Megjelent: 2 éve

Mi kell ahhoz, hogy digitális szabadúszóként sikeres legyél?

Ugyan még csak 26 éves, mégis lassan évtizedes munkatapasztalat áll mögötte. Diákként a vendéglátásban kezdte egy mexikói étteremben, majd pénzügyi asszisztensként folytatta üzleti szolgáltatóközpontban (shared service center), ahonnan nagyvállalati marketing területre váltott. Aztán rájött: nem az ő világa másnak dolgozni szigorú keretek között. Most vállalkozóként online marketing tanácsadó és a hazai szabadúszó mozgalom egyik arca. Majsai Richárdot kértük meg, hogy Szakmák egy napja sorozatunkban ossza meg, hogyan néznek ki munkanapjai.

“9 órakor kelek. Az összekészülődés után fél órát olvasok, főleg üzleti és önfejlesztő könyveket, aztán a laptopommal irány az egyik belvárosi kávézó” - csap bele munkanapjának ismertetésébe a freelancer. Itt más szabadúszókkal is találkozik, akikkel a munkák közti szünetekben beszélgetnek vagy éppen egymás projektjeit segítik. A kávézóba időnként Richárd projektcsapatának tagjai is betoppannak: egyeztetnek, ötletelnek, feladatokat beszélnek meg. Ha Richárdnak napközben külsős meetingjei vannak, akkor ezek után a délutánt már egy közösségi irodában tölti, mostanában a Klauzál utcai Szikra Coworking az a hely, ahol legsűrűbben megfordul.

Mivel is foglalkozik pontosan? Tanácsot ad cégvezetőknek a marketing hatékonyabbá tételére, arculatot (grafika és szöveg) tervez, social media kampányokat visz, webshopokat épít, hirdetéseket optimalizál és még sorolhatnánk. Munkanapjának hossza a feladatoktól függ. Időnként este 10 órakor is a gép előtt ül, de azért keresi a munka-magánélet egyensúlyát. “Az élet egy hullámos tenger. Ezen kell megtanulnunk szörfözni” - mondja.

Önfegyelem és időmenedzsment


A fent leírtak munkás életének csak egy részét jelentik, ugyanis Richárd több lábon áll, több projektet visz párhuzamosan: például beszélgetéseket moderál a Freelancer Blog esti rendezvényein. Saját képzésében, a Freelancer Mentor Programban vállalkozó és freelancer pályára törő fiatalokat mentorál 90 napon át. Itt kifejezetten a konkrét célokkal rendelkező fiatalok pályáját segít egyenesbe tenni. A harmadik évad hamarosan indul egy 6-9 fő közötti csoporttal. Y modell címmel könyvet írt, melyben 12 sikersztorin át mutatta be a fiatalon vállalkozóvá válás titkait és fogásait. Mindezeken kívül a Freelancer Blog és a Freelancer Frekvencia Podcast egyik alapítója.

A helyfüggetlen munka egyik vonezereje


Mi kell ahhoz, hogy valaki ennyi párhuzamosan futó projektet nagyobb fennakadások nélkül sikeresen vigyen? “Önfegyelem, kitartás és jó időmenedzsment” - summáz Richárd, aki annyi műhelytitkot elárult, hogy ő mindig egy kicsit előre dolgozik, hogy ne sűrűsödjenek össze a feladatok: füzetet vezet teendőiről, ha új és új feladatok esnek be, naponta priorizál fontossági és sürgősségi szempontok alapján, illetve kijelöli, hogy egy-egy feladatra mennyi időt szán, mennyi időn belül kell meglennie. “Ha 1 órát adsz magadnak egy feladat elvégzésére, akkor annyi idő alatt leszel kész vele, ha 1 napot, akkor szintén annyi időbe fog telni.”

“Az utazás nem cél, hanem eszköz a fejlődésre”


Richárd igazi digitális szabadúszóként az évből négy-öt hónapot külföldön tölt. “Akadnak sokan, akiknek a fő célja az utazás és mellette dolgoznak. Nálam az utazás inkább csak eszköz az inspirációra, a tanulásra, más emberek megismerésére” - fogalmaz. S hogy merre utazik? Legutóbb a NomadCruise nevű konferencián vett részt, ami a gyakorlatban egy hajóutat jelentett az Atlanti-óceánon Barcelonából indulva Brazíliába érkezve. A világ digitális nomádjai két héten át, időnként kikötve előadásokat hallgattak, workshopokon osztották meg jó gyakorlataikat erről az életformáról, szakmai újdonságokról és persze ismerkedtek egymással, netwörköltek.

Richárd idén áprilisban is szeretné megismételni ezt az eseményt, de most fordítva. A Karib-szigetekről indulva lisszaboni érkezéssel. A Karib-szigetekre pedig az Egyesült Államokból jut el, Budapestről ugyanis előtte San Diegóba repül a világ vezető marketingkonferenciájára a Traffic and Conversion Summitra. Richárd megjegyzi, hogy a legtöbb meghatározó marketing trend az USA-ból indul ki, és előbb-utóbb Magyarországra is elér. Azt vallja, hogy ott kell lenni a tűz közelében, így lehet a konkurencia elé kerülni.

A wifi kulcskérdés a szállásfoglalásnál


Hogyan lehet folyamatosan utazva hatékonyan dolgozni? “Megvannak ennek is a technikái. Én például megtanultam, hogyan kell pakolni, egy hátizsákba mindenem belefér, csak kézipoggyásszal utazom. A szállás kiválasztásánál figyelek arra, hogy legyen jó wifi, rendes munkaasztal vagy munkára alkalmas szoba. Airbnb-n elég jól ki lehet szűrni az erre alkalmas szállásokat” - mondja. Mellékesen hozzáteszi, annak az oka, hogy Magyarországon népes digitális nomád közösség alakult ki, részben a világviszonylatban is kiemelkedően jó wifihálózatnak köszönhető.

Miben más egy külföldi munkanapja? “Ott megszakítás nélkül, koncentráltan dolgozom négy-hat órát, mivel nincsenek tárgyalásaim. Utána pedig megjutalmazom magam - ami fontos része a freelancer létnek - és szétnézek az adott településen.”

Akinek nem való a freelancer lét


Meg lehet ebből élni? - kérdezzük. Amire Richárdtól egy egyértelmű igen a válasz. Azt azonban hozzáteszi, bármennyire is vonzó ez a helyfüggetlen élet a sok utazással, a párhuzamos projektekkel, mégsem való mindenkinek. Akinek a stabilitás, a kiszámíthatóság fontos érték, aki jobban szeret utasításokat végrehajtani és a munkaidő végén mindent eldobva a hobbijának akar élni, aki egy pontos létrát szeret látni, amit meg lehet mászni, nos neki a digitális szabadúszás nem lesz megfelelő. Richárd azonban megtalálta azt az életformát, amiben igazán szabad lehet, és ki tudja, még mit hoz a jövő számára.
  • 2022.07.25Üzleti metaverzum: Vezetéstechnikai szimuláció a Training360-tól A 3 napos Business Game lényege, hogy csapatmunkában kell egy több helyszínen hajókat gyártó vállalatot irányítani. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.10.11HR Fest BudapestHR Fest Budapest Ez az igazi, megismételhetetlen, szakmai felfrissülés, ott a helyed! Ez lesz az év legnagyobbat szóló HR-fesztiválja, amit te sem hagyhatsz ki! Részletes program, előadók és számos újdonság vár rád, stay tuned, 2022-ben minden kiderül! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter

Facebook