kapubanner for mobile
Megjelent: 14 éve

Mégis pozitívan változhat a cafeteria szabályozása

Kevesebb adó és több fajta kedvezményes adózású juttatás várhatja azokat a munkáltatókat, akik 2011-ben is szeretnék igénybe venni a cafeteria rendszerben rejlő előnyöket. Egyedül az internet juttatást érintette kedvezőtlenül a hétvégén Parlament elé kerülő törvényjavaslat.

images

Még a múlt heti híradások is a cafeteria rendszer drasztikus visszanyesését prognosztizálták. Némely munkáltató már komolyan fontolgatta, hogy azért az egy-két juttatásért, ami kedvezően adózik majd, nem is érdemes 2011-ben foglalkoznia a cafeteriával. Aztán egynapos csúszással a hétvégén benyújtotta a kormány az adótörvény javaslatait a Parlamentnek.

A törvényjavaslat 2011-re is meghatároz egy kedvezményesen adózó juttatási kört, a leggyakrabban adott béren kívüli juttatásokra. Ide tartozik az üdülési csekk éves szinten a minimálbér értékéig, az étkeztetés formájában juttatott bevétel havonta 18.000 forint értékig (amely lehet "meleg" és "hideg" étkezés is), iskolakezdési támogatás gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig, helyi utazási bérlet, az önkéntes nyugdíjpénztárba havonta a minimálbér 50 százalékáig, egészségpénztárba havonta a minimálbér 30 százalékáig terjedő hozzájárulás.

Új elem a béren kívüli juttatások között a megújulási kártya-számlára történő utalással adott munkáltatói támogatás, melynek mértéke éves szinten 300.000 forint. A megújulási kártya egy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz, amellyel speciálisan meghatározott célú szolgáltatások vásárolhatóak a rendszerbe bevont szolgáltatóknál. Ennek pontos felhasználási módját későbbi jogszabályok írják majd le.

A leggyakrabban alkalmazott juttatások közül az átalakítás vesztese lehet az eddig adómentes internet juttatás, mely 2011-ben a javaslat szerint az eddig felsorolt juttatásokhoz hasonló mértékű adóterhet visel havi maximum 5.000 forint értékhatárig.

Az eddigi 25 százalékos adóteher helyett az előbb felsorolt juttatásokra a törvényjavaslat szerint a munkáltató által fizetendő 16 százalék adóteher várható, melyet a juttatás értékének 1,19-szerese után kell megállapítani. Tehát az adó mértéke így 19,04 százalékra csökken. Ezen kedvezményes körbe tartozó juttatások után a munkáltatónak további járulékfizetési kötelezettsége nincs.

Fata László
www.cafeteriatrend.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek