Megjelent: 2 éve

Lassan gyűlnek az aláírások az új munkaszüneti nap ügyében

Ahhoz, hogy december 24-e munkaszüneti nap lehessen november végéig 200 ezer aláírásnak kellene összegyűlnie a népszavazási kérdőíveken. Ám a dolgozók egy része még csak nem is tud a kezdeményezésről - írja a Magyar Idők.

Pontos adatok nincsenek arról, hogy eddig hányan írták alá a kérdőíveket, ami ahhoz kell, hogy népszavazást írjanak ki a december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánításáról. Az érdekképviseletek szerint vannak, akik nem is tudnak róla, és vannak, akiket nem érdekel, mivel amúgy sem dolgoznának december 24-én - írja a lap.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezetek alelnöke a Magyar Időknek elmondta jövőhéten kezdik összeszámolni a hozzájuk kerülő aláírásokat. Az aktivisták munkahelyeken, buszokon íratják alá az íveket, de országos kampány nincs.

"A dolgozói fórumokon nincsenek az aláírásgyűjtésre figyelmeztető felhívások a kereskedelemben működő reprezentatív szervezet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete részéről, így a munkavállalók jelentős része nem is tud erről a lehetőségről" - mondta el a lapnak Bubenkó Csaba.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke arról beszélt: nem tapasztalható akkora támogatás, érdeklődés az új munkaszüneti nap bevezetésére, mint amekkorára a kezdeményezők számítottak. Szerinte a munkaadók hallani sem akarnak egy új munkaszüneti napról. Magánszemélyek, valamint szakszervezeti tagok, illetve ellenzéki pártok is gyűjtik az aláírásokat.

Magyar Idők

  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter