Kis liszthatározó - melyik mire alkalmas?
A liszt az egyik leggyakrabban használt konyhai alapanyag, szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lapulna belőle mindig egy-két zacskóval. Az üzletben a polc előtt állva viszont könnyedén elbizonytalanodhatsz, hogy melyiket válaszd. Hiszen egyáltalán mi a különbség köztük?
Tényleg érezhető az eltérés, ha egy-egy ételhez másikat használsz, mint eddig? No és mit jelentenek rajtuk a jelölések? Segítünk eligazodni!
Dekódold a csomagolást!
A lisztes zacskók mindegyikén található egy betűkből és számokból álló furcsa kód - de vajon ezek mit jelentenek? Semmi mást, mint a liszt fajtáját. A BL 55 jelöléssel például már biztosan te is találkoztál. A BL mindössze annyit jelent hogy búzaliszt, az 55 pedig a hamutartalomra utal. Nézzünk még meg pár példát: a grahamliszt jele például BGL, a a teljes kiőrlésű búzaliszté BTKL, a rozsliszté RL, a tönkölybúzaliszté pedig TBL. Tehát nincs benne semmi ördöngösség, ezek tulajdonképpen a nevek rövidítései. Az már egy kicsit több fejtörést okozhat, hogy vajon melyiket mire érdemes használni.
Búzafinomliszt
A többség erre gondol, amikor csak simán a “liszt” szót használja. Ez a hagyományos, finom fehér porállagú liszt, ami a legtöbb konyhában fellelhető. Nem tartalmazza sem a búza héját, sem a csíráját, csak a magját. Bár sokan minden célra ezt használják, azonban a süteményekhez létezik jobb alternatíva is. Inkább rántásokhoz, sűrítéshez ajánlott, de mivel hajlamos összeállni, ezért használat előtt nem árt egy kicsit átszitálni. Ehhez szerezz be egy szitát a Gasztronagyker webáruházból.
Búzakenyérliszt, búzarétesliszt
Amennyiben sütni szeretnél, jobban jársz, ha e két típus valamelyikét használod. A kenyérlisztnek magasabb a sikértartalma, ezért könnyebb belőle ropogós tetejű, de belül puha tésztát sütni. A rétesliszt egy kicsit durvábbra van őrölve mint a finomliszt, viszont sokkal jobb állagú piskótát, gyúrt tésztát vagy réteslapot lehet belőle készíteni.
Grahamliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt
Az egészséges életmód követői előszeretettel használják, hiszen e két fajta tartalmazza a csírát és a korpát is, emiatt több benne a tápanyag és az élelmi rost. Enyhén barnás színű, a kettő közt pedig csupán annyi a különbség, hogy a grahamliszt szemcséi valamivel nagyobbak. A legtöbb receptben kiválthatjuk velük a fehér lisztet, így az étel egészségesebb és laktatóbb lesz.
Durumliszt
Egy speciális fajta gabonából, a durumbúzából készül, ami a mediterrán vidékeken terem. Magas fehérjetartalma miatt diétázók előszeretettel fogyasztják, bár kelt tésztákhoz nem a legjobb választás.
Kukoricaliszt
Az előbbi fajtákkal szemben gluténmentes, így a gluténérzékenyek körében igen közkedvelt. A legtöbb ételben kiváltható vele a búzaliszt, sárgás színe és édeskés íze miatt különleges fogások készíthetőek belőle. Annak is érdemes kipróbálnia, aki nem lisztérzékeny. Búzaliszttel keverve kelt tésztákhoz is alkalmas.
- 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény! Részletek Jegyek
- 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat. Részletek Jegyek
A Füzesabonyi Járási Ügyészség vádat emelt egy volt postavezetővel szemben, aki a postai befizetéseket saját céljaira fordította - közölte a... Teljes cikk
Tavalyhoz hasonlóan vajon most is lesz magyar kiválasztott, aki párjával együtt 4 héten át belekóstolhat abba, hogy milyen az utazási influencerek... Teljes cikk
Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség két férfi ellen, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves... Teljes cikk