Megjelent: 6 éve

Meditáció, hála és kedvesség - a pozitív pszichológia eszközei

Jonathan Passmore professzor Coaching Mesterfokon - Lépjen a coaching következő szintjére című, angol nyelvű könyve (Mastery in Coaching) azoknak a coachoknak szól, akik már elég nagy gyakorlattal rendelkeznek ahhoz, hogy tovább bővítsék és mélyítsék tudásukat a legújabb módszerekkel és magasabb szintre jussanak. A Coaching Határok Nélkül programsorozat résztvevői között sokan ilyenek.

- A mestercoach olyan egyéni megközelítéssel működik, ami illik az ő egyéniségéhez és az ügyfelééhez is, azáltal, hogy szintetizálja az addig megszerzett tudását, épít gyakorlati tapasztalatára és ebből mindig a legjobb eszközt választja ki az adott ügyfélre és helyzetre. - így összegezte Passmore professzor a workshopon, hogy mit tekint ő a coaching gyakorlásának mesterfokának.

Most megjelent könyvéhez, a kötet szerkesztőjeként, 14 mestercoachtól kért írásokat. Olyan témákat, modelleket és eszközöket választott, amelyek a coaching legújabb irányzatait képviselik, és még viszonylag kevés jelent meg róluk a szakirodalomban. Egy biztos; így sosem voltak összefogva, bemutatva egy szakkönyvben. Valamennyinél ismertetik a szerzők a modellek elméleti pszichológiai alapjait, és az ezekre épülő gyakorlati módszereket és eszközöket. Ezeken túl az adott fejezet szerzői megadnak további referenciákat, azoknak, akik arról az irányzatról még többet akarnak megtudni.

A könyvben leírt coaching megközelítések közül a workshopon a pozitív pszichológia alkalmazását ismertette Passmore, gyakorlati példákkal és eszközökkel érzékeltetve, milyen sokat számít, ha a coach és ügyfele is a "félig tele a pohár" szellemében működik.

A pozitív pszichológia eszköztárából hat elemet mutatott be a résztvevőknek.

1. Az aktív konstruktív reagálás az aktív figyelem irányított használatával ad visszajelzéseket azokra a megnyilvánulásokra, amelyek pozitív irányba terelhetik az ügyfél gondolkodását. Az elmondottakból csak a pozitívumokat ragadja meg és azokra reflektál és reflektáltat.

2. A pozitív esetek elemzésének eszközével élve azt lehet megragadni, ami egy-egy helyzetben az egyéni erősségekre irányítja rá a figyelmet. Azokat elemzi, ismétli és mélyíti. A coach abban segíti ügyfelét, hogy felismerje saját erősségeit, és eredményesen használja is azokat.

3. Az érdek nélküli kedvesség különösen nagy kincs manapság. Olyan gesztusokat mutatott be az előadó - egy kisfilm segítségével -, amely a mindennapokban okoz örömet nemcsak azoknak, akik kapják a gesztusokat, hanem azoknak is, akik jót tesznek másokkal. Erre egy gyakorlatot is ajánlott Passmore: a résztvevők vállalták, hogy egy héten belül valamilyen pozitív gesztust, jót tesznek, minden érdek nélkül valaki mással. S egy hét múlva értesítsék egymást arról, hogy valóban megtették-e, s mit jelentett ez számukra.

4. A három jó dolog felidézésének módszere a belső nyugalmat segíti. Este jó visszagondolni arra, mi volt azon a napon a három legjobb élmény. Kutatások kimutatták, hogy a pozitívan gondolkodó emberek tovább élnek.

5. A hála ritkán jut az emberek eszébe. Annyi mindent automatikusnak vesznek. Pedig ha belegondolnak, kitűnik, hogy mennyi jó van az életükben, amit amúgy megszoktak, természetesnek tartják, és már nem is értékelik. Jó ezeket is összeszedni, és örülni a létezésüknek.

6. A mindfulness meditációs technikával a testnek adott olyan pihenési, nyugalmi állapotot, amivel a szellemi, érzelmi élet is megnyugodhatott.
Ez csak egy fejezet a legújabb nemzetközi coaching szakkönyvből.

Peredi Ágnes
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egyetemi coach képzések: egyre több vezetőnek van szüksége ezekre a kompetenciákra

Coachnak ma már nem csak az tanul, aki ezt a szakmát szeretné végezni fő tevékenységként, hanem a szervezetekben is egyre nagyobb igény van olyan... Teljes cikk

Flipperek, önismeret, lépcsők és fejlődés

Önmagunk fejlődésére, fejlesztésére odafigyelni ma már nem ördögtől való dolog. Ugyanakkor nem biztos, hogy mindig oda koncentrálunk, ahol valódi... Teljes cikk

Coachok és trénerek online - hogyan sikerült az átállás?

A coaching és a tréning egyik legfontosabb eleme a személyes jelenlét. Gondoltuk márciusig. A koronavírus-járvány átrajzolta a módszertant, az... Teljes cikk