Mit tehetünk munkatársaink egészségéért?
A vállalatok vezetői által oly sokszor emlegetett kérdés a táppénz, az, hogy ki mennyit van távol betegség miatt és ez mennyibe kerül a cégnek. A munkáltatók ugyanakkor többféle eszközt és motivációt is bevethetnek, hogy a kollégák kevesebbet betegeskedjenek.
Az ingyenes szűrővizsgálatokon túl egy megelőző módszer lehet, ha felhívjuk a munkatársak figyelmét, mennyi betegségtől megkímélhetik magukat és a családjukat, ha tudatosan táplálkoznak. A mesterséges vegyi anyagok segítik az allergiás tünetek kialakulását és súlyosbodását. Ezt ma már sajnos nagyobb mennyiségben visszük be a szervezetünkbe, mint kellene. Sok munkatársamtól hallom, hogy tavasszal méregtelenítenek, figyelnek a táplálkozásra, hogy a méreganyagoktól, narancsbőrtől szabaduljanak meg. Böjtölnek, diétáznak, nyers koszton élnek. Azt már kevesebben tudják, hogy jobb eredményt érnének el, ha a hagyományos gyümölcslevek helyett - melyek sűrítményből készülnek és tele vannak mesterségesen hozzáadott adalékokkal - a bio zöldségleveket választanák a méregtelenítéshez. A fehércukorral is hasonló a helyzet. Szívesen helyettesítik barna cukorral, de sajnos a rossz hír az, hogy sokszor az is csak festett fehér kristálycukor.
Itt kezdődik a bizonytalanság, hogy akkor mivel is tudjuk a számunkra káros anyagokat kiváltani? Ha pedig már utánajártunk, hogy használjuk a sütés-főzés alkalmával? Milyen arányban? Ezekről kevés irodalom ír teljes részletességgel, de szervezett előadásokra is igen kevesen mennek önmagukban.
Egyedül nehéz elindulni egy olyan minőségi változás felé, amely a táplálkozásban, majd az egész szervezetben érdemi változást hoz. Csapatban, kollégákkal könnyebb, motiválóbb és örömtelibb a siker. Energetikailag is jól hat a közösségre, ha együtt vesznek részt a táplálkozásról, egészségről, tudatosságról szóló előadásokon.
Ráadásul kihat a munkatársak családjára is, hiszen számtalanszor kapnak a fejükhöz a résztvevők: "Jaj nem is tudtam, hogy ez így készül! Az én férjem meg mindennap ezt eszi!"
Számtalan kérdés érkezik hozzám. Mi is az a bio? Valóban létezik bio élelmiszer? Mi fán terem a fair trade? A szépségápolásban és a háztartásban, hogy jelenik meg a vegyszermentesség? Miért jó, ha bio lisztből készül a muffin? Milyen ételallergiák léteznek? Mit adjak a gyereknek, ha imád nassolni?
Sok könyvben írnak erről, és érdemes is lapozgatni a szakirodalmat. Amit azonban csak a cégen belül szervezett programok adnak meg: az együtt töltött idő, a közösen szerzett tudás, a motiváció, a jó értelemben vett verseny, a közösen elfogyasztott étel.
Minden cégvezetőnek és HR-es kollégának szeretettel ajánlom, hogy a jövőben csempésszék be a tudatosságot a céges programokba, a képzésekbe, mert a munkatársaknak egy pozitív élményt és egészségtudatosságot adnak ez által.
Sélei Annamária
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Friss, több mint 2800 magyar munkavállalót vizsgáló kutatás szerint a dolgozók jelentős része krónikus stresszel, alváshiánnyal és egészségtelen... Teljes cikk
Szeptember 15-től már minden régióban pályázhatnak a kkv-k a munkabiztonságot erősítő eszközökre - jelentette be hétfői közleményében Czomba... Teljes cikk
Egyre több magyar munkavállalót érintenek a mentális betegségek, elsősorban szorongás és depresszió, ami évente több mint 1,1 millió... Teljes cikk
- Kutyák és allergiák: mi okozza és miként segíthetünk? 3 hete
- Nem lustaság, ha nem megy a munka - mutatjuk, mi állhat a háttérben 3 hete
- Csendes gyilkosok - ezek a betegségek okozzák a legnagyobb bérhátrányt Magyarországon 1 hónapja
- Alig alszanak, mégis bírniuk kell: riasztó adatok a magyar dolgozók egészségéről 2 hónapja
- Melyek a betegszabadság legfontosabb tudnivalói? 2 hónapja
- Az infralámpa hatékony segítsége a megfázásos időszakban 2 hónapja
- 1,1 millió elvesztett munkanap: láthatatlan betegség bénítja a magyar munkaerőt 3 hónapja
- Komoly hátrányban vannak a munkaerőpiacon a krónikus betegek 3 hónapja
- Elég volt a beteg dolgozókból – vizitdíjat követelnek a munkaadók 3 hónapja
- A táppénzes munkanapok száma - grafikon 3 hónapja
- Az egészségi okból magukat súlyosan korlátozottnak vallók aránya nem és iskolai végzettség szerint - grafikon 4 hónapja

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?