Megjelent: 2 éve

Minden harmadik férfi szívesen menne gyes-re

Az Apu-kalipszis Blog felmérte hogyan tudják összeegyeztetni a férfiak az apaságot a karrierépítéssel. Kiderült, hogy majdnem olyan nehéz számukra, mint az édesanyáknak. Sok édesapát frusztrál, hogy nem tud elég időt a családjával tölteni. A megkérdezettek egyharmada akár gyes-en is szívesen otthon maradna - írja a blog.

Az apák nagyon fontosnak tartják, hogy ők legyenek a pénzkeresők a családban, hogy eltudják tartani a családjukat, ennekellenére frusztráltak attól, hogy nem tudnak gyerekeikkel elegendő minőségi időt eltölteni - írják.

A blogger egyébként szabadúszóként dolgozik, de így is nehéz összeegyeztetnie az apaságot a napi munkával. Igyekszik úgy intézni, hogy bizonyos napi dolgokban részt vehessen, mint a fürdetés, esti mese stb. Ehhez viszont akár éjszaka is dolgoznia kell.

A munkáltatók furcsán néznek arra a férfira, aki otthon akar maradni a beteg gyerekkel, még annyira sem tisztelik a szülő-gyerek kapcsolatot, mint az édesanyák esetében, pedig ott is lenne mit javítani.

A blogger online felmérést indított, melyet egy hét alatt 1000 férfi töltött ki. Ebből kiderült, hogy az apák fele továbbra is legfontosabb feladatának a családfenntartást tartja. Fontosabb, mint a fegyelmezés, tanítás.

A 35 év feletti válaszadók két harmada úgy gondolja, hogy csakis rengeteg munkával teremtheti elő a család fenntartásához szükséges összeget, 40 százalékuk szerint a munka miatt nem jut elég idő a családra.

A 40 év felettiek 12 százaléka tartja legfontosabb feladatnak a pénzszerzést.

A válaszadók 25 százaléka szerint össze kell hangolni a gyereknevelést a karrierépítéssel. 37 százalékuk napi 1-2 órát tud csak a gyerekkel tölteni. Egynegyedük még hétvégén sem tud sokkal több időt tölteni a családjával.

42 százalékuk naponta 3-4 órát is eltud tölteni a gyermekkel, és majdnem minden második apa az egész hétvégét a családnak szenteli.

Az apák 30 százaléka szerint, aki nem tud elég időt tölteni a gyermekkel, az nem önszántából van, hanem mert olyan sok munkát kell vállalnia. 12 százalék úgy érzi, hogy egyáltalán nem támogatja a munkahelye az apaság megélését. 47 százalék tud olyan rugalmas módon dolgozni, hogy elég időt lehessen otthon.

A válaszadók 41 százaléka elmenne gyes-re, de úgy gondolják, hogy hazánkban nincs biztosítva hozzá a megfelelő rendszer. 7 százalék vette csak igénybe az apás gyes-t.

Fotó: Pixabay
A teljes cikk az Apu-kalipszis Blogon olvasható.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk

Adatbázis készül a betöltetlen állami állásokról

Felmérik az állami vállalatok munkaerőigényét, ugyanis miközben az országon leépítési hullám söpör végig, számos közszolgáltatónál... Teljes cikk