kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Miskolc harca a dolgozókért és az új munkahelyekért - kölcsönzői kerekasztal

Augusztus végén a miskolctapolcai Avalon Parkban Veres Pál Miskolc polgármestere leült tucatnyi munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég szakemberével, hogy megvitassa, miként lehet a városban beruházók és beruházást tervezők több ezres munkaerőigényét kielégíteni. A dilemmák és a megoldási javaslatok nem csak Miskolcon érdekesek.

Mikolc, kölcsönzői kerekaszal-
images

images

Az utóbbi másfél évben 40-50 megkeresést kapott Miskolc különféle befektetőktől. Ezek egy részéből már születtek is döntések, ilyen például a kínai Chervon Auto idejövetele. Aki beruházást hozna a városba, neki az egyik legfontosabb kérdése, van-e megfelelő számú és képzettségű munkaerő. “Két évvel ezelőtt fájt, hogy a BMW nem bennünket, hanem Debrecent választotta. Most már azt mondom, hogy ez esély is nekünk újabb beruházások megszerzésére” - kezdte Veres Pál Miskolc polgármestere. A városvezető változást érzékel a cégek gondolkodásában, amihez alkalmazkodnia kell a városnak. “Míg korábban a cégek a beruházási döntés után 2-4 évvel kezdtek el termelni, most már 1 év múlva akarnak.” Éppen ezért a városvezetés és gazdaságfejlesztéssel foglalkozó vállalata, a Miskolc Holding Zrt. szorosabbra fűzte kapcsolatait a helyi munkaadókkal és a munkaerő-közvetítőkkel. Foglalkoztatási Paktumot írtak alá, a legnagyobb cégekkel a polgármester már korábban egyeztetett, augusztus végén pedig a munkaerő-közvetítők mondták el véleményüket arról, miként lehetne és honnan több munkavállalót mozgósítani, illetve mit tehetne ezért a város.

Az egyeztetésen országos szolgáltatók (például Prohuman, Trenkwalder, Adecco) és helyi, régiós közvetítők (HSA, Eastjob, HRCV, Humilitas, My HR Team), egyéni fejvadászok egyaránt részt vettek. Hogy ők miként kapcsolódhatnak a város befektetésösztönzési terveihez, azt Juhász-Nagy Judit, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója ismertette.
   
Veres Pál elöljáróban elmondta, azt szeretnék, hogy az itt felnövő fiatalok helyben találjanak munkát illetve minőségi munkahelyek jöjjenek létre. Utóbbi alatt azt értette, hogy a bérszint mellett megfelelőek legyenek a munkakörülmények és a helyben elérhető szolgáltatások.

Kulcskérdés a jó szállás, felmondási ok is lehet

A kölcsönző cégek többsége szerint a szállás az alapvető infrastruktúra része, így mindenképpen fejleszteni kellene, ez hosszú távú, ám megtérülő befektetés. Felhívták a figyelmet arra, hogy megváltoztak a munkavállalói igények és a szállás rossz minősége az egyik leggyakoribb felmondási ok. A tömegszállások - 8-10 fős szobák és folyosónként egy vizesblokk - kora elmúlt, a dolgozói apartmanoké a jövő, amelyben 2-3 ágyas szobák vannak, két szobánként egy fürdőszoba toalettel. A higiénia különösen fontos. Nem kell feltétlenül saját otthon érzetét keltenie, ám párok elhelyezésére is alkalmasnak kell lennie. Segíthet faluról Miskolcra költöző munkavállalóknak bérlakások kiadása, egy falusi ingatlan árából ugyanis lehetetlen a városban új otthont vásárolni.

Legyen bejárási lehetőség az eldugott falvakból is

“A megye északi részén több olyan település is van - például az encsi és a krasznokvajdai vonal környékén - ahonnan több száz munkavállalót lehetne toborozni, de csak napi két menetrendszeri buszjárat közlekedik Miskolcra. Nekik lehetetlen a napi ingázás, pedig munkára foghatóak lennének” - jegyzi meg egy kis helyi közvetítőcég vezetője. Egyben rávilágít arra, hiába az egyre több céges buszjárat, nem fedi le a potenciális munkaerő körét, ebben az önkormányzatoknak is van tennivalója. A javuló úthálózat következtében már a 30-40 kilométeres rádiusz akár 80-90 kilométerre is növelhető. Többen megjegyezték, hogy az autópálya bekötése egy régióba nemcsak hozhatja, hanem el is viheti a munkaerőt.

 

Gátak lebontása a munkaadók fejében

“Vannak tartalékok a hazai álláspiacon. 72 százalékos a foglalkoztatottság, körülbelül 1 millió emberről nem tudjuk, mivel keresi a kenyerét, akadnak olyan települések, ahol 50 százalék feletti a munkanélküliség. A gátakat kellene lebontani a munkaadók fejében” - mondta egy kölcsönző cég ügyvezetője. Sok megbízó ugyanis még mindig a 25-35 év közötti korosztályt akarja, akit majd minimálbér közelében tud alkalmazni. Nyitni kellene a diákok, a kismamák, a 45 év felettiek, a megváltozott munkaképességűek felé. Ez csak őszinte párbeszéddel lehetséges. Az egyik kölcsönző megjegyezte, hogy a mélyszegénységben élők megszólítása, versenyszférás munkára alkalmassá tétele speciális feladat, amelybe a civil szférát, alapítványokat is be kell vonni.

Fluktuáció csökkentése: a megbízó cégek dolga lenne

Egy helyi közvetítő úgy látja, hogy a gyártó multi cégek türelmetlenek. Több hónapos betanítás helyett már egy-két hét után teljes értékű munkavállalót akarnak és - tisztelet a kivételnek - a dolgozókat inkább Excel-számadatként mint hús-vér, érzésekkel és problémákkal rendelkező emberként kezelnék. Pedig nagyobb odafigyeléssel, a betanításra fordított több energiával, emberközpontú cégkultúrával sokkal tovább meg tudnák tartani őket és ezzel a felvételek számát is csökkenteni lehet. “Áldozni kell a betanításra, hogy az újak nagybetűs embernek érezzék magukat. Lássuk meg a számok mögött az embert, mert mi mégiscsak HR-esek vagyunk” - érvelt a toborzási szakember.

Forró téma a vendégmunkások behozatala

Még a kölcsönző és közvetítő cégek között is vita bontakozott ki, mennyire kell Ukrajnából vagy Ázsiából vendégmunkásokat hozni a miskolci és környékbeli gyárakba. A többség azt mondta, első körben helyben és a 80-100 kilométeres környéken kell minden munkára fogható embert felkutatni és utána a külföldi forráshoz nyúlni. Akadt viszont olyan kölcsönző, aki szerint feltartóztathatatlan a trend, a régió iránti nagy beruházási kedv kielégítése külföldi munkavállalók nélkül nem lehetséges. Mostani 70 ezer mellé újabb 70 ezer külföldi munkavállaló kellene a gazdaságba. Nem véletlen, hogy a kormány szeptember 1-től szélesebbre tárja a kapukat. Az EU-n kívülről minősített kölcsönzők bárhonnan behozhatnak vendégmunkásokat könnyített eljárással. “A multi nem foglalkozik hátrányos országrészekből, családokból érkezők integrálásával, ő kész embert szeretne, akit gyorsan a sorra állíthat” - fogalmazta meg a gazdasági realitást egy kelet-magyarországi kölcsönzőcég vezetője. Elhangzott az is, hogy nagy a hiány relokációs szakemberből, olyan munkavállalóból, aki ért a külföldi munkavállalók ügyintézéséhez és a külföldről érkezettek munkahelyre illesztéséhez.  

KKV-k fejlesztés: itt lehet sok magyar dolgozó jövője

Veres Pál elmondta, nagy hangsúlyt helyeznek és befektetnek kis- és középvállalkozások, startup cégek fejlesztésébe. A közvetítők is megerősítették, hogy e cégek jobban figyelnek az egyéni igényekre, családiasabbak, rugalmasabbak, nyitottabbak nyugdíjasok, gyesről visszatérők és a speciális igényűek alkalmazására.

Rugalmasabb képzések kellenek

A város értékes munkaerő-forrása a műszaki és gazdasági gyökerű, mára már több tudományterületet átfogó Miskolci Egyetem, ami a beruházást tervezőknek is vonzerőt jelent. Rugalmasabbá kell tenni a képzést, aminek igazodnia kell a munkaadói igényekhez is. Középfokú szinten Veres Pál kiemelte, hogy az új szakképzési törvény előnyeit ki kell használni. Például a részszakképesítéseket, amivel a korábbinál egyszerűbben szerezhet valaki az adott munkafolyamathoz szükséges végzettséget. Ebben is a vállalati igényeket össze kell gyűjteni és ezek alapján kurzusokat indítani.

Vita bontakozott ki a kölcsönzők között a duális szakképzés hasznosulásáról. Akadt, aki szerint cégre szabott, speciális tudást kapnak a tanulók, amit más munkaadóknál korlátozottan tudnak használni. A cégek célja a legjobbakat még az iskolapadból magukhoz csábítani. Mások védték a rendszert, szerintük fontos, hogy a tanulók az iskolapad mellett párhuzamosan valós munkatapasztalatot szerezzenek, megismerjék, hogyan működik egy munkahely, mi egy munkavállaló felelőssége, kommunikációt, csapatban dolgozást, ügyfélkezelést tanulnak.

Az itt végzettek visszahozatala

Egyik nagy hiányossága a városi oktatásnak, hogy az intézmények - például a Miskolci Egyetem - nem tudják, pontosan hol élnek és mivel foglalkoznak a náluk végzettek. Pedig ez fontos információ lenne, ha vissza szeretnék csábítani az értékes munkavállalókat. Jelenleg Miskolc az egyik legtöbb embert veszítő város, lakossága évente 2600 fővel csökken. Építeni lehetne a Miskolci Egyetem összekovácsoló erejére, az egyetemen kialakított identitásra. Ám ez - ezt már mi jegyezzük meg - a családalapítás előtt állóknak lehet alternatíva, gyerekekkel már nehezebb visszaköltözésre sarkallni a dolgozó embereket.   

Legyen vonzó a város munkaidő után is

Elhangzott az is, hogy alapvetően a városvezetés feladata olyan szolgáltatások, szórakozási lehetőségek kialakítása, ami vonzóvá teszi Miskolcot minden korosztálynak és élethelyzetű munkavállalónak. Ahol az egyedülálló fiatalok, a kisgyermekes családok és az ötvenes korosztály is megtalálja a munka utáni kikapcsolódási lehetőséget.

A képeken az augusztus 25-i kerekasztal-beszélgetés résztvevői a miskolctapolcai Avalon Parkban, középen Veres Pál, Miskolc polgármestere. 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
33 ezer állás vár betöltésre: több lett a hirdetés márciusban

Februárról márciusra 31 665-ről 33 089-re nőtt a magyar weben meghirdetett álláshirdetések száma. Ez közel 1424-gyel-gyel több az előző... Teljes cikk

Mit tud Debrecen?

Egyre nagyobb a verseny a tehetségekért, a minőségi munkaerőért. Különösen igaz ez Debrecenre és térségére, amely beruházások tekintetében az... Teljes cikk

Munka kisgyermek mellett: miért előnyös a kismama-szövetkezet?

A gyesen, gyeden levők számára létrehozott szövetkezeti foglalkoztatási forma 2021 második felétől létezik. Akkor négy-öt szövetkezet indult el,... Teljes cikk