Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 10 éve

Mindenki startupnál akar dolgozni?

A fiatalokat érdekli, vonzza a startupok világa – ez már csak abból is kiderült, hogy a Prezi központja zsúfolásig megtelt diákokkal abból az alkalomból, hogy a Prezi, a Ustream, a LogMeIn és az NNG által működtetett nonprofit szervezet, a Bridge Budapest meghirdette idei ösztöndíjprogramját. Kiderült, hogy a piacon még rengeteg tehetséges szakembernek van hely – kellenek itthon a legjobbak.

images

Fehér Gyulától, az Ustream alapítójától gyakran megkérdezik, hogy miért maradt itthon? „Nekem ez evidens volt. Szeretek itt élni. Ennek felismerésében sokat segítettek az ázsiai és amerikai kollégák: idejöttek és álmélkodtak a mi ragyogó építészetünkön. Sokat tanultam tőlük, hogy megbecsüljem ezt a helyet.” Fehér Gyula úgy gondolja, nem csak élni, hanem vállalkozni is érdemes itt. Ehhez mindössze túl kell lépni a saját árnyékunkat, némi plusz optimizmusra van szükség. És hogy mi az árnyékunk? „A magyar kreativitás nagy része arra megy el, hogy miként tudunk okot találni arra, amiért a vállalkozásunk be fog fuccsolni. Holott a legtöbb induló vállalkozás Amerikában is kudarcot vall, ilyenkor újra kell próbálkozni. És aztán majd negyedszerre összejön – ez a keljfeljancsi mentalitás. Nem kell félni a kudarctól, így van esély a sikerre.” – mondta Fehér Gyula.


Kellenek az újak – de meg lehet-e őket találni?A beszélgetésben résztvevő cégek mindegyike világpiacra dolgozik, irodáik vannak szerte a világon. Ennek fő oka, hogy Magyarország a maga 10 millió lakosával nagyon kicsi piacot jelent, ha valaki csak ide akar gyártani, az nem biztos, hogy megél. Ezért ezek a startup cégek kiléptek ugyan a világpiacra, de a termékek fejlesztését itthon tartották - és ez fontos. Ezek a cégek folyamatosan vesznek fel új embereket: a Prezi például idén 100 embert toboroz. „Olyan embereket keresünk, akiknek erős az akaratuk, de nem kell mindent tökéletesen csinálniuk. Meglegyen bennük a vágy, hogy hírnevet csináljanak maguknak. Ja és persze legyen versenyképes a tudásuk.”

Az Ustreamnél nagyon magas a magyar munkaerő aránya. „Ezek a munkahelyek nem mindenkinek valók, volt hogy rosszul választottunk, egyes embereknek túl nagy a szabadság. Nálunk nem kapod meg minden reggel, hogy ma ezt kell csinálnod - ez nyomasztó is tud lenni. Mi azokat keressük, akik így kapnak levegőt a munkahelyükön, akik erre vágynak.” – mondta Fehér Gyula. És hogy van-e ennyi jó IT-szakember Magyarországon, Budapesten? Fehér Gyula szerint van, nem igaz hogy nem találni elég lendületes mérnök végzettségű embert itthon.

Balogh Péter, az NNG vezetője nem ért egyet: nekik óriási erőforrásokat kell tenniük azért, hogy embereket vegyenek fel. A cég tavaly 170 embert vett fel, idén újabb 180 a cél. Kezdő és tapasztalt munkaerőt egyaránt keresnek, természetesen a legnagyobb kereslet náluk is a szoftverprogramozókra van. „Kilenc-tíz fejvadásszal dolgozunk együtt, minden állásbörzén ott vagyunk és még így is leginkább ajánlások alapján vesszük fel az embereket.” – mondta Balogh Péter. Persze nekik is tenniük kell az utánpótlásért: egyetemekkel dolgoznak együtt, női programozói karriermodellt hirdettek, programozóversenyeket hoztak létre.


Kevés a magyar startup?Az NNG vezetője szerint az alapvető probléma az, hogy a legjobbak elmennek Magyarországról – óriási veszteség ez az IT-szakmának. Ha erősebb lenne a startup-kultúra, akkor itthon lehetne őket tartani. Erre már, ha elvétve is, de vannak példák: több magyar cég ért el világszintű sikert: valami elkezdődött, de elégedettek még nem lehetünk. Egyelőre néhány 100 főt foglalkoztató cég működik a magyar piacon a szoftveriparban, de ennél többet is elbírna a piac – véli Balogh Péter. Árvai Péter, a Prezi társalapítója azt mondta, Svédországban sincsen több startup mint itthon. Ám nagy különbség, hogy ott az utóbbi 200 év erőteljes gazdasági növekedése olyan cégek létrejöttét segítette elő, mint a Volvo, az IKEA, az Ericsson – nekünk itthon még csak most kell lerakunk ezekhez hasonlóan erős cégek alapjait. „50 vagy 100 év múlva majd mi leszünk azok, akikről elmondják, hogy mentalitásbeli változást indítottunk el” – mondta Árvai Péter. Kell is a mentalitásbeli változás: a két ország között óriási a különbség. Ha valakinek van egy ötlete Svédországban, akkor az ötletgazda nem azt nézi, hogy kinek tudná eladni, hanem hogy az adott ötlet érték-e a világ számára. Abban, hogy mentalitást igenis lehet váltani Árvai Péter 110 százalékig hisz. Egyetlen kreatív ötlettel versenyképessé lehet válni és ezt el is kell hinni magunkról – van alap arra, hogy büszkék legyünk az eredményekre, pontosan ezért jött létre a BridgeBudapest – mondta Árvai Péter.200-ból 6Tavaly a 200 jelentkezőből 6 tehetséges fiatal szerezhetett tapasztalatot a Prezinél, a LogMeInnél és az Ustreamnél. Ők Bostonban és San Franciscoban tekinthettek be a cégek életébe. Idén már az NNG Japánban, Indiában és Izraelben lévő irodáit is meg lehet látogatni. A nyertes pályázók 1 hónapot gyakornokoskodhatnak a világhírű startupoknál.

“Szeretnénk, ha a sikeres, Magyarországról indult cégeket látva a fiatalok elhinnék, hogy itt is lehet nagyszabású dolgokat csinálni. A Bridge Budapest fontos útravalót ad nekik akár a diploma mellé: az inspirációt és a lehetőséget, hogy megvalósíthassák álmaikat. Nem kell elmenni az országból ahhoz, hogy sikeresek legyenek” - mondta Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek