kapubanner for mobile
Megjelent: 11 éve

Kulturális különbségek: mire figyeljünk, ha ázsiai országban vállalunk munkát?

Mi magyarok az európai országokban viszonylag könnyen megbirkózunk a kulturális különbségek leküzdésével, sőt még Kanadában vagy az Egyesült Államokban sem jelent különösebb nehézséget a beilleszkedés. A világgazdaság átalakulásának eredményeként azonban egyre több cég nyit Ázsia, vagy például Ausztrália felé. Alkalmazkodni a keleti kulturális szokásokhoz pedig - vagy egyáltalán megismerni azokat - nekünk is nagyobb kihívást jelent.

images

Az expatokra és családtagjaikra általában jellemző a nyitottság, a kíváncsiság, a kalandvágy. Szívesen ismerkednek más kultúrák szokásaival. Az Expat-Center által készített táblázat nekik nyújt segítséget, hogy a külföldi munkavállalásuk során magabiztosan helyt álljanak mind a munkahelyükön, mind pedig a hétköznapokban. Íme a lista a kellemetlen, de elkerülhető szituációkról.

Ország

Szituáció

Lehetséges baki

Megfelelő viselkedés

Dél-Korea

beilleszkedés

Rosszul reagálni, ha az anyagi helyzetünkről és más magánéleti dologról kérdeznek.

Legyen szó személyes vagy üzleti kapcsolatról, a dél-koreaiak szeretik minél jobban megismerni a másik felet - még a szoros kapcsolat kialakítása előtt. Mindent tudni akarnak: családi kapcsolatokat, anyagi helyzetet, szakmai előmenetelt is. Ne lepődjünk meg, ha megkérdezik, házasságban élünk-e és mennyi a jövedelmünk. Náluk ez nem számít udvariatlan vagy durva kérdésnek.

üzleti tárgyalás

Késve érkezni.

Nem csak, hogy pontosságot várnak el, de sikeresebben tárgyalhatunk, ha a megbeszéltnél korábban érkezünk. Informális találkozóknál 15 perc késés belefér, sőt a beszállítóknál nagyobb csúszás is előfordul, de üzleti találkozókon legyünk pontosak.

megbeszélés

Keményen alkudni további engedményekért azután is, hogy a partner már rábólintott a megállapodásra. Semmibe venni a megállapodást (vagy úgy tenni, mintha az lenne).

A dél-koreaiak nagyon jó tárgyalópartnerek, mi is nyugodtan lehetünk kemények. Ugyanakkor figyeljünk arra, nehogy mellőzöttnek érezzék magukat. A semmibe vételt presztízsveszteségként élik meg, és ezt annyira komolyan veszik, hogy az egész tárgyalást berekeszthetik, függetlenül annak fontosságától.



Ország

Szituáció

Lehetséges baki

Megfelelő viselkedés

Japán

találkozó

Késve érkezni.

A japánok nagyon pontosak. Nagy udvariatlanság késve érkezni, hiszen ebben az országban a vonatok és a metrók is mindig pontosan járnak. Ha valaki rendszeresen késik, a saját üzleti hitelességét is kockáztatja. Néha persze előfordul, de erre mindig legyen jó okunk - és jelezzük előre telefonon.

nézeteltérés

Ha elveszítjük a fejünket.

Talán a világon itt kell a legóvatosabban kezelni a munkahelyi vitákat. Ha valaki türelmetlen és ingerült, a munkatársak hamar ellene fordulnak - volt eset, hogy ezért fejeződött be egy japán kiküldetés. A hidegvér és a türelem a kulcsszavak, az emelt hangnemet egyáltalán nem tolerálják a szigetországban.

névjegy

Ha nem hordunk magunkkal, vagy egyáltalán nincs névjegykártyánk.

A névjegykártyák olyannyira hozzátartoznak a japán mindennapokhoz, mint például nálunk a kézfogás. Nem veszik komolyan azt a partnert, akinek nincs névjegye. Japánban még azoknak is van, akik nem dolgoznak. Az átadására külön udvariassági szabályok vonatkoznak, amiket egy pályakezdőnek rögtön megtanítanak. Átadáskor két kézzel fogják, és egy rövid meghajlás kíséretében nyújtják át. (Ezt érdemes gyakorolni is a Japánba készülőknek.)




Ország

Szituáció

Lehetséges baki

Megfelelő viselkedés

Fülöp-szigetek

üzleti tárgyalás és megbeszélés

Túl gyorsan lezárni egy tárgyalást. Tárgyalópartnert váltani üzletkötés közben.

A filippínók nem a cégek képviselőivel, hanem az emberrel kötnek üzletet. Sokszor érzelmi döntések születnek. Ezért is jó, ha a külföldi széles kapcsolati hálót épít ki, akiktől később segítséget is remélhet. Viszont épp emiatt, ha a külföldi cég valamiért új képviselőt küld, az egész tárgyalási folyamatot újra kell kezdeni.

A döntéseket mindig a cégvezetés hozza, de velük nem feltétlenül találkozunk az üzletkötés során. Ha mégis, az biztos, hogy a sokadik találkozó lesz, ahol egy harmadik fél mutat be minket.

magánjellegű és családi összejövetelek

Túl őszinte beszéd, túl nyersen közölt vélemény.

A fülöp-szigetieket hihetetlenül barátságos és nyitott embereknek tartják. A generációk együtt élnek, jelentősek a közös vasárnapi ebédek, partik. Nagy elismerés, ha meghívnak egy ilyenre. Csakhogy a filippínók szeretnek csak jó dolgokról beszélni társaságban, míg a kellemetlen dolgokat inkább négyszemközt intézik el. Ezzel szembet az expatok gyakran úgy érzik, ki kell mondani az őszinte véleményüket. Ne vitatkozzunk közönség előtt, és főleg ne kritizáljuk a filippínókat, ez biztosan a kapcsolat megromlásához vezet. Fontos, hogy a csoport részévé váljunk, és kedvesek legyünk, még ha valami bosszant is.

udvariasság

Nem figyelni eléggé a helyes és udvarias megszólításra; megjegyzést tenni a pontatlanságra.

A szülőket és az idősebbeket puszival, kézcsókkal és egy mano po nevű mozdulattal üdvözlik. Maga a po szó is azt jelenti, tiszteljük a másik felet. A filippínók tiszteletteljesen beszélnek, megszólításként mindig titulust használnak (például ügyvéd vagy professzor), a Mr. Vagy Mrs. megszólítás helyett.

Az időpontokat 3-4 héttel korábban érdemes lefoglalni, és szokás előtte 2-3 nappal telefonálni, nem jött-e valami közbe. A helyiek lazán kezelik az időpontokat, de mivel a külföldiek mást várnak el, ők is egyre pontosabbak. Sose tegyünk megbeszélést a húsvét előtti hétre!





Ország

Szituáció

Lehetséges baki

Megfelelő viselkedés

Új-Zéland

kommunikáció

Elhallgatni a valódi véleményünket.

Az új-zélandiak kedvelik az egyenes beszédet, természetesen úgy, hogy az ne legyen bántó. Kevesebb szóval fejezik ki a mondanivalójukat, mint mások, és írásban sem terjengősek. Az igen igent jelent. Ha nem értenek egyet valamivel, egyenesen megmondják.

állatok

Rosszízű, bántó megjegyzést tenni az emberek állatszeretetére.

Új-Zéland állatszerető ország, különösen a kutyákat, a macskákat és a madarakat kedvelik. Megszokott látvány, hogy az emberek a kutyájukkal kocognak a tengerparton. Az újságok gyakran a címlapon közölnek megható állatos történeteket, más lapokban rendszeresek a gazdi-házikedvenc fényképek. Még ha nevetségesnek is találjuk ezt a ragaszkodást, ne bántsuk meg véleményünkkel az új-zélandiakat.

vallás

Erőszakosan vagy dogmatikusan beszélni vallási kérdésekről.

Új-Zéland nem különösebben vallásos ország, ugyanakkor elismerik és tiszteletben tartják mások hitét. Az erőltetett beszélgetést a hitről és a vallásról azonban tolakodónak tartják.

Cziczárdi Györgyi relocation szakértő, Expat-Center www.expatcenter.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
A kiküldetés a legelőnyösebb, avagy fontos tájékozódni a külföldi munkavállalás lehetőségeiről

A külföldi munkavállalásnál a kiküldetés előnyeire hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keddi... Teljes cikk

Lehet távmunkázni, csak előléptetés nem jár érte

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalatának tartott Dell új irányelvei szerint nem jár előléptetés azoknak a munkavállalóknak, akik nem... Teljes cikk

Sok vezetőt hozhat nehéz helyzetbe az új bevándorlási törvény

Sok hazai vállalatnak okoz problémát, hogy vezető vagy magas pozícióban lévő külföldi kollégáik papíron igazolt végzettség hiányában az új... Teljes cikk