kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Nyugdíjprémium

A nyugdíjprémium évente egy alkalommal kifizethető összeg a nyugdíjasok számára. Abban az esetben jár, ha az adott évre várható GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. A maximális összeg 80 ezer forint.

Története

A nyugdíjprémium intézményét még 2009-ben hozta létre az MSZP-SZDSZ kormány, ám egy év alatt nem fizetett nyugdíjprémiumot.
 
Először 2017-ben fizetett nyugdíjprémiumot a Fidesz-KDNP-kormány, összesen ötször. Legutóbb 2022 novemberében volt ilyen kifizetés, akkor átlagosan 10 ezer forintnak megfelelő összeget kaptak a nyugdíjasok.

Számítás

A juttatásra azok jogosultak, akik már az előző évben is (legalább egy napig) és a tárgyév novemberében is nyugdíjasok voltak. A nyugdíjprémium kiszámításához a novemberi nyugdíj összegének, de legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP-növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb néggyel. Így annak maximális összege 80 ezer forint.

2024. áprilisban a kormányzat 4-ről 2,5 százalékra csökkentette az idei növekedési kilátásokat. Így valószínűleg ebben az évben nem fizet nyugdíjprémiumot a kormány.

Szakértők szerint a nyugdíjprémium a 13. havi nyugdíj 2022-től történt teljes, 2,5 millió nyugdíjast megillető, ráadásul felső korlát nélküli visszavezetése miatt okafogyottá vált. Ezt most februárban vehették kézhez legutóbb, akkor a nyugdíjasok átlagosan több mint 460 ezer forintot kaptak az alapnyugdíjukkal együtt.

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek