Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Megújuló szakképzés: középpontban a gyakorlat

Átmenetileg a tanárok, a vizsgáztatók és a tanfolyamokra jelentkezők is kísérleti nyulak lesznek a megújuló szakképzésben. A piac olyannyira nincs tisztában a változásokkal, hogy sok cég a már nem létező tanfolyamokra iskolázná be alkalmazottait - értesít a Népszabadság.

Rohammunka kezdődik az OKJ-képzést nyújtó intézményekben: tavasszal 195 szakma új szakmai és vizsgakövetelménye jelent meg, de ezekre a legtöbb helyen még nem kezdődött el a felkészülés. Mivel azonban a legtöbb kurzus még az október elsejei határidő előtt startol (azt követően már csak az új OKJ-szabályoknak megfelelően történhet a képzés), tavaszig lesz elég idő az új tananyagok kidolgozására, a tanárok képzésére. Az új rendszer nagyban eltér a régitől.

- Alapvető különbség, hogy a követelmények az eddigieknél sokkal inkább a gyakorlatra irányulnak, az elmélet - még a fehérgalléros szakmák esetében is - arányaiban kissé háttérbe szorul. Módszertani szempontból is kihívás előtt állunk, az eddigi tananyagoknak átlagosan a fele lesz használható valamilyen formában az új rendszerben. Az ismeretalapú oktatást a munkafolyamatokhoz alkalmazkodó szemlélet váltja fel - tudta meg a Népszabadság Lakos Istvántól, a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnökétől.

Mivel csak az első tanfolyamok végén derül majd ki, sikerült-e helyesen összeállítani az óraszámokat, a tananyagot, a módszereket, így az elkövetkező egy évben a tanárok, a vizsgáztatók és a tanfolyamokra jelentkezők is a kísérleti nyúl szerepébe kényszerülnek. Az, hogy a tanfolyamok modulokból, azaz önálló részekből épülnek fel, nagyban megkönnyíti a hibák javítását - véli Lakos István.

A szövetség tapasztalatai szerint a piaci szereplők még nem látják át a változtatás lényegét - még kevésbé annak várható hatásait. Számtalan nagy cég humánerőforrás szakemberei keresnek olyan képzést, ami az új OKJ-ben már nem is létezik.
Az új rendszer bevezetése nehézséget okoz a felnőttképzők számára az országos és regionális szinten kiírt pályázatokra történő jelentkezésben, mivel igen nagy probléma, ha információ hiányában nem tudják beírni a kurzus árát.

- Átlagosan mintegy 30 százalékkal nőnek majd az árak, de akad olyan tanfolyam, amely a megduplázódott képzési idő miatt kétszer annyiba fog kerülni, mint korábban. Gondot okozhat az egyes szakmák neveinek megváltozása, mivel azokat nem fogják tudni beazonosítani az érdeklődők - ismertette Pál Zoltán, az esztergom-kertvárosi székhelyű OKTÁV Továbbképző Központ marketingvezetője.

Az egységesebb képzési rendszer kialakulását segítheti az a programkészítő szoftver, amelyet az FVSZ a munkaügyi tárca anyagi támogatásával fejlesztett ki. Ennek segítségével akár az évi teljes hallgatói létszám 70-80 százalékát oktató felnőtt képző intézmények nagyon hasonló képzési programokat dolgozhatnak ki.

- Az OKJ rendezése örökzöld probléma, hiszen az igények folyamatosan változnak: új szakmák születnek, mások eltűnnek. Fontos az is, hogy a nagy munkaadók rendszeresen, részletesen közöljék észrevételeiket; jelezzék azonnal a nem teljesülő igényeket - hangsúlyozta Hefter József, a BKIK kézműves tagozatának elnöke.

Az Országos Képzési Jegyzék megújult honlapján betűrend, szakmacsoport, tanulmányi terület és szint szerint is áttekinthető, milyen képesítések szerezhetők Magyarországon. A szakkepesites.hu adatbázisából az is megismerhető, hogy az egyes képesítéseknek milyen részképesítései, elágazásai és ráépülő képesítései vannak - áll a Népszabadságban.

Follow hrportal_hu on Twitter