Megjelent: 2 éve

Minden harmadik férfi szívesen menne gyes-re

Az Apu-kalipszis Blog felmérte hogyan tudják összeegyeztetni a férfiak az apaságot a karrierépítéssel. Kiderült, hogy majdnem olyan nehéz számukra, mint az édesanyáknak. Sok édesapát frusztrál, hogy nem tud elég időt a családjával tölteni. A megkérdezettek egyharmada akár gyes-en is szívesen otthon maradna - írja a blog.

Az apák nagyon fontosnak tartják, hogy ők legyenek a pénzkeresők a családban, hogy eltudják tartani a családjukat, ennekellenére frusztráltak attól, hogy nem tudnak gyerekeikkel elegendő minőségi időt eltölteni - írják.

A blogger egyébként szabadúszóként dolgozik, de így is nehéz összeegyeztetnie az apaságot a napi munkával. Igyekszik úgy intézni, hogy bizonyos napi dolgokban részt vehessen, mint a fürdetés, esti mese stb. Ehhez viszont akár éjszaka is dolgoznia kell.

A munkáltatók furcsán néznek arra a férfira, aki otthon akar maradni a beteg gyerekkel, még annyira sem tisztelik a szülő-gyerek kapcsolatot, mint az édesanyák esetében, pedig ott is lenne mit javítani.

A blogger online felmérést indított, melyet egy hét alatt 1000 férfi töltött ki. Ebből kiderült, hogy az apák fele továbbra is legfontosabb feladatának a családfenntartást tartja. Fontosabb, mint a fegyelmezés, tanítás.

A 35 év feletti válaszadók két harmada úgy gondolja, hogy csakis rengeteg munkával teremtheti elő a család fenntartásához szükséges összeget, 40 százalékuk szerint a munka miatt nem jut elég idő a családra.

A 40 év felettiek 12 százaléka tartja legfontosabb feladatnak a pénzszerzést.

A válaszadók 25 százaléka szerint össze kell hangolni a gyereknevelést a karrierépítéssel. 37 százalékuk napi 1-2 órát tud csak a gyerekkel tölteni. Egynegyedük még hétvégén sem tud sokkal több időt tölteni a családjával.

42 százalékuk naponta 3-4 órát is eltud tölteni a gyermekkel, és majdnem minden második apa az egész hétvégét a családnak szenteli.

Az apák 30 százaléka szerint, aki nem tud elég időt tölteni a gyermekkel, az nem önszántából van, hanem mert olyan sok munkát kell vállalnia. 12 százalék úgy érzi, hogy egyáltalán nem támogatja a munkahelye az apaság megélését. 47 százalék tud olyan rugalmas módon dolgozni, hogy elég időt lehessen otthon.

A válaszadók 41 százaléka elmenne gyes-re, de úgy gondolják, hogy hazánkban nincs biztosítva hozzá a megfelelő rendszer. 7 százalék vette csak igénybe az apás gyes-t.

Fotó: Pixabay
A teljes cikk az Apu-kalipszis Blogon olvasható.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szakmunkásokból van a legnagyobb hiány a kkv-szektorban

A cégek csaknem 50 százaléka küzd kisebb vagy nagyobb mértékű munkaerőhiánnyal; ezek a kkv-k elsősorban fizikai és szakmunkásokat keresnek - derül... Teljes cikk

Ez kell a magyar programozóknak - Kutatás

Egy friss kutatás szerint a magyar fejlesztőket leginkább az érdekli, hogy technológiákkal fognak dolgozni. Teljes cikk

Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között

A Legjobb Munkahelyek Program kutatás rávilágít, hogy mi szükséges az erős munkavállalói elkötelezettséghez. Teljes cikk