Szerző: Berta László
Megjelent: 6 éve

Közösen csendesültek

Etikai kérdések

A pszichiáter és a szerzetes 2007-től 2014 nyaráig közösen tartotta képzéseit „Spirituális kísérés”, majd „Csend-kurzus” néven. A képzésekre Palotai Gabriella cégének honlapja és a bences.hu átnézésekor találtunk rá. A spirituális kísérést kommunikációs folyamatként értelmezték. Palotai jegyzi cége honlapján, hogy céljuk a humán tanácsadásból jól ismert coaching, a pszichológia és keresztény gondolkodás szinkronizálása. A Csend-kurzusban a két vezető 3 és fél napos bentlakásos képzéseket tartott felnőttek részére a főapátság épületében szállással, étkezéssel. A programajánlóban arra invitálnak, hogy a bencés apátság spirituális közegében foglalkozhatnak életük fontos kérdéseivel a résztvevők.

Palotai Gabriella tavaly megjelent könyvét a szerzetesnek ajánlotta. Az előszóban áll: „Varga Mátyás barátomnak, munkatársamnak szántam születésnapi ajándékként.” (…) „Az ajándékkészítés közben rájöttem, hogy tulajdonképpen azt a diskurzust szeretném folytatni, ami évek óta zajlik közöttünk pannonhalmi munkáink szünetében, vagy azokra készülve. Ezek a párbeszédek mindig inspirálnak, elgondolkoztatnak, sokszor továbblendítenek vagy összegzésre késztetnek.”Az üzleti és vezetői coachként és terapeutaként is dolgozó Palotai burn out jelenségről írt „Tánclépések” című művét kerestük a lelőhelyként feltüntetett Bencés Kiadónál, de már nem volt belőle példány, azt javasolták, Pannonhalmán próbálkozzunk. Egy könyvismertető szintén kitér a szerző és Varga barátságára.

A bevádolt szerzetes tanárt a főapátság természetesen nem nevezte meg, kiléte a volt diákok kommentjei alapján volt beazonosítható. Ezt követően találtunk rá, hogy baráti és munkatársi kapcsolatban állt Palotai Gabriellával. Vagyis a főapát által felkért pszichiáterrel, akihez panaszaikkal fordulhatnak az egykori és – ha vannak ilyenek – a jelenlegi sértettek. És azok is, akiknek ilyen gyanú a tudomására jutott (erről lásd „Belső Vizsgálat” című keretes írásunkat).

A pszichiáter vizsgálóbizottsági tagsága etikai kérdéseket vet fel, miután kitudódott, hogy baráti és munkatársi kapcsolatban volt a bevádolt szerzetessel:

 • Hogyan lehet hiteles, pártatlan közreműködő Palotai Gabriella a Varga Mátyással szemben panaszt tevők ügyeiben? – tettük fel a kérdést a főapátságnak és a pszichiáternek.
 • Hogyan lehet hiteles, pártatlan a bizottság vizsgálódása egy olyan tag részvételével, aki baráti és munkatársi kapcsolatban volt a zaklatási ügyben bevádolt szerzetessel?

  Válaszokat nem kaptunk.

  Belső vizsgálat
  A zaklatásról idén májusban tájékoztatta a közvéleményt Várszegi Asztrik főapát a politikai semlegessége ás olvasóközönsége miatt megfelelőnek tűnő Nők Lapjában.
  A nevelőtanár összes korábbi diákját megpróbálták utolérni, végül több mint 60 diákkal sikerült elbeszélgetniük, és további sértettekre is fény derült.
  A főapátságban 2014 októberében belső vizsgálat indult kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt, egy szerzetes-nevelőtanár ellen, aki már nem tagja a nevelőtestületnek – írták közleményükben a bencések.
  Várszegi Asztrik főapát vizsgálóbizottságot állított fel az addig ismertté vált, illetőleg további, még fel nem derített visszaélések feltárására. A vizsgálóbizottság tagjai: Várszegi Asztrik, Palotai Gabriella pszichiáter, Hortobágyi T. Cirill perjel. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumnak a főapátság fenntartója, ezért kérte fel Várszegi ezeket a személyeket, hogy panasz esetén álljanak rendelkezésre.


  Pannonhalma titkai

  Úgy tűnik, munkakapcsolatuknak a szerzetes elleni vádak vetettek végett, akit tavaly októberben azzal panaszoltak be volt diákjai a főapátnál, hogy több mint tíz évvel ezelőtt elfogadhatatlanul viselkedett velük. Ezután vád alá vették és felmentették munkaköréből, majd kilépett a rendből. Bár sem a főapátság, sem a sértettek nem tettek feljelentést, a rendőrség vizsgálatot kezdett.

  Palotai Gabriella és Varga Mátyás tavaly júliusban még együtt hirdették a Csend-kurzust ezzel a szöveggel: „A pszichiáter és a szerzetes jelenléte talán biztonságot ad, hogy olyan utakon is el merjünk indulni, ahol idáig nem jártunk, vagy azokon az ösvényeken is végig merjünk menni, ahonnan eddig még mindig visszafordultunk.” De nincs vége a munkálkodásnak, a bences.hu szerint Palotai az idén egy másik szerzetessel folytatja, továbbra is a Pannonhalmi Főapátság épületében. A Palotai Gabriella ügyvezetésével működő cég, a Classis Human Kft honlapján a 2014-es program fent van, az idei kurzus nincs, ezt a bencések honlapján találtuk meg. A hirdetmény szerint a pszichiáter jelenleg – cikkünk megjelenése előtt és a rákövető napokban –, vizsgálóbizottsági tagsága alatt is folytatja képzéseit.

  A Csend-kurzus mögött 2012 óta a Classis Human Kft áll. A 3 és fél napos képzéseket több éves gyakorlat szerint a főapátság épületében tartották és tartják jelenleg is. Palotai Gabriella nyilvánvalóan jó kapcsolatot ápol a Pannonhalmi Főapátsággal és vele is a bencések. Azt persze lényeges változásként értékelhető, hogy immár a zaklatási ügy kivizsgálásában is számítanak Palotaira. Ezért szerződéses vagy szóbeli üzleti kapcsolatuk ugyancsak alááshatja a vizsgálóbizottsági munka hitelességét.

  Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen bérleti szerződés, illetve üzleti kapcsolat köttetett a főapátság és Palotai cége között. A bevádolt szerzetes és a pszichiáter üzleti kapcsolatáról sincs információnk, annyi biztos, a képzésből bevétel származik. Tavaly 55 ezer Ft-ot, idén valamivel kevesebbet kértek fejenként, és terveik szerint 6-12 fős csoportot indítottak.

  Úgy tűnik, a pszichiáter nem utasította vissza a főapát felkérést arra hivatkozva, hogy etikai kérdéseket vethet fel, ha kiderül barátsága és korábbi munkakapcsolata a szerzetessel. Részt vállalt a sajtómunkában is, nem véletlenül szólaltatta meg éppen őt a Nők Lapja abban összeállításban, melyben Várszegi Asztrik főapát beszámolt a zaklatásról. Ezen a ponton érthető, miért indították el az interjúval azonos időszakban az országos „Rendben Vagyunk” kampányt, amiben néhány szerzetesük személyiségét, munkáját igyekeznek megmutatni: „Nehézségeket, akadályokat győznek le, s közben néha megtorpannak ők is. Hús és vér emberek, akik velünk, értünk vannak, Istennel a szívükben” – írják magukról.

  Azt is tudni szeretnénk, hogy a bevádolt szerzetes és a pszichiáter kapcsolatának ismeretében Várszegi Asztrik főapát miért Palotai Gabriellát kérte fel a bizottsági tagságra.

  Úgy látjuk, szerencsésebb lett volna felkérni egy másik szakembert, mert ezzel magukra vontak olyan kínos kérdéseket, hogy biztosan a végére akarnak-e járni, mit tett a bevádolt nevelőtanár, és ha igen, akkor csonkítatlanul nyilvánosságra hozzák-e.

  Ha választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

  Kisajátították Gabit és Mátyást

  Az apátság spirituális közegként jelenik meg Palotai Gabriella és Varga Mátyás közös képzésének hirdetéseiben. Pannonhalma segítséget ad az elmélyüléshez: „A három és fél nap alatt meditációk, közös beszélgetések, egyéni feladatok és természetesen a csend, az elmélyülés, megpihenés fogja kitölteni napjainkat.(...). Reményeink és tapasztalataink szerint az a spirituális közeg, szellemiség, ami Pannonhalmához, a Bencés Apátsághoz kapcsolódik, segítséget adhat az elmélyüléshez, útkereséshez hívőnek és nem hívőnek egyaránt.” (Részlet a Classis Humán Kft 2014-es hirdetéséből)

  Referenciák a honlapról: „Négy napot Pannonhalmán töltöttem. Megtapasztaltam én is a bencések nyitottságát, bizalmát, vendégszeretetét, elfogadását, türelmét, tapintatát. Rácsodálkoztam, hogy a Főapátság területén épített és természetes környezet, föld és ég, régi és modern harmóniában, szervesen összeér és -fér. (…) Intenzív volt a négy nap. (…) Sajnálom a többieket, hogy ennyire kisajátítottam magamnak Gabit és Mátyást.”

  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter
  További cikkek
  Így legyél jobb vezető - tanulságok a "covid évből"

  Válaszút elé állítja a koronavírusjárvány korunk vezetőit is. Lejárt az ideje az „ezt így szoktuk csinálni, és ez így is marad” vezetői... Teljes cikk

  A nyerő csapat titkai - mi az a pszichológiai biztonság?

  A csapatösszetételnél fontosabb az együttműködés minősége - írja Homolya Emese tréner, coach, mediátor egy kutatás kapcsán. A leadott... Teljes cikk

  Ezt adta a coaching és a mentoring - vezetők vallottak

  Árbevételnövelésre, de az Y-generáció gondolkodásmódjának, kommunikációs technikáinak kifürkészésére is alkalmas lehet a coaching és a... Teljes cikk