Megjelent: 4 éve

Komor a vállalatok munkaerő-piaci önképe

Komoly gond a munkaerőhiány és egyre növekvő problémát jelent az alacsony munkaerő-piaci mobilitás Magyarországon és ez versenypiaci hátrányt is jelent. A munkanélküliséggel kevésbé sújtott területeken a probléma még nagyobb. Nem állunk jól a munkaerő-megtartás területén sem - állapította meg egy kutatás.

images

images

NEXON_PORT dolgozói és vezetői HR önkiszolgáló rendszer

Az e-HR-megoldások új generációja Vonja be munkatársait a HR-folyamatokba, hogy egyszerűbbé, pontosabbá és papírmentessé tegye az adminisztrációt. Űrlapok, jelenléti ívek kitöltése és aláírása egy kattintással. Személyre szabott ügyintézés, javuló elégedettség és belső kommunikáció. online HR-ügyintézés, 24/7 eléréssel sztenderdizált HR-folyamatok elektronikus aláírással kinyomtatható formanyomtatványok vezetői HR-feladatok támogatása intuitív felhasználói felület


További információ

A magyarországi munkaerőhiányról, a fluktuációról és a mobilitási hajlandóságról készített közös kutatást a NEXON és az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE). A kutatás eredményeit az OHE kecskeméti konferenciáján ismertette Dr. Sebők Marianna és Szűts Ildikó az OHE elnökségének tagjai.

A kérdőíves kutatás rendkívül széles bázison alapul: 89 munkáltató 66 ezer munkavállalójának adataira épül. A 2016 májusában végzett adatgyűjtés során a kitöltő szervezetek háromnegyedénél volt betöltetlen állás. A leginkább tudatosnak és aktívnak a nemzetközi cégek mutatkoztak, míg a legnagyobb érdeklődést a feldolgozó és a szolgáltató ipar cégei mutatták.

Jóllehet, a rugalmasságot a vállalatok döntő többsége nagy értéknek tartja, a munkaerő forrása jellemzően mégis a saját munkaerő (55,8 százalék). Kölcsönzött munkaerőt a cégek nagyjából harmada (36,04 százalék) alkalmazott 2015-ben. Még mindig kevés figyelem jut a pályakezdőkre. Tavaly a vállalatoknak csak kevesebb, mint fele (47,7 százalék) foglalkoztatott gyakornokot.

Ez pedig nem áll összhangban azzal a törekvéssel, hogy a cégek többsége (53 százalék) az alkalmazotti létszám bővítését tervezi 2016-ban úgy, hogy a munkaerő-kilépés és vándorlás egyenlege a negyedüknél (26,7 százalék) mínuszos, azaz többen mentek el, mint ahányan jöttek.

Jól látszik, hogy a cégek többségénél komoly és egyre növekvő gond a munkaerőhiány. A jelenséget leginkább a nagyvállalatok értékelik rosszra: üzleti céljaik elérésében a munkaerő hiánya és a fluktuációja is problémát jelent. Ugyanakkor ennél élesebben jelentkezik a kérdés a közepes méretű cégeknél. Az ő esetükben a fenti jelenségek már a versenyképességük határát súrolják.

Mára eltűntek a korábban még mérhető regionális különbségek: a Dunán inneni, a Dunántúli és a Budapest/Pest-megyei munkaerőhiány és fluktuáció okozta működési nehézségek lényegében azonos mértékben jelentkeznek.

Fentiek következményeként a munkaerőhiány miatt a kis-, közepes és nagyvállalatok átlagosan 7,5-8,5 százalékos bevételkiesést azonosítanak. A fluktuáció ezen felül további 4-5 százalékot jelent.
Az elvándorlás, a munkahely-váltás dobogós okai a magasabb bér ígérete (66,3 százalék), a családi és magánéleti okok illetve az új munkahely jelentette esetleges gyorsabb előrelépés/karrier vágya (50-50 százalék) valamint annak a reménye, hogy az új munkahelyen kevesebbet kell dolgozni (18,6 százalék).

A munkaerőért versenyben lévő vállalatok munkaerő-piaci önképe meglehetősen komor. A kutatásban részt vevő vállalatoknak mindössze 11 százaléka tartja vonzónak saját munkaadói márkáját.

"A kutatás visszaigazolja a NEXON új generációs szoftverfejlesztéseinek célját: egy dolgozói önkiszolgáló rendszerrel élménnyé válik a HR. Hozzájárulhat a vállalat munkaerő-megtartó képességének javulásához, az Y-generációs munkavállalók elkötelezettségének növeléséhez" - mondta Lovas Zoltán a NEXON újonnan kinevezett cégvezetője.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Íme 5 HR-terület, amire 2020-ban oda kell figyelni!

Munkavállalói elégedettség, dolgozói elkötelezettség, a beilleszkedéshez szükséges idő biztosítása, hatékony tréningek - a Games for Business... Teljes cikk

Digitális kérdések - emberi válaszok

Ugyan 2020-ban rengeteg app versenyez a felhasználók figyelméért, de a megszokott viselkedésminták most is működnek. Érdemes ezeket a toborzásban is... Teljes cikk

Időpocsékolás vállalati e-maileket küldened, ha nincs, aki elolvassa

Hasít az e-mail, hátul kullognak a modern, digitalizált megoldások. Részben kiépített folyamatok, formális és informális csatornák, az átfogó... Teljes cikk