kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Lakáscsere: a távmunka új formája

Az otthon- vagy lakáscsere lehetővé teszi az emberek számára, hogy egy drága nyaraló- vagy második otthon árának töredékéért elérjék a vágyott életstílust. Globálisan több millió, a világjárvány idején teljes egészében távmunkássá vált munkavállaló előtt nyílt meg az út, hogy egyik hónapban Hollandiából, a másikban az ausztrál tengerpartról, a harmadikban pedig akár New Yorkból végezze feladatait.

lakáscsere távmunka home office rugalmas-

Evie Kalo az, akit sorozatos otthoncserélőnek nevezhetnénk. Ő és férje azon több millió globális munkavállaló közé tartozik, akik a világjárvány idején teljesen távmunkássá váltak. A házaspár amszterdami kétszintes lakását egy sor ideiglenes munkaállomásra cserélte Európa-szerte, a többi között a közeli Rotterdamban, a barcelonai tengerparton és a francia Riviéra pazar üdülőhelyén, Juan-les-Pins-ben. 

2021 májusa óta, amikor is először értesültek a lakáscsere intézményéről az emeleti szomszédtól, összesen ötször cseréltek otthont. "Azt hiszem, azt szeretjük benne, hogy bízunk az emberekben. Elhisszük, hogy ahogy mi az ő otthonukra, úgy ők is vigyázni fognak a miénkre" - mondja Kalo.

A házaspár igyekszik mindenütt körülbelül két hétig maradni, hogy legyen elég idejük a környék felfedezésére sűrű munkarendjük mellett. Kalo a Zipster babamárka alapítója, férje pedig egy szállítmányozási cégnél dolgozik értékesítőként. "Mivel nem kell fizetni a szállásért, ez sokkal olcsóbbá teszi az utazást" - jegyzi meg Kalo. Egy kéthetes Airbnb-üdülés sok általuk meglátogatott célállomáson egyébként megfizethetetlenül drága lenne.

Az otthoncsere lehetővé teszi az emberek számára, hogy egy drága nyaraló- vagy második otthon árának töredékéért elérjék a vágyott életstílust. Saját legértékesebb vagyontárgyuk - egy ház vagy lakás - kihasználásával képesek más kényelmes szálláshelyeken megszállni szerte a világon. Ez a költségmegtakarítási módszer különösen vonzóvá vált a jelenlegi utazási környezetben, amikor a repülőjegyek, a szállodák és a bérleti díjak az egekbe szöktek.

A rugalmas munkavégzés lehetőségének terjedése felerősítette az emberek vágyát, hogy a munka és az utazás közötti határokat is összemossák. A Buffer nemrégiben végzett felmérése szerint a globális vállalatok több mint fele teljesen távoli vagy távoli munkavégzésre összpontosít, így nem csoda, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a Google keresések száma a "home exchange" kifejezésre - írja a BBC.

Míg egyesek, mint például Kalo, a távmunkás lét felpörgetésére használják az otthoncserét, mások arra, hogy kipróbáljanak új városokat.

Brendan Kelly nemrégiben New Yorkot cserélte el egy hónapra a coloradói Longmontban lévő otthonra, amely elmondása szerint négyszer nagyobb, mint brooklyni stúdiólakása. Napjai most a Sziklás-hegységben való túrázással és futással telnek, valamint azzal, hogy távolról jelentkezik be egy technológiai cégnél, és végzi értékesítési munkáját.

"Mostanában rájöttem, hogy talán vannak olyan helyek, ahol megvan mindaz, amit New Yorkban szeretek, de olcsóbban és több teret, lehetőséget kínálva" - mondja Kelly, aki azt tervezi, hogy a következő hónapokban lakáscserék segítségével megnézi, milyen a floridai Tampában, a wisconsini Milwaukee-ban és a kanadai Montréalban élni. 

Ő eddig informálisan, munkatársakon vagy barátok barátain keresztül találta meg a célpontokat. De sokan a közösségi médiát, például a TikTokot és különböző Facebook-fórumokat használják erre a célra. A legnépszerűbb módszer mégis a Home Exchange vagy a Love Home Swap online platformja.

A Home Exchange-en 2022 augusztusában a naponta véglegesített lakáscserék száma világszerte 50 százalékkal nőtt 2019 augusztusához képest - derül ki a cég által a BBC Worklife-nak megküldött statisztikáiból. Eközben a Love Home Swapen az átlagos utazások hossza jóval a korábbi hét nap fölé nőtt. A tagok mintegy 59%-a most már 10 napot vagy annál is hosszabb időt szeretne eltölteni új "otthonában", és sokan választanak lakhelyükhöz közeli helyszíneket. A belföldi utazások száma 25%-kal magasabb, mint 2019-ben, amit a Love Home Swap a városokban és a közeli vidéki területeken élő tagok közötti, munkavégzéssel összefüggő cseréknek tulajdonít.

Az otthoncsere-platformok alapképlete nagyjából ugyanaz: a csatlakozásért éves tagdíjat kell fizetni - 40 és 300 dollár (34 font és 254 font) közötti összeget -, kisebb díjakat lehet kérni például a takarításért, cserébe bele kell egyezni, hogy az ember házigazda lesz.

A két fél általában ugyanazokra az időpontokra cserél, bár egyes platformok lehetővé teszik a nem kölcsönös cserét, ahol a vendégül látott éjszakákat később vendégként használhatjuk fel. Egyes esetekben a házigazdák megkérhetik a vendégeket, hogy locsolják meg a növényeket vagy gondoskodjanak a háziállatokról - ezekről a feltételekről előre meg kell állapodni.

Hívei szerint a lakáscsere - amellett, hogy pénzt takarít meg - fenntarthatóbb alternatíva a rövid távú bérleti platformokkal szemben, mivel nem vonja ki az ingatlanokat a piacról, és nem okoz olyan lakhatási válságot, mint amilyet az elmúlt években számos régióban tapasztalni lehetett. Az olyan platformok, mint a Holiday Swap, azt is állítják, hogy az otthoncsere 66%-kal alacsonyabb CO2-kibocsátást okoz, mint a szállodák, mivel a vendégek kevesebb energiát, vizet használnak fel és szemetet is termelnek.

Dieter Müller, a svédországi Umea Egyetem kutatója, aki a turisztikai trendeket tanulmányozza, úgy látja, hogy az otthoncsere egyfajta visszatérés az Airbnb-hez hasonló oldalak korábbi ethoszához, amelyeket egykor azért díjaztak, mert "autentikus élményeket" kínáltak, de amelyeken ma már gyakran a "szuperhostok" dominálnak, akik olyan helyeket adnak ki, ahol valójában soha nem is éltek.

Müller úgy véli, hogy a "mobilitás rocksztárjai" a magas jövedelemmel, szép otthonnal és kevés családi kötelezettséggel rendelkező tudásmunkások lesznek. Ők azok, akik igazán ki tudják majd használni ezt a lehetőséget, de a kutató szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy ez a trend mennyire jelenik majd meg az "átlagemberek" körében.

Müller szerint ahhoz, hogy sikeres legyen egy otthoncsere-platform, olyan helyszínekre van szükség, amelyek valamiért vonzóak - például egy városközpontban találhatóak vagy egy kényelmi szolgáltatásokban gazdag vidéki területen. És ez az a pont, ahol a dolog trükkössé válik. A világ lakosságának nagy része ugyanis nem ilyen helyen lakik. 

Azt Kalo is elismeri, hogy az otthoncsere esetében tényleg a helyszín a legfontosabb. "Igazán szerencsések vagyunk, hiszen központi helyen lakunk Amszterdamban, egy nagyon népszerű turisztikai célpontban, így elég vonzónak számítunk a Home Exchange-en" - mondja. 

Ő és a férje idén szeptemberben Los Angelesbe utazik, majd októberben újabb hathetes csereprogram következik Ausztráliában, a tengerparton.

Fotó: unsplash.com

Fordította: Willin-Tóth Kornélia

 

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Hibrid munka pro és kontra - kevesebbet költ, aki otthonról dolgozik

A munkavállalók produktívabbak, kiegyensúlyozottabbak, lojálisabbak, ha van lehetőségük a hibrid munkavégzésre. A bejárás többletköltségekkel... Teljes cikk

Így mentik meg az otthonról dolgozók a Földet

Jelentősen csökkenthetik „karbonlábnyomukat” azok, akik heti kettő-négy napot dolgoznak otthonról – mutatott rá a Cornell Egyetem és a Microsoft... Teljes cikk

Visszatérés az irodába? Egy globális felmérés eredményei

Úgy tűnik, a népsűrűség, a lakások mérete és a kulturális normák is azon tényezők között vannak, amik meghatározzák, hogy egy adott országban... Teljes cikk