Szerző: Filius Ágnes Megjelent: 12 hónapja

Lehet-e egy nőnek világmegváltó vállalkozása? -előítéleteink rabságában

„Egyenlők, de nem ugyanolyanok” - ez lett volna az az erős üzenet, amire a „Sanyi vagyok” című, kkv-k számára rendezett edukációs program legutóbbi eseménye fel lett volna fűzve. De a meghívott szakértői hozzászólásokból pont az derült ki, hogy nagyon nem vagyunk egyenlőek. A „vállalkozósdi” férfivilág, a nőknek legfeljebb a férfiak által definiált térben, és csak bizonyos szerepek juthatnak osztályrészül. Irodavezető, támogató funkciót betöltő személy lehet még belőlük, de evolúciós okokból az erősen fókuszált vezetői pozíciót nem is érdemes megközelíteniük.

A hazai kis-, és középvállalkozások - sok esetben a magyar startupokat is ideértve - sajátos működésmóddal bírnak. Speciális piacon, speciális működésmóddal, speciális versenyben vesznek részt, és ehhez egy sor olyan készségre van szükség, amit a vezetőfejlesztés nem oktat. Nincs weboldaluk, nem végeznek marketing tevékenységet, nincs HR-es. Rejtélyes a működésmódjuk. Ezt a béklyót a rendszerváltás óta cipeljük magunkkal, és éppen ez akadályozza meg azt az áttörő sikert, ami a környező országokban már végbement. A világon a legtöbb kisvállalkozás ma Észtországban indul el, de még Románia is megelőz bennünket.

Az egy helyben való toporgás egyik oka az, hogy akik ma a kkv-piacon mozognak, nem rendelkeznek azzal a tudással, amivel felvértezve kiléphetnének a szabadabb piacra. Ahogy Naszáli Dóra, edukációs sales és marketing specialista, a rendezvény háziasszonyaként elmondta, míg egy nagyvállalat rendelkezik logisztikai, marketing és értékesítési stratégákkal, addig „Sanyi, a jól felkészült asztalos egyszerre próbál szakértő lenni minden területen.” Ehhez képzi magát a napi munka, és menedzsment tevékenység mellett.

A képzés része az is, hogy szembenéz azokkal a szemléletbeli gátakkal, amelyek megakadályozzák a saját előre lepését. Az egyik, hatalmas elakadás, az előítéletesség.

Energiák helyett szexizmus

Rengeteg érdeklődő ült a teremben, sokakat megszólított a férfi és a női vállalkozás különbségéről szóló téma. Zömmel persze férfiak, nem a fiatal korosztályból. Hölgyek is ültek a sorok közt, a többségük nagyon csinos, és sokuknál láttam, hogy kicsit sok lett az arcfesték, és egy szinttel elegánsabb ruhát vettek fel ahhoz képest, mint ahogy egy csütörtök délután kezdődő, munkáról szóló képzésen a résztvevőktől ez elvárható. Egészen biztos, hogy nem ezekben az outfit-ekben vezetik a kkv-kat.

Mögöttem 35-40 éves férfiak beszélgetnek arról, hogy össze kellene hozni egy harmadik hajót is a következő balatoni kékszalag versenyre. Az egyikük eltűnődve mondja, de itt a baba, aztán lemondóan folytatja, hogy igazából mindegy, mehet a buli, hiszen ez a harmadik gyerek. Bár férfiak és nők vállalkozásáról, és kiemelten a családi gyökérből kinövő kis-, és középvállalkozásokról van szó, ő mégsem a feleségével van itt, hanem egy munkás-baráti társasággal jött el.

A kerekasztal beszélgetés öt szakértője közül három a férfi, akik mindannyian elmondják, hogy mennyire nagyra becsülik női kollégáikat, és kifejezetten elzárkóznak mindennemű hímsovinizmustól. Mégis, brutálisan utolérhető szinte minden megszólalásukban az előítélet. Mintha a kilencvenes évek elején lennénk.

Az egyik szakértő például, a rendezvény elején, ahogy megszólítják, rögtön az ösztönről, meg a genetika hatásáról beszél. Arról, hogy ezek különböztetik meg a férfiakat a nőktől a vállalkozás működtetésében is. Hiszen a férfi verseng, agresszív, előremutató fókuszú és kitartó. A nő ezzel szemben szerte ágazóbb stratégiájú, óvatosabb. Alapesetben minden férfi és minden nő. Illetve vannak kevert emberek, amiről mindenki maga döntse el, hogy ezt a jelenséget jónak tartja-e. Szerinte ahhoz, hogy sikeres legyen egy vállalkozás, meg kell osztani a feladatokat, és ennek a felosztásnak a legjobb módja az, ha nemekhez „passzoló” feladatokat adunk a kollégáknak. Férfiaknak férfias, nőknek nőies feladatokat adjunk. Az irodavezető munkája nőiesnek számít ebben a koordináta rendszerben.

Naszáli Dóra ezen a ponton próbálta kissé visszahúzni az evolúciós pszichológia már 25 éve meghaladott téziseiből a beszélgetést a korszerűbb keretek közé, és elmondta, hogy nem konkrétan férfiról-nőről, hanem inkább kétféle energiáról kellene beszélnünk. A jobb és a bal, a ying és a yang, vagy más szóval szoláris és lunáris energia-áramlás az, ami megváltoztathatja egy-egy szervezet működését, ha jókor-jó irányba hat az az erő. De, nem hatott ez a „terelés”. Az előbb felszólaló szakértő rögtön megszavaztatta a közönséget, vajon Dóra aktivitása most férfias, vagy nőies volt-e? És, egy olyan példát is mondott, amelyből a jelen lévő hölgyek okulhatnak, miként kell a férfi-pozícióban lévő, a családban a több pénzt kereső pozíciót „visszanőiesíteni”. Egy ügyfele, aki egy ideje többet keres a férjénél, azt csinálja, hogy fizetéskor odaadja minden pénzét a férjének, és utána kér tőle. És ez hat, jó irányba.
Naszáli DóraNaszáli Dóra próbálta visszahúzni az evolúciós pszichológia már 25 éve meghaladott téziseiből a beszélgetést

Minden készség akkor működik, ha fontos nekünk

Egy másik megszólított szakértő, aki történetesen hölgy, arról az ezerszer körbejárt témáról kezdett beszélni a work-life balance kapcsán, hogy milyen sok készség születik meg abban az időben, amikor otthon van egy nő a kisgyerekkel, és ezt milyen jól lehet átvinni a munka területére. Meg is kérdezte a mellette, a pulpituson ülő Bérczi Kriszta, vállalkozásfejlesztő mentort erről a kérdésről. De nem ebben a minőségében tudakolta meg a véleményét a szakembernek, hanem mint egy többgyerekes édesanyához, úgy fordult hozzá, és tette fel azt a kérdést, hogy mi volt nála az a képesség, amit a GYED-GYES időszak után sikeresen csúcsra járatott. Bérczi Kriszta azonban azonnal megcáfolta ezt a dogmát. Elmondta, hogy van ugyan egy képesség, a nagyszerű időbeosztás, ami sokkal jobb volt a kisgyerekezős időszakában, de amint nem volt erre szüksége, ez egyből el is kopott. Bár ő nyilván elsősorban magáról beszélt, de általánosítható, hogy ilyen közvetlen kapcsolat nincs a gyerekezés, és a munka között.
Bérczi KrisztinaBérczi Krisztina szerint mindig azok a kompetenciák „élesednek”, amelyekre szükség van, és csak addig, ameddig azok szükségesek.

A megszólítottság miatt Bérczi Kriszta arra is felhívta a figyelmet, hogy most ugyan a teljes vállalkozói létformát férfiasnak látjuk, amelybe a nők próbálnak beletanulni, de ez nem volt mindig így. Hiszen egyrészt már az őskori asszonyok is komoly gazdálkodást vezettek közösségekbe tömörülve, férfiak nélkül. Azután az ókori, középkori társaik ezt a hagyományt vették át, amikor a háborúzó férfiak nélkül kellett a hátország gazdaságát működtetni. A helyzet annyiban változott, hogy most a férfiaknak más terep ad versenyhelyzetet, és a nők önként vonultak ki erről a terepről, illetve vonultak be az alkalmazotti helyzetbe, amit mostanság egyre szűkebbnek éreznek.

Cikkünk több oldalas! Lapozzon!
2. oldal - A vezetői oldalon a nőinek nevezett energiák állnak most nyerésre
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
120 új munkahely jön létre Győrben

A magyar tulajdonú Qualitative Production Gépipari és Kereskedelmi Zrt. 6,2 milliárd forint beruházással bővíti győri fémmegmunkáló és... Teljes cikk

Tízezrek tüntettek Spanyolországban nyugdíjemelést követelve

Tízezrek tüntettek szerte Spanyolországban követelve, hogy a kormány az infláció mértékével arányosan emelje a nyugdíjak összegét - írja a MTI. Teljes cikk

Németország importja csaknem ötmillió munkahelyet biztosít az EU-s társországokban

Egy friss tanulmány szerint csaknem ötmillió munkahelyet biztosít Németország importja az Európai Unió (EU) többi 27 tagállamában, és számos... Teljes cikk

Előzetes letartóztatásba helyezték egy alapítványi iskola fenntartóit

Előzetes letartóztatásba helyezett a Nyíregyházi Járásbíróság három embert, akik egy alapítványi iskola fenntartóiként jogosulatlanul... Teljes cikk

Bővíti raktárbázisát a Rudolph Ipari Logisztikai Kft. Tatabányán

A német tulajdonú Rudolph Ipari Logisztikai Kft. letette új raktárbázisának alapkövét, a beruházással a cég a meglévő hatezer négyzetméteres... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár