Megjelent: 4 hónapja

Mit érdemes tudni a kutyák tüzelésével kapcsolatban?

Szerencsére ma már egyre több az olyan felelősségteljes gazdi, aki amint csak lehet, ivartalaníttatja kedvencét, hogy elejét vegye a nemkívánatos szaporulatnak. Ugyanakkor sokan igen keveset tudnak a kutyák tüzeléséről is.

Mit érdemes tudni a kutyák tüzelésével kapcsolatban?
 

Ám szerintünk érdemes azért tisztában lenni az alapokkal, hiszen alapvetően ez is része a kutyák életének. Mindazonáltal továbbra is hangsúlyozzuk, hogy ha nem szeretnél tenyészállatot csinálni kedvencedből, akkor ivartalaníttasd mihamarabb, hiszen rengeteg problémától kíméled meg őt is és saját magadat is.

A műtétet követően pedig figyelj oda kedvenced kiegyensúlyozott táplálkozására. Válassz számára teljes értékű kutyaeledelt, például rendelj a Petgurutól Julius K9-et, ami egy kiváló magyar márkájú termék. A kínálatban az ivaros és az ivartalanított állatok számára is megtalálod a legmegfelelőbb eleséget.

Mikor válnak ivaréretté a kutyák?

Ebből a szempontból különbséget kell tenni a szukák és a kanok között. A nőstények ugyanis hamarabb válnak “nagylánnyá”, náluk már 6-10 hónapos kor között bekövetkezik az első tüzelés. Ezzel szemben a hímek lassabban nőnek fel, körülbelül 1 éves korukban válnak csak ivaréretté.

De figyelem! Attól még, hogy egy kutya tüzelni kezd, nem jelenti azt, hogy rögtön lehet is fedeztetni! Gondolj csak bele, hogy nálunk embereknél is viszonylag korán beindul a nemi érés folyamata, de ettől még egy 12-13 éves kislány messze nem elég fejlett ahhoz, hogy anyuka legyen.

Hasonló a helyzet a kutyáknál is, az első tüzelés idején még csak “tinédzserkorban” vannak, így a fedeztetéssel várni kell. A tenyésztői szabályok e tekintetben eléggé szigorúak, csak 2 éves kor után engedélyezik a pároztatást.

Még egy érdekesség: sokan a kan kutyákra is használják a “tüzelés” szót, de valójában csak a szukáknál hívjuk így ezt az időszakot.

Melyek a tüzelés jelei?

Avagy honnan tudhatod, ha kedvenced épp most van abban az időszakban, amikor csak a párzáson jár az esze? Nos, ennek elég egyértelmű jelei vannak.

Például hirtelen étvágytalan lesz. Lehet, hogy eddig szinte azonnal behabzsolta az összes eledelt, amint megtöltötted a tálját, és most még a korábban imádott Julius K9 tápot is csak megszagolja, majd ott hagyja. Ne aggódj, ebben az időszakban ez természetes.

Ugyanígy megfigyelhető az is, hogy az állat ingerlékeny lesz, nem fogadja olyan szívesen a közeledésedet, és kifejezetten makaccsá válik. Nem hallgat a parancsszavakra, amiknek eddig mindig engedelmeskedett, nem jön oda, ha hívod.

Mindezeken felül tapasztalhatod még azt is, hogy nagyon gyakran tisztogatja a péráját, illetve az ivaros kan kutyák feltűnően érdeklődni kezdenek iránta.

Meddig tart a tüzelés?

A folyamat négy szakaszból áll, ezek az előivarzás, ivarzás, utóivarzás és nyugalmi fázis. Ebből maga a tüzelés, tehát amikor a kutya párosodásra kész, körülbelül 3 hét, de egyénileg változik, lehet kicsit rövidebb és hosszabb is. Ez évente két alkalommal következik be.

Ha viszont nem szeretnél népes kutyacsaládot, akkor inkább dönts az ivartalanítás mellett.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek