Megjelent: 5 éve

Közalkalmazottként hogyan mondjak fel nyugdíjba szeretnék menni?

23 éve dolgozom iskolatitkárként. Voltak fenntartó váltások iskolánkban és volt rá példa, hogy nem közalkalmazottak, hanem csak alkalmazottak voltunk. Így kb. 7 év amit nem közalkalmazottként dolgoztam végig. Nyugdíjba mennék és kérdezem, hogy ilyen esetben csak a közalkalmazotti jogviszonyt kell figyelembe venni a felmondási időnél az alkalmazottit nem?

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

Bár a kérdésből nem derül ki pontosan, hogy pillanatnyilag milyen jogviszonyban dolgozik, feltehetően egyházi fenntartású lett az érintett oktatási intézmény, így Ön most munkaviszonyban végzi az iskolatitkári tevékenységét.

A lelkiismereti és vallásszabadságról szóló 2011. évi CCVI. törvény (Ehtv.) 20. § (2) bekezdése szerint a 9. § (1) bekezdése szerinti feladatot ellátó (ilyen a nevelési-oktatási feladat is) egyházi jogi személynél az ilyen feladathoz kapcsolódóan foglalkoztatottak munkaviszonyának tartalma a munkabér, a munkaidő és a pihenőidő vonatkozásában a közalkalmazotti jogviszonyhoz igazodik. Az ilyen foglalkoztatottakra az állami vagy a helyi önkormányzati intézmények foglalkoztatottaira vonatkozó központi bérpolitikai intézkedések azonos feltételekkel terjednek ki.

Amint e felsorolásból kiderül, a munkaviszony megszüntetése már nem igazodik a közalkalmazotti jogviszonyhoz, ezért annak tekintetében a Munka Törvénykönyvét kell alkalmazni. Egy kiegészítő rendelkezést abban az esetben kell figyelembe venni, ha az egyházi fenntartású iskola korábban állami vagy önkormányzati kezelésben volt, és annak idején Ön közalkalmazottként dolgozott az iskolában. Ez esetben a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1993. évi XXXIII. törvény (Kjt.) 25/B.§ (4)-(5) bekezdései szerint az átvevő munkáltatóval (egyházzal) létesített munkaviszonyra az Mt. rendelkezéseit kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy a közalkalmazottnak az átadó munkáltatónál közalkalmazotti jogviszonyként elismert idejét úgy kell tekinteni, mintha azt az átvevő munkáltatónál töltötte volna el.

Mindkét esetben - ha volt korábbi állami/önkormányzati fenntartása az iskolának, ha nem - a munkaviszony megszüntetésének szabályait kell alkalmazni.

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény sem a korhatár betöltése esetén, sem a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultság megszerzése esetén a munkáltatót nem kötelezi arra, hogy az érintett hölgy munkaviszonyát felmondással szüntesse meg. Így ha a munkáltató erre nem hajlandó, akkor a legcélszerűbb megoldás, ha közös megegyezéssel szüntetik meg a munkaviszonyt.

A közös megegyezésben ki kell térni a munkabérrel és a szabadsággal való elszámolásra, törekedni kell a munkavégzés alóli felmentés - a "sétálóidő" - megfelelő tartamának meghatározására. Miután nem felmondásról van szó, a törvény szerinti felmondási idő nem jár, de erről megállapodhatnak.

Végkielégítés a nők kedvezményes nyugdíját igénylő hölgynek semmilyen státuszban, így közalkalmazottként vagy munkavállalóként sem jár.

A jubileumi jutalom viszont a közalkalmazotti státuszhoz kötődik és miután munkabér jellegű juttatás, az Ehtv. fentebb idézett 20.§-a alapján járhat Önnek - ha az iskola korábban állami/önkormányzati fenntartású volt és ott Ön közalkalmazotti jogviszonyban dolgozott az egyházi fenntartásba kerülés időpontjáig - a Kjt. alábbi rendelkezései szerint:

78. § (1) A huszonöt, harminc, illetve negyvenévi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező közalkalmazottnak jubileumi jutalom jár.

(2) A jubileumi jutalom:

a) huszonöt év közalkalmazotti jogviszony esetén kéthavi,

b) harminc év közalkalmazotti jogviszony esetén háromhavi,

c) negyven év közalkalmazotti jogviszony esetén öthavi illetményének megfelelő összeg.

Erről is a közös megegyezésben kell megállapodnia.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dezse Tivadar Nyugdíjszakértő - Dezse Tivadar

Dezse Tivadar, a SZÉPKOR Tanácsadó Iroda egyik alapítója, szakmai vezetője és trénere.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a [email protected] címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Andirkó Balázs István LL.M. ügyvéd válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Cserép Zoltán öngondoskodási szakértő válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek