleznie kell, ha kémkedik a kollégák után.

Hazánkban néhány szórakoztató honlapon a készítők elhelyeztek egy "jön a főnök" gombot, amire kattintva az épp bulvárhíreket olvasó dolgozó a pletykalap helyett egy száraz hivatali oldalon találja magát. Ám a ravaszabb főnököknél mit sem ér ez a fogás.

Nyomkövetők a PC-n
Az USA-ban számos cégnél rejtett kamerák lesnek a munkavállalókra a mellékhelyiségben, beépített titkos nyomkövetők adják "le a drótot" a vállalati kocsiban, és persze kémprogramok figyelik a netezést, az azonnali üzeneteket, az e-mailezést - írja a Népszabadság.

Az USA-ban ugyanis a törvények csak két államban követelik meg a munkaadóktól, hogy tájékoztassák a dolgozókat a megfigyelésükről. Hazánkban más a helyzet: Magyarországon amennyiben a munkáltató a munkahelyi számítógép-, illetve internethasználatot szabályokhoz, ellenőrzéshez köti, akkor a munkavállaló annak tudatában használja ezeket, hogy tisztában van az ellenőrzés lehetőségével. Tilos azonban a titkos megfigyelés, a dolgozónak részletesen ismernie kell, ki és hogyan kezeli adatait.

Follow hrportal_hu on Twitter