Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 7 éve

Miért nehéz családban vállalkozni?

Gyakran az általános munkahelyi stressz többszörösével kell megküzdenie annak, aki családtagjaival együtt dolgozik. Az öröklés kérdése sok családi céget felemészthet, ez is fokozza a rájuk nehezedő lelki-szellemi nehézségeket. Ezekre a problámákra kínál megoldási lehetőséget a Népszabadság cikke.

A családi vállalkozásban a legsúlyosabb lelki teher az alapítónak (általában a családfő) jut, őt követi a társa, aki lehet házastárs, gyermek vagy testvér is, de a cégen belül a legalsóbb szintig mindenkit érint a családi-munkahelyi viszony keveredéséből adódó feszültség.

Általános tendencia, hogy a munkahelyi problémáit mindenki otthon, míg az otthoniakat a munkahelyén próbája elfelejteni vagy épp kibeszélni. Ha erre nincs lehetőség, az hallatlanul nagy feszültséget okoz, ami megrontja a családi viszonyokat és károsan hat a munkahelyi teljesítményre is - mondja Roboz Zsóka pszichológiai mentor, a Családi Vállalat Akadémia kutatója.

A vállalkozóknak az öröklés kérdése azért is fontos, mert utódaik révén ők is "tűzközelben" maradhatnak. A cégalapító ugyanis az az ember, aki ha tehetné, sohasem vonulna nyugdíjba, hisz személyiségéből adódóan a vállalkozásvezetéssel járó stresszt pozitív izgalomnak éli meg.

Éppen ezért nagyon fontos - hangsúlyozza Roboz Zsóka -, hogy az ilyen embereknek legyen visszavonulási terve. A Családi Vállalat Akadémián ezt Kilépés Utáni Terveknek (KUT) nevezik. Ilyen lehet például az oktatás vagy a karitatív munka.

Van megoldás

Van szakszerű megoldás az általános stressz, a karrierépítés vagy a családi-munkahelyi feszültség feloldására is. A coaching és a tréning a mentálisan egészséges emberrel foglalkozik, és a hogyanra ad választ, a terápia pedig az önerőből fel nem dolgozható traumáknál nyújt segítséget, és a miértekre koncentrál.

A coach az az ember, aki megadhatja a vállalkozónak a semleges, de szakmai hallgatóságot. A tréning ezzel szemben egy csoportos fejlesztési folyamat, amely valamely készség elsajátítására, kiaknázására irányul (például stresszkezelés), és a munkatársak együtt vehetnek részt rajta.

Népszabadság
Follow hrportal_hu on Twitter

Mi tesz ellenállhatatlanná egy szervezetet? - 3 gyakorlati példa

Az elmúlt évünk legmeghökkentőbb ajánlatkérése a következő volt: „50 percben szeretnénk kollégáinknak stressz- és energiamenedzsment tréninget rendelni. Informatív, ám gyakorlatorientált képzést szeretnénk, több AHA élménnyel”. 50 perc. Interaktív. AHA élményekkel tűzdelt. Irodánkban elszabadult a pokol. Azon ötleteltünk, hogyan tudnánk a legfrappánsabban megfogalmazni a válaszunkat: nem hisszük, hogy ez reális és értelmes célkitűzés. tovább..

További cikkek
Hétszáznál is több képviselője lesz a német parlamentnek

Történelmi csúcson a Bundestag létszáma: minden korábbinál nagyobb létszámú szövetségi parlament alakul Németországban a vasárnapi választások... Teljes cikk

Mi tesz ellenállhatatlanná egy szervezetet? - 3 gyakorlati példa

Az elmúlt évünk legmeghökkentőbb ajánlatkérése a következő volt: „50 percben szeretnénk kollégáinknak stressz- és energiamenedzsment tréninget... Teljes cikk

Londonban is gondok vannak az Uber-rel

Nem hosszabbítja meg az illetékes londoni közlekedési hatóság az Uber egy hét múlva lejáró taxiszolgáltatási engedélyét. Közbiztonsági... Teljes cikk

Fontos őszi dátumok 2017-ben

Mikor lesz az őszi szünet? Mikor kezdődik az őszi érettségi időszak? Mikor állítjuk át az órát? - ezeket gyűjtötte össze az eduline.hu oldal. Teljes cikk

Az EU-ban átlagosan 35,6 évet kell dolgozni

Az Eurostat felméréséből kiderül az Európai Unió tagállamaiban a 15 éves munkaképes lakosság várhatóan munkában töltött éveinek száma... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár