Megjelent: 7 éve

Mennyit ér egy OKJ-s képzés?

images

images

Mennyit ér egy önéletrajzban egy OKJ-s képzés vagy egyéb képzés? Ez kicsit lenézett, másodosztályú képzésnek tűnik, hát miért nem szakképző iskola, vagy főiskola vagy egyetem? Ennek okai mindenkinél az egyéni helyzetében keresendők, amihez a kiválasztónak nincs köze, így ezzel a kérdéssel nincs is miért foglalkozni. Ha nincs főiskola, hát nincs. Azt kell nézni, milyen tudás, tapasztalat van meg, főleg jelöltként, mert abból lesz állás, fizetés.

Minden tanulmány valami pluszt nyújt, valamiben jobbá, hatékonyabbá teszi az embert. Jelölt és HR-oldalról is azt kell nézni, mi az, amivel a jelölt rendelkezik ezáltal. CV-be, motlevélbe beírni, ezekben olvasóként észrevenni.

Vannak helyzetek, mikor az OKJ-s képzésre azért jutott el a munkavállaló, mert amit anélkül csinált, egy rendelet vagy törvény meghozása után szakmai végzettséghez kötik. Ilyenkor is nyújthat többletet egy tanfolyam, ha mást nem, hát a már meglévő szakmai-gyakorlati tudásanyag rendszerezésében, kiegészítésében segít.

A címben feltett kérdést egy másik szempont szerint is meg lehet válaszolni: annyit ér, amennyi tudást ott szereztél/szerezni fogsz, és amennyire ezt majd értékeli a munkáltatód.

Én is szeretem látni egy önéletrajzban, ha a jelölt folyamatosan képzi magát: ha nem csak a 20 éves diplomája van benne, de akár egy 3 napos szakmai kurzus is, vagy egy OKJ-s képzés a későbbiekből. Látszik, hogy folyamatosan frissíti a tudását, követi a szakma fejlődését (persze követheti szakmai anyagok rendszeres olvasásával is, de akkor ez legyen a CV-ben) . Ugyanakkor az OKJ-s képzés keretében elsajátított tudás meghozhatja a kedved egy komolyabb végzettség megszerzéséhez is egy adott témában.

OKJ-s képzés szakmai hiányosságok pótlására

A sok e-mail érkezett, amiben azt kérdezték, hol lehet ezt megtanulni, mert iskolarendszerben ezt akkor még nem tanították, mikor ők jártak, így a szövegszerkesztés rendszerezett oktatásából sokan kimaradtak. OKJ-s tanfolyamokon remekül pótolható az ilyen vagy hasonló hiányosság, és jól is mutat az önéletrajzban. Állandó probléma az Excel ismeretének mélysége, ezt szintén lehet OKJ-s képzésen tanulni. (Akinek erre nincs lehetősége, annak már a youtube-on is elérhetők magyarázó anyagok. Le kell ülni a szövegszerkesztő, táblázatkezelő elé, és végigpróbálni a lehetőségeit. Még jobb, ha néhány órára ezzel foglalkozó magántanártól veszel órát, ez azért olcsóbb, mint az OKJ-s képzés.)

A "semmi különös" emberek kiútja

Sokszor írják nekem úgy a segítségkérő levelet álláskeresők, hogy hát itt az álláspályázati anyag, semmi különös, nem is tudja, most hogyan tovább, meg fog szűnni a cég, nem lesz állása. Általában adminisztrációs területről érkezők problémája ez. A "semmi különös"-ből sok kérdéssel kiderítem, hogy vannak extra tudásanyagok mindenkiben.

Néha egyetlen részfeladata alkalmassá teszi az álláskeresőt egy másik, specializáltabb állás betöltésére. Például "mindenes" adminisztrátorból egy másik cégnél autóflotta-adminisztrátor lett, egy másik asszisztens sok rendezvényre szerkesztett kérdőívet, rendszerezte a válaszokat, máshol minőségbiztosítási asszisztens lehetett ezzel a gyakorlattal. A "semmi különös" jelölteknél általában ezt keresem (és persze egy "éles" HR-es is), és ezért szoktam azt kérni, hogy a CV-be is nagyon részletesen írják le a feladataikat. Gondoljuk meg, ha expatrióták adminisztrációjával foglalkozó asszisztenst keresek, melyik lesz a nyerő leírás: A "külföldi kollégák szállás- és utazási ügyintézése" vagy az "általános ügyintézői feladatok"?

De visszatérve az OKJ-ra: a "semmi különös" embereket mindig arra kérem, gondolkodjanak azon, hogyan specializálódhatnának. Keressenek rá egy OKJ-s képzést, és később már nem "semmi különös", hanem mindenféle releváns végzettségű emberként jelenhetnek meg a munkaerőpiacon, ráadásul gyakorlati tapasztalatokat is fel tudnak mutatni a témában.

Nem szakirányú, de releváns

Rengeteg olyan képzés van, ami egy-egy állásnál nem feltétel, de megléte mégis nagy előny. Előny, ha legalább alapvető iparági ismeretet nyújt egy képzés, még akkor is, ha önmagában nem lehet vele elhelyezkedni. Egy marketing-ügyintézői képzéssel könnyebben lehetsz egy marketingvezető asszisztense, mint egy irodai asszisztens képzéssel, pedig mindkettő OKJ, ráadásul a tananyagban sincs sok különbség ("áldassék" a neve, aki ezeket koordinálja). Tehát vissza is jutottunk az előző ponthoz: specializálódni kell.

Idő és pénz kérdése

Kérdés, hogy időt, pénzt érdemes-e rá áldozni, és mi van akkor, ha valamelyik nincs. Nos, idő arra van, amire akarod, akinek nincs ideje, attól meg szoktam kérdezni, szokott-e tévét nézni, bulvárhíreket olvasni, netezni? Ez mennyi időt vesz el naponta? Ha csak fél órát, akkor az heti 3,5 óra, de nyilván többet... Annyi idő alatt mennyi tananyagot tudna megtanulni? Az, hogy tanfolyami órákon meg kell jelenni, szintén nehézséget okoz, de vannak hétvégi, esti tanfolyamok is.

Pénz: A tanfolyamok sajnos nem olcsók, de több lehetőség is van. Köthetsz a cégeddel tanulmányi szerződést, de ez sajnos egyre kevésbé jellemző lehetőség. Mindenesetre meg kell próbálni, mert legfeljebb nemet mondanak, nagyot nem veszíthetsz. Léteznek kedvezmények kismamáknak, munkanélkülieknek, akciók stb.

A képzéseket szervező cégek között nagy a verseny, így a fizetési konstrukcióik rugalmasak. Havi részlet, negyedéves részlet, ahogy neked jó. Láttam már csoporttársamat, aki elvesztette az állását tanfolyam közben, amíg nem talált másikat, még a havidíjat sem tudta fizetni. Nem volt baj, járhatott tovább, le is vizsgázhatott, csak épp a bizonyítványát nem kapta meg, míg ki nem fizette a tanfolyamot. Ellenben beírhatta a CV-jébe, hogy van ilyen végzettsége, állásinterjún őszintén elmondta, mi a helyzet a bizonyítvánnyal. Felvették, rendbejött anyagilag, kiváltotta a bizonyítványt.

A felnőttképzésről általánosságban azt gondolom, hogy amit ott tanult a jelölt, azt nagyon megtanulta, mert valamiért érdekében állt. Egy felnőttnek "több esze van" ahhoz, hogy megértse, mit miért fontos megtanulni. Ezt pedig a CV-t olvasók is tudják, épp ezért - ugyan nem egyenértékű egy főiskolai diplomával egy OKJ-s képzés, de - az értéke vitathatatlan.

Jobangel
HR Blog
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Villamosmérnöki fellegvárrá tennék Kaposvárt

Villamosmérnök-képzést indít az Óbudai Egyetem szeptemberben a Kaposvári Egyetemen, az erről szóló szándéknyilatkozatot csütörtökön írták... Teljes cikk

2 hetes, ingyenes IT-karrier alapozó képzés indul

4-5 év után milliós fizetést kínálnak a 2-9 hónap tanulással elsajátítható IT-szakmák. Teljes cikk

Eddig 800 embert vonzott a tíz hónapos rendőrképzés

Továbbra is várják az érdeklődőket a szeptemberben induló tíz hónapos rendőrképzésre, amelyre május 31-ig több mint 800-an jelentkeztek - mondta... Teljes cikk