Megjelent: 1 éve

Milyen lehetőségeim vannak ha katonai özvegyi nyugdíjasként megyek nyugdíjba?

Volt férjem 1984-ben hunyt el szolgálati kötelmekkel összefüggő baleset következtében (hivatásos katona volt). Részemre állandó özvegyi nyugdíjat állapítottak meg. Idén elérem az öregségi nyugdíj korhatárt. A kérdésem az, milyen lehetőségek közül választhatok ha nyugdíjba vonulok.

mdr

Diákot rendelhet pár napra, hétre, de akár hónapokra is. Így annyi költsége merül fel, amennyit a feladat ellátása valóban megkíván.
DIÁKMUNKA - Mire jó? Megéri? Biztonságos? Kényelmes?


Dilemmák a diákmunkával kapcsolatban

A választási lehetőségei:

1) Igényelheti a saját öregségi nyugdíját a nyugdíjkorhatára betöltésével (idén 64 év a korhatár).
Viszont ha a saját öregségi nyugdíját megállapítják, azt követően az özvegyi nyugdíja mértéke főszabályként annak az (elméleti) öregségi nyugdíjnak a 30%-a lesz, amely a férjét a halála időpontjában megillette volna. (Így a később említett kiegészítő hozzátartozói támogatás mértéke is ehhez az új összeghez igazodik.)

2) Ha nem igényli az öregségi nyugdíját, akkor az özvegyi nyugdíja összege változatlan marad a korhatára betöltését követően is. Így nem lesz saját nyugdíja (mindaddig, amíg később esetleg nem igényli), viszont a kiegészítő hozzátartozói támogatás összege az özvegyi nyugdíja jelenlegi összegéhez igazodik.

Vagyis figyelembe kell vennie a döntésénél a kiegészítő hozzátartozói támogatás összegét. A honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény 2017. január 1-jétől hatályos 144/A. §-a szerint kiegészítő hozzátartozói támogatás illeti meg az özvegyi nyugellátásra jogosultat, ha az állomány tagjának halálát szolgálati kötelmekkel összefüggő baleset vagy szolgálati eredetű foglalkozási megbetegedés okozta. A kiegészítő hozzátartozói támogatás mértéke a Tny. tv. (a TB nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény) alapján megállapított özvegyi nyugellátás 25%-ának megfelelő összeg. A hősi halott özvegye a Tny. tv. alapján megállapított özvegyi nyugellátás 50%-ának megfelelő összegű kiegészítő hozzátartozói támogatásra jogosult.

Azt kell tehát mérlegelnie, hogy a saját nyugdíja magasabb összegű lehet-e, mint a jelenlegi özvegyi nyugdíja és a kiegészítő hozzátartozói támogatás együttes összegének a fele. Ha igen, akkor adja be a nyugdíjigényét, ha nem, akkor fontolja meg jól, mert a saját nyugdíj mellett csökkenhet az összesített nyugdíjas jövedelme.

A dilemma eldöntéséhez adja be a nyugdíjigényét, s ha annak összege kisebb lenne, mint az özvegyi nyugdíja+kiegészítése összegének a fele, akkor vonja vissza a nyugdíjigényét (ezt a nyugdíjhatározat véglegessé válásáig bármikor megteheti). Egyre kell ügyelnie: ha esetleg nyugdíjelőleget állapítanának meg az Ön számára, akkor ezt a nyugdíjelőleget vissza kell fizetni, ha visszavonja a nyugdíjigényét.

Aki válaszol:

Nyugdíjszakértő - Dr. Farkas András

Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Dr.Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője válaszolja meg. A budapesti ELTE jogi karán summa cum laude végzett jogász. Az elmúlt 22 évben több nagy biztosítótársaság és közvetítő cég felsővezetésének tagja, az élet- és nyugdíjbiztosítások szakértője. 2013 óta a Facebook NyugdíjGuruja több, mint 60 ezer követővel, 2015 óta a NyugdíjGuru News alapítója és szerzője.

Tisztelt Kérdezők!

Köszönjük, hogy megtisztelik portálunkat kérdéseikkel, viszont felhívjuk szíves figyelmüket, hogy mielőtt feltenné kérdését, nézze át eddig megjelent cikkeinket és a leggyakoribb kérdéseket a témával kapcsolatban, ehhez használják az oldalon található kereső funkciót, mert számos kérdést többször is megválaszoltunk. A jövőben szerkesztőségünk az azonos témában született kérdésekre a válaszadást szűri.

Kérdezze Ön is szakértőinket, írjon nekünk a kerdes@hrportal.hu címre!

Kérjük tömören fogalmazza meg kérdését, (max. 500-600 karakterben), mert kapacitáshiány miatt hosszabb kérdésekre nem tudunk válaszolni. A tanácsadás általános jellegű, bért, szabadságot, nyugdíjat nem számítunk ki. Az információk tájékoztató jellegűek, nem minősülnek jogi tanácsnak.

Privát emailben nem áll módunkban tanácsot adni, válaszadásra csak cikk formájában kerülhet sor. A kérdezők személyes adatait, nevét, emailcímét nem jelentetjük meg, és a szerkesztés jogát fenntartjuk.

Szakértőink szabadidejükben válaszolnak a feltett kérdésekre, így a válaszadás időbe telhet. Kérjük türelmüket!

Cafeteriával, béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban a szakértőnk Fata László.
Munkajogi kérdésekre Dr.Olajos-Kiss Rita és Dr. Antalóczy Adrienn válaszol.
Adózási, bérszámfejtési kérdésekben a PWC Magyarország ad választ.
A megváltozott munkaképességgel kapcsolatos kérdésekben Kappel Katalin munka-és szervezetpszichológus és a Saldo Zrt segít.
HR-esek szakmai kérdésekben Sipos Sándortól kapnak tanácsot.
Coachinggal kapcsolatos szakmai kérdésekben, motivációs, munkahelyi,karrierproblémákkal kapcsolatban Ábri Judit válaszol.
Elbocsátással, outplacementtel kapcsolatos kérdéseiket Hadas Hajdu Helgának tehetik fel
Nyugdíjjal kapcsolatos kérdéseiket Saldo Zrt válaszolja meg.
Társadalombiztosítással kapcsolatos kérdéseiket Mányi Julianna válaszolja meg.
Employer brandinggel kapcsolatban Kádár Balázstól kérdezhet.
Közszolgálati kérdésekkel kapcsolatban Dr. Hódosi Anikótól kérdezhet.
Diákmunka kérdésekre Szerepi Bálint válaszol.
HR Szoftverekkel, felhővel kapcsolatban Beck Zsolt ad választ.

  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Miért nem kapok baleseti özvegyi nyugdíjat?

Férjem 1970-ben üzemi balesetben halt meg. Én állandó baleseti özvegyi nyugdíjat kaptam.Nyugdíjba menetelemkor ezt a a nyugdíjat elvették tőlem. A... Teljes cikk

Járt volna végkielégítés nyugdíjazásom előtt?

2016.06.01-től vettem igénybe a nők 40 éves nyugdíjazását. A munkáltató mondta hogy írjak egy felmondást és mivel nyugdíjasként tovább akartak... Teljes cikk

Leszázalékolhatnak-e valakit idegi góc miatt?

Páromat idegi góccal diagnosztizálták. 5 kg többet nem emelhet. Felmerült a leszázalékolás is. Érdeklődnék, hogy kaphat-e támogatást, illetve hány százalékot. Teljes cikk