kapubanner for mobile
Megjelent: 6 hónapja

Mit érdemes tudni a kutyák tüzelésével kapcsolatban?

Szerencsére ma már egyre több az olyan felelősségteljes gazdi, aki amint csak lehet, ivartalaníttatja kedvencét, hogy elejét vegye a nemkívánatos szaporulatnak. Ugyanakkor sokan igen keveset tudnak a kutyák tüzeléséről is.

Mit érdemes tudni a kutyák tüzelésével kapcsolatban?
 

Ám szerintünk érdemes azért tisztában lenni az alapokkal, hiszen alapvetően ez is része a kutyák életének. Mindazonáltal továbbra is hangsúlyozzuk, hogy ha nem szeretnél tenyészállatot csinálni kedvencedből, akkor ivartalaníttasd mihamarabb, hiszen rengeteg problémától kíméled meg őt is és saját magadat is.

A műtétet követően pedig figyelj oda kedvenced kiegyensúlyozott táplálkozására. Válassz számára teljes értékű kutyaeledelt, például rendelj a Petgurutól Julius K9-et, ami egy kiváló magyar márkájú termék. A kínálatban az ivaros és az ivartalanított állatok számára is megtalálod a legmegfelelőbb eleséget.

Mikor válnak ivaréretté a kutyák?

Ebből a szempontból különbséget kell tenni a szukák és a kanok között. A nőstények ugyanis hamarabb válnak “nagylánnyá”, náluk már 6-10 hónapos kor között bekövetkezik az első tüzelés. Ezzel szemben a hímek lassabban nőnek fel, körülbelül 1 éves korukban válnak csak ivaréretté.

De figyelem! Attól még, hogy egy kutya tüzelni kezd, nem jelenti azt, hogy rögtön lehet is fedeztetni! Gondolj csak bele, hogy nálunk embereknél is viszonylag korán beindul a nemi érés folyamata, de ettől még egy 12-13 éves kislány messze nem elég fejlett ahhoz, hogy anyuka legyen.

Hasonló a helyzet a kutyáknál is, az első tüzelés idején még csak “tinédzserkorban” vannak, így a fedeztetéssel várni kell. A tenyésztői szabályok e tekintetben eléggé szigorúak, csak 2 éves kor után engedélyezik a pároztatást.

Még egy érdekesség: sokan a kan kutyákra is használják a “tüzelés” szót, de valójában csak a szukáknál hívjuk így ezt az időszakot.

Melyek a tüzelés jelei?

Avagy honnan tudhatod, ha kedvenced épp most van abban az időszakban, amikor csak a párzáson jár az esze? Nos, ennek elég egyértelmű jelei vannak.

Például hirtelen étvágytalan lesz. Lehet, hogy eddig szinte azonnal behabzsolta az összes eledelt, amint megtöltötted a tálját, és most még a korábban imádott Julius K9 tápot is csak megszagolja, majd ott hagyja. Ne aggódj, ebben az időszakban ez természetes.

Ugyanígy megfigyelhető az is, hogy az állat ingerlékeny lesz, nem fogadja olyan szívesen a közeledésedet, és kifejezetten makaccsá válik. Nem hallgat a parancsszavakra, amiknek eddig mindig engedelmeskedett, nem jön oda, ha hívod.

Mindezeken felül tapasztalhatod még azt is, hogy nagyon gyakran tisztogatja a péráját, illetve az ivaros kan kutyák feltűnően érdeklődni kezdenek iránta.

Meddig tart a tüzelés?

A folyamat négy szakaszból áll, ezek az előivarzás, ivarzás, utóivarzás és nyugalmi fázis. Ebből maga a tüzelés, tehát amikor a kutya párosodásra kész, körülbelül 3 hét, de egyénileg változik, lehet kicsit rövidebb és hosszabb is. Ez évente két alkalommal következik be.

Ha viszont nem szeretnél népes kutyacsaládot, akkor inkább dönts az ivartalanítás mellett.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek