Megjelent: 2 éve

Minden harmadik férfi szívesen menne gyes-re

Az Apu-kalipszis Blog felmérte hogyan tudják összeegyeztetni a férfiak az apaságot a karrierépítéssel. Kiderült, hogy majdnem olyan nehéz számukra, mint az édesanyáknak. Sok édesapát frusztrál, hogy nem tud elég időt a családjával tölteni. A megkérdezettek egyharmada akár gyes-en is szívesen otthon maradna - írja a blog.

images

Az apák nagyon fontosnak tartják, hogy ők legyenek a pénzkeresők a családban, hogy eltudják tartani a családjukat, ennekellenére frusztráltak attól, hogy nem tudnak gyerekeikkel elegendő minőségi időt eltölteni - írják.

A blogger egyébként szabadúszóként dolgozik, de így is nehéz összeegyeztetnie az apaságot a napi munkával. Igyekszik úgy intézni, hogy bizonyos napi dolgokban részt vehessen, mint a fürdetés, esti mese stb. Ehhez viszont akár éjszaka is dolgoznia kell.

A munkáltatók furcsán néznek arra a férfira, aki otthon akar maradni a beteg gyerekkel, még annyira sem tisztelik a szülő-gyerek kapcsolatot, mint az édesanyák esetében, pedig ott is lenne mit javítani.

A blogger online felmérést indított, melyet egy hét alatt 1000 férfi töltött ki. Ebből kiderült, hogy az apák fele továbbra is legfontosabb feladatának a családfenntartást tartja. Fontosabb, mint a fegyelmezés, tanítás.

A 35 év feletti válaszadók két harmada úgy gondolja, hogy csakis rengeteg munkával teremtheti elő a család fenntartásához szükséges összeget, 40 százalékuk szerint a munka miatt nem jut elég idő a családra.

A 40 év felettiek 12 százaléka tartja legfontosabb feladatnak a pénzszerzést.

A válaszadók 25 százaléka szerint össze kell hangolni a gyereknevelést a karrierépítéssel. 37 százalékuk napi 1-2 órát tud csak a gyerekkel tölteni. Egynegyedük még hétvégén sem tud sokkal több időt tölteni a családjával.

42 százalékuk naponta 3-4 órát is eltud tölteni a gyermekkel, és majdnem minden második apa az egész hétvégét a családnak szenteli.

Az apák 30 százaléka szerint, aki nem tud elég időt tölteni a gyermekkel, az nem önszántából van, hanem mert olyan sok munkát kell vállalnia. 12 százalék úgy érzi, hogy egyáltalán nem támogatja a munkahelye az apaság megélését. 47 százalék tud olyan rugalmas módon dolgozni, hogy elég időt lehessen otthon.

A válaszadók 41 százaléka elmenne gyes-re, de úgy gondolják, hogy hazánkban nincs biztosítva hozzá a megfelelő rendszer. 7 százalék vette csak igénybe az apás gyes-t.

Fotó: Pixabay
A teljes cikk az Apu-kalipszis Blogon olvasható.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter