kapubanner for mobile
Megjelent: 8 éve

Komor a vállalatok munkaerő-piaci önképe

Komoly gond a munkaerőhiány és egyre növekvő problémát jelent az alacsony munkaerő-piaci mobilitás Magyarországon és ez versenypiaci hátrányt is jelent. A munkanélküliséggel kevésbé sújtott területeken a probléma még nagyobb. Nem állunk jól a munkaerő-megtartás területén sem - állapította meg egy kutatás.

images

images

A magyarországi munkaerőhiányról, a fluktuációról és a mobilitási hajlandóságról készített közös kutatást a NEXON és az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE). A kutatás eredményeit az OHE kecskeméti konferenciáján ismertette Dr. Sebők Marianna és Szűts Ildikó az OHE elnökségének tagjai.

A kérdőíves kutatás rendkívül széles bázison alapul: 89 munkáltató 66 ezer munkavállalójának adataira épül. A 2016 májusában végzett adatgyűjtés során a kitöltő szervezetek háromnegyedénél volt betöltetlen állás. A leginkább tudatosnak és aktívnak a nemzetközi cégek mutatkoztak, míg a legnagyobb érdeklődést a feldolgozó és a szolgáltató ipar cégei mutatták.

Jóllehet, a rugalmasságot a vállalatok döntő többsége nagy értéknek tartja, a munkaerő forrása jellemzően mégis a saját munkaerő (55,8 százalék). Kölcsönzött munkaerőt a cégek nagyjából harmada (36,04 százalék) alkalmazott 2015-ben. Még mindig kevés figyelem jut a pályakezdőkre. Tavaly a vállalatoknak csak kevesebb, mint fele (47,7 százalék) foglalkoztatott gyakornokot.

Ez pedig nem áll összhangban azzal a törekvéssel, hogy a cégek többsége (53 százalék) az alkalmazotti létszám bővítését tervezi 2016-ban úgy, hogy a munkaerő-kilépés és vándorlás egyenlege a negyedüknél (26,7 százalék) mínuszos, azaz többen mentek el, mint ahányan jöttek.

Jól látszik, hogy a cégek többségénél komoly és egyre növekvő gond a munkaerőhiány. A jelenséget leginkább a nagyvállalatok értékelik rosszra: üzleti céljaik elérésében a munkaerő hiánya és a fluktuációja is problémát jelent. Ugyanakkor ennél élesebben jelentkezik a kérdés a közepes méretű cégeknél. Az ő esetükben a fenti jelenségek már a versenyképességük határát súrolják.

Mára eltűntek a korábban még mérhető regionális különbségek: a Dunán inneni, a Dunántúli és a Budapest/Pest-megyei munkaerőhiány és fluktuáció okozta működési nehézségek lényegében azonos mértékben jelentkeznek.

Fentiek következményeként a munkaerőhiány miatt a kis-, közepes és nagyvállalatok átlagosan 7,5-8,5 százalékos bevételkiesést azonosítanak. A fluktuáció ezen felül további 4-5 százalékot jelent.
Az elvándorlás, a munkahely-váltás dobogós okai a magasabb bér ígérete (66,3 százalék), a családi és magánéleti okok illetve az új munkahely jelentette esetleges gyorsabb előrelépés/karrier vágya (50-50 százalék) valamint annak a reménye, hogy az új munkahelyen kevesebbet kell dolgozni (18,6 százalék).

A munkaerőért versenyben lévő vállalatok munkaerő-piaci önképe meglehetősen komor. A kutatásban részt vevő vállalatoknak mindössze 11 százaléka tartja vonzónak saját munkaadói márkáját.

"A kutatás visszaigazolja a NEXON új generációs szoftverfejlesztéseinek célját: egy dolgozói önkiszolgáló rendszerrel élménnyé válik a HR. Hozzájárulhat a vállalat munkaerő-megtartó képességének javulásához, az Y-generációs munkavállalók elkötelezettségének növeléséhez" - mondta Lovas Zoltán a NEXON újonnan kinevezett cégvezetője.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A diákok több mint fele tanulna mesterséges intelligenciával, de csak kevesen férnek hozzá az iskolában

Németországban és Ausztriában tízből négy tanuló fér hozzá az AI-hoz az osztályteremben, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban ez az... Teljes cikk

Vajon megtaláljuk az egyensúlyt az ember és az AI között? - avagy az AI emberi arca

Vajon mit tartogat 2024-ben a mesterséges intelligencia? 2023-ban minden eseményen téma volt az AI és ember kapcsolata, hatása egymásra. HR szempontból... Teljes cikk

Az üzleti hallgatók készen állnak a mesterséges intelligencia munkahelyi használatára

A brit gazdasági szakos hallgatók szerint az ügyfélszolgálati munkakörökre lesz a legnagyobb hatással a mesterséges intelligencia - derül ki egy... Teljes cikk