Megjelent: 2 éve

Lesz-e elég diákmunkás idén nyáron?

2020. március eleje óta Magyarországon is vezető téma a koronavírus-veszélyhelyzet, majd téma lett a szemmel látható, bőrünkön érezhető gazdasági visszaesés. Eltelt több mint egy év, lassan belecsúszunk az idei nyárba, amely a diákmunka csúcs-szezonja. De vajon az lesz-e idén is? Ha az lesz, hogyan lehet az?

A kérdésekre Kurdi Ferenc, a Pensum Diákmunka Szolgáltató Iskolaszövetkezet kereskedelmi igazgatója válaszol.

Csúcs lesz-e 2021 nyarán a diákmunka?

A koronavírus-veszélyhelyzet és a vele járó gazdasági visszaesés a diákmunka-ágazatot sem kímélte: a leginkább érintett ágazatok szinte mindegyikében (turizmus, vendéglátás, szállodaipar, fürdők-strandok) jelentős létszámban dolgoztak diákok. Más ágazatok, mint az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem vagy a drogériák és az élelmiszeripar kevésbé szenvedték meg eddig a válságot. A nyári fesztiválok elmaradása nemcsak a szervezőket és a résztvevőket érinti hátrányosan: ezeken a fesztiválokon nagyon sok diák dolgozik évente. Idén ennyivel biztosan laposabb lesz a „csúcs”. Én személy szerint az idegenforgalom volumenét is alacsonyabbra várom a tavalyinál, így várhatóan ebben az ágazatban is kevesebb diák fog dolgozni.

Ha a tavalyi évet veszem alapul, melyben iskolaszövetkezetünk árbevétele kb. 16-17 százalékkal lett kevesebb, mint 2019-ben, akkor azt mondhatom, hogy idén már sokkal közelebb leszünk a 2019. évi számainkhoz. Ha a nyitás gyors lesz, minden ágazat visszaállhat a nyár közepére, akkor még akár jobb számokat is elérhetünk, mint 2019-ben.

A diákok szövetkezeti tagként történő foglalkoztatása, mint konstrukció, egyébként nagyon is életképes, előnyökkel jár a diákok és a diákmunkát igénybe vevő vállalkozások számára egyaránt. Talán nem véletlen, hogy a friss hírek szerint júliustól a kismamák, a gyermekükkel otthon lévő szülők is létrehozhatnak szövetkezeteket, a diák- és nyugdíjas-szövetkezethez hasonló felállásban.

Tényleg kedvező a diákmunka költsége?

A vállalkozások szemszögéből vizsgálva a kérdést, az egyik legfontosabb szempont a költség. Ez a mondat kiemelten érvényes lesz idén nyáron is, amikor a még túlélő vállalkozásoknak az elmúlt időszak kieséseit kell minél nagyobb hatékonysággal visszatermelni! A jelenlegi szabályozási környezetben diákszövetkezettel szerződve egy diák 963 forintos bruttó bére 1.135 forintból kihozható. Ennél kedvezőbbet, szabályos foglalkoztatással, nem fognak találni a vállalkozások.

Látható, hogy a diákmunka igénybevételének a költsége alacsony, a kapcsolódó adminisztrációs kötelezettség pedig kimerül a jelenléti ívek leigazolásában! Úgy gondoljuk, hogy ezek az előnyök sok vállalkozásnak számítani fognak idén nyáron!

Mennyire rugalmas ez a konstrukció?

Nagyon rugalmas ez a foglalkoztatás, mert ténylegesen csak a ledolgozott órákat kell kifizetni a munkaerő részére. Másrészt a reggel jelentkező igényre sokszor már délután munkába állíthatók a diákok, akár 1-2 órás feladatra is, és ha vége a munkának, egyszerűen hazamennek, minimális adminisztráció mellett (szerződéskötés az iskolaszövetkezettel, jelenléti ívek igazolása).

Ami pedig a létszámokat illeti: egy átlagos nyáron nem nehéz akár 20-30 fős, vagy még nagyobb teljesítési csoportokat megszervezni diákokból.

Mi a helyzet a dolgozók gyermekeinek foglalkoztatása esetén?

Még mindig sok, főleg nagyobb létszámú cégnél bevett szokás, hogy a nyári időszakban a szabadságok miatt kieső munkaerőt diákokkal pótolják, mégpedig saját dolgozóik 16-25 év közötti gyermekeivel. A szervezett diákmunka ebben az esetben is megfelelő megoldást jelent a vállalkozások számára, mivel így kedvezőbb áron juthat a vállalkozás a diák-munkaerőhöz. Az adminisztratív feladatok is minimálisra csökkennek, hiszen a diákokkal a szerződés megkötését és minden kapcsolódó adminisztrációs terhet az iskolaszövetkezet végez. Ez a konstrukció a diákok számára is előnyös, mivel a havi bruttó bérükből csak a 15% SZJA-t kell levonni, a többi 85% a nettó bérük. Az előnyöket sok vállalkozás felismerte és alkalmazta már az elmúlt években. Azt gondolom, az idei évben is sokan folyamodnak ehhez a megoldáshoz már csak azért is, mert sok esetben a diákmunka a nyári szüneten túl is folytatódik, hiszen a főiskolai-egyetemi hallgatók egész évben szívesen dolgoznak.

Lesz-e elég diákmunkás idén nyáron?

Erre nehéz válaszolni, mert nem tudjuk, hogy pl. a vendéglátóipari vállalkozások milyen arányban tudják a régi munkatársaikat visszacsábítani. Többen úgy gondolják, hogy problémáik lesznek a munkaerővel. A Balaton parti vendéglátóhelyekre már a válság előtt is nehéz volt munkavállalókat szervezni, szerintünk idén ez fokozottan így lesz.

Az újrainduló vállalkozásoknak nagy valószínűség szerint életbevágóan fontos lesz a költségek alacsony szinten tartása és a rugalmasság, hiszen senki nem tudja megígérni egyelőre, hogy nem lesz egy negyedik hulláma a vírusnak. Ebből következően azt várjuk, hogy nőni fog az igény a diákok és az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozók iránt. Főleg, ha a határok is nyílnak, és Ausztriába is visszamehetnek az ottani vendéglátásban, idegenforgalomban dolgozó magyar munkavállalók.

Hogy lesz-e elég diák? Az idei nyárra sokaknak borult az időterve: az egészségügyben tanuló diákok például jelentős halasztásokat kaptak a vizsgáikra, sokan fognak majd augusztusban vagy szeptemberben vizsgázni, így ők a nyár egy részében biztosan tanulnak inkább. Továbbra is probléma, hogy a felsőoktatásban jelentősen lecsökkent a hallgatók létszáma 2010-hez képest. Amiben viszont bizakodunk, azt a diákjaink mondták: az online oktatás miatt kevesebb a kötelező megjelenésük az előadásokon, így szabadabban tudnak munkát vállalni. Ez főleg szeptembertől lehet fontos, ha az intézményekben marad az online oktatás.

Egy biztos: az iskolaszövetkezetek munkatársai idén nyáron nem fognak unatkozni!

 

  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Felmérés: megéri a cégeknek a digitális átállás

A szakemberhiány a legnagyobb kihívás, amellyel a vállalatok a digitális technológiák bevezetése során szembesülnek. Teljes cikk

Kutya az irodában? Nem csak jobb, de produktív légkört is teremt

A Mars saját tapasztalataival segíti a kutyabarát irodák kialakítását. Teljes cikk

A MUNKÁLTATÓK ÚJABBAN AZ EGÉSZSÉGBE FEKTETNEK - A dolgozókra fordított juttatások bevétel formájában térülnek meg

dr. Mihalik Zsuzsát, az All You Can Move alapító tulajdonosát kérdeztük az aktuális sportpiaci helyzetről és a munkáltatói gondoskodás megtérüléséről. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek