Megjelent: 3 hónapja

Lakáscsere: a távmunka új formája

Az otthon- vagy lakáscsere lehetővé teszi az emberek számára, hogy egy drága nyaraló- vagy második otthon árának töredékéért elérjék a vágyott életstílust. Globálisan több millió, a világjárvány idején teljes egészében távmunkássá vált munkavállaló előtt nyílt meg az út, hogy egyik hónapban Hollandiából, a másikban az ausztrál tengerpartról, a harmadikban pedig akár New Yorkból végezze feladatait.

images

Evie Kalo az, akit sorozatos otthoncserélőnek nevezhetnénk. Ő és férje azon több millió globális munkavállaló közé tartozik, akik a világjárvány idején teljesen távmunkássá váltak. A házaspár amszterdami kétszintes lakását egy sor ideiglenes munkaállomásra cserélte Európa-szerte, a többi között a közeli Rotterdamban, a barcelonai tengerparton és a francia Riviéra pazar üdülőhelyén, Juan-les-Pins-ben. 

2021 májusa óta, amikor is először értesültek a lakáscsere intézményéről az emeleti szomszédtól, összesen ötször cseréltek otthont. "Azt hiszem, azt szeretjük benne, hogy bízunk az emberekben. Elhisszük, hogy ahogy mi az ő otthonukra, úgy ők is vigyázni fognak a miénkre" - mondja Kalo.

A házaspár igyekszik mindenütt körülbelül két hétig maradni, hogy legyen elég idejük a környék felfedezésére sűrű munkarendjük mellett. Kalo a Zipster babamárka alapítója, férje pedig egy szállítmányozási cégnél dolgozik értékesítőként. "Mivel nem kell fizetni a szállásért, ez sokkal olcsóbbá teszi az utazást" - jegyzi meg Kalo. Egy kéthetes Airbnb-üdülés sok általuk meglátogatott célállomáson egyébként megfizethetetlenül drága lenne.

Az otthoncsere lehetővé teszi az emberek számára, hogy egy drága nyaraló- vagy második otthon árának töredékéért elérjék a vágyott életstílust. Saját legértékesebb vagyontárgyuk - egy ház vagy lakás - kihasználásával képesek más kényelmes szálláshelyeken megszállni szerte a világon. Ez a költségmegtakarítási módszer különösen vonzóvá vált a jelenlegi utazási környezetben, amikor a repülőjegyek, a szállodák és a bérleti díjak az egekbe szöktek.

A rugalmas munkavégzés lehetőségének terjedése felerősítette az emberek vágyát, hogy a munka és az utazás közötti határokat is összemossák. A Buffer nemrégiben végzett felmérése szerint a globális vállalatok több mint fele teljesen távoli vagy távoli munkavégzésre összpontosít, így nem csoda, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a Google keresések száma a "home exchange" kifejezésre - írja a BBC.

Míg egyesek, mint például Kalo, a távmunkás lét felpörgetésére használják az otthoncserét, mások arra, hogy kipróbáljanak új városokat.

Brendan Kelly nemrégiben New Yorkot cserélte el egy hónapra a coloradói Longmontban lévő otthonra, amely elmondása szerint négyszer nagyobb, mint brooklyni stúdiólakása. Napjai most a Sziklás-hegységben való túrázással és futással telnek, valamint azzal, hogy távolról jelentkezik be egy technológiai cégnél, és végzi értékesítési munkáját.

"Mostanában rájöttem, hogy talán vannak olyan helyek, ahol megvan mindaz, amit New Yorkban szeretek, de olcsóbban és több teret, lehetőséget kínálva" - mondja Kelly, aki azt tervezi, hogy a következő hónapokban lakáscserék segítségével megnézi, milyen a floridai Tampában, a wisconsini Milwaukee-ban és a kanadai Montréalban élni. 

Ő eddig informálisan, munkatársakon vagy barátok barátain keresztül találta meg a célpontokat. De sokan a közösségi médiát, például a TikTokot és különböző Facebook-fórumokat használják erre a célra. A legnépszerűbb módszer mégis a Home Exchange vagy a Love Home Swap online platformja.

A Home Exchange-en 2022 augusztusában a naponta véglegesített lakáscserék száma világszerte 50 százalékkal nőtt 2019 augusztusához képest - derül ki a cég által a BBC Worklife-nak megküldött statisztikáiból. Eközben a Love Home Swapen az átlagos utazások hossza jóval a korábbi hét nap fölé nőtt. A tagok mintegy 59%-a most már 10 napot vagy annál is hosszabb időt szeretne eltölteni új "otthonában", és sokan választanak lakhelyükhöz közeli helyszíneket. A belföldi utazások száma 25%-kal magasabb, mint 2019-ben, amit a Love Home Swap a városokban és a közeli vidéki területeken élő tagok közötti, munkavégzéssel összefüggő cseréknek tulajdonít.

Az otthoncsere-platformok alapképlete nagyjából ugyanaz: a csatlakozásért éves tagdíjat kell fizetni - 40 és 300 dollár (34 font és 254 font) közötti összeget -, kisebb díjakat lehet kérni például a takarításért, cserébe bele kell egyezni, hogy az ember házigazda lesz.

A két fél általában ugyanazokra az időpontokra cserél, bár egyes platformok lehetővé teszik a nem kölcsönös cserét, ahol a vendégül látott éjszakákat később vendégként használhatjuk fel. Egyes esetekben a házigazdák megkérhetik a vendégeket, hogy locsolják meg a növényeket vagy gondoskodjanak a háziállatokról - ezekről a feltételekről előre meg kell állapodni.

Hívei szerint a lakáscsere - amellett, hogy pénzt takarít meg - fenntarthatóbb alternatíva a rövid távú bérleti platformokkal szemben, mivel nem vonja ki az ingatlanokat a piacról, és nem okoz olyan lakhatási válságot, mint amilyet az elmúlt években számos régióban tapasztalni lehetett. Az olyan platformok, mint a Holiday Swap, azt is állítják, hogy az otthoncsere 66%-kal alacsonyabb CO2-kibocsátást okoz, mint a szállodák, mivel a vendégek kevesebb energiát, vizet használnak fel és szemetet is termelnek.

Dieter Müller, a svédországi Umea Egyetem kutatója, aki a turisztikai trendeket tanulmányozza, úgy látja, hogy az otthoncsere egyfajta visszatérés az Airbnb-hez hasonló oldalak korábbi ethoszához, amelyeket egykor azért díjaztak, mert "autentikus élményeket" kínáltak, de amelyeken ma már gyakran a "szuperhostok" dominálnak, akik olyan helyeket adnak ki, ahol valójában soha nem is éltek.

Müller úgy véli, hogy a "mobilitás rocksztárjai" a magas jövedelemmel, szép otthonnal és kevés családi kötelezettséggel rendelkező tudásmunkások lesznek. Ők azok, akik igazán ki tudják majd használni ezt a lehetőséget, de a kutató szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy ez a trend mennyire jelenik majd meg az "átlagemberek" körében.

Müller szerint ahhoz, hogy sikeres legyen egy otthoncsere-platform, olyan helyszínekre van szükség, amelyek valamiért vonzóak - például egy városközpontban találhatóak vagy egy kényelmi szolgáltatásokban gazdag vidéki területen. És ez az a pont, ahol a dolog trükkössé válik. A világ lakosságának nagy része ugyanis nem ilyen helyen lakik. 

Azt Kalo is elismeri, hogy az otthoncsere esetében tényleg a helyszín a legfontosabb. "Igazán szerencsések vagyunk, hiszen központi helyen lakunk Amszterdamban, egy nagyon népszerű turisztikai célpontban, így elég vonzónak számítunk a Home Exchange-en" - mondja. 

Ő és a férje idén szeptemberben Los Angelesbe utazik, majd októberben újabb hathetes csereprogram következik Ausztráliában, a tengerparton.

Fotó: unsplash.com

Fordította: Willin-Tóth Kornélia

 

  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
További cikkek
Örökre megváltozik a munkaidőnk is. De hogyan?

A világjárvány óta megváltozott, hogy az emberek hol végzik a munkájukat - de az is, hogy mikor. Teljes cikk

Négynapos munkahetet vezet be a tatabányai önkormányzat

Az energiaárak növekedése miatt Tatabánya önkormányzata négynapos munkahetet vezet be a városházán, két igazgatási szünetet rendelnek el, valamint... Teljes cikk

Az irodapiacot is felforgatja az energiaárak robbanása

Az irodabérlő cégek többsége napokon-heteken belül szembesül a drámaian megugrott üzemeltetési költséggel, amit biztosan áthárítanak a bérbeadók. Teljes cikk