Megjelent: 1 éve

Mitől válik hivatássá a pék szakma?

Hogy telik egy pékmester élete a Tescóban? Mi motiválja nap, mint nap? Kiss Károly, a szombathelyi Tesco-Global Áruházak Zrt. pékmestere mesélt szakmájáról, munkájáról, hivatásáról.

Kiss Károly 2000. március 06-án csatlakozott a Tesco csapatához, részt vett a szombathelyi hipermarket 2000. április 11-es nyitásában és munkáját azóta is töretlen lelkesedéssel ott végzi. Így tekint vissza az itt eltöltött időre: „Húsz év nagyon sok egy ember életében, ha a magánéletre tekintek vissza. Felnőttek a gyermekeim, született egy kis unokám, és sorolhatnám még sokáig. A TESCO ebben a 20 évben egy biztos állandó pont, mert két évtized alatt, ugyanazt csináltam, pékárukat gyártottam.”

Hogy nem lehet megunni a munkát ennyi idő alatt?

„Ehhez a szakmához, nem elég szeretni a meleg kenyér illatát. Aki igazán elhivatott a szakma iránt, kreatív, kitartó, tud csapatban dolgozni, annak minden a pékségben eltöltött perc, öröm.”

A mester a szakma fontosságáról és történelméről mesél: „A kenyér az emberiség alapvető, évezredes múltú tápláléka. A világon mindenütt szeretik, mert ízletes, tápláló, viszonylag „olcsó”, és megunhatatlan. I.e. 2000 környékére nyúlik vissza a liszt előállítása. I.e. 1700 Föníciában és Egyiptomban jelennek meg az első kemencék. Kutatások szerint az ókori Egyiptomban jelentek meg az első pékek, akik kelesztett tésztából készítettek kenyeret, és hivatásszerűen értékesítették. I.e. 500 körül megjelentek a pékműhelyek Rómában. Jó fizikumú rabszolgákat alkalmaztak a kemény munkára. Augustus császársága alatt már több mint 300 pékség üzemelt. A kereszténység elterjedése óta a kenyeret nagy tisztelet övezi. Európában évezredek óta az asszonyok dolga volt a kenyérsütés. A pék szakma, mint férfiak foglalkozása a nagyüzemek megjelenésével egyidejű. Mindennapi életünk, táplálkozásunk elképzelhetetlen kenyér és péksütemények nélkül."

Kiss KárolyPontos munkával, odafigyeléssel, a technológia szigorú betartásával kifogástalan termékeket tudunk előállítani.
Napjainkban…

„A TESCO pékségeit nevezhetjük hagyományos kézműves pékségeknek. Igaz, a nehezebb munkafolyamatokat ma már gépek végzik, mint a dagasztás, de a tészta feldolgozása kézzel történik. A pék munkája egy hosszú folyamatot ölel fel, mire a nyersanyagból kész kenyér vagy péksütemény lesz (alapanyagok, nyersanyagok előkészítése, mérése; tésztakészítés (dagasztás); tésztaérlelés (pihentetés); tésztafeldolgozás (osztás, mérés, alakítás); kelesztés; sütés; készárú kezelése).”

A pék mester feladata a Tescóban:

„Pontos munkával, odafigyeléssel, a technológia szigorú betartásával kifogástalan termékeket tudunk előállítani, ami a vásárlóink megelégedéséhez vezet.

A pék éjszaka is dolgozik, hogy reggelre feltöltött polcok, kínálók várják a korán kelőket. Az éjszakai műszakok hasonlóak, mert közel ugyanazt kell gyártani minden nap. Mennyiségben van eltérés, mert a hétvégi nagyobb forgalomra, több terméket készítünk. A nappalos műszakban a forgalom diktál. Nagy odafigyelés szükséges, hogy mit, mikor, „hogyan” gyártunk. Műszak elején papírmunkával kezdünk. Eleget téve a HCCP nyomon követési előírásoknak. Dokumentáljuk az alapanyagok megbontási és lejárati idejét.

Kiss KárolyA munkám szeretete és az elégedett vásárlók erősítenek meg nap mint nap, hogy jó szakmát választottam.
Amikor a friss pékáruk elkészülnek, az egész áruházat betölti az illatuk. Mindegy, hogy sajtos, pizzás, fűszeres, édes kalács vagy sült kenyér illat, a vásárló késztetést érez arra, hogy megkóstolja. Számomra pedig, felbecsülhetetlen a vásárlóktól kapott dicsérő megjegyzés vagy elismerő tekintet. A munkám szeretete és az elégedett vásárlók erősítenek meg nap mint nap, hogy jó szakmát választottam, több mint 30 éve és immár a Tescónál 20 éve.”

A teljesség igénye nélkül, néhány közkedvelt termékünk gyártási, készítési folyamata:

Általában a kenyérfélékkel kezdünk, mert minél nagyobb egy termék tömege, annál később szárad ki. 1kg-os és 0,75kg-os félbarna valamint 1kg-os fehér kenyér. Dagasztás után osztás, pihentetés, formázás után, vetőszalagokra kerül, és körülbelül 50 percig kelesztjük. Vetés előtt 3 harántvágást ejtünk rajta, és etázs kemencében sütjük. Közben a kisebb vekniket is dagasztom, mert a folyamat hosszú, és mire az éjszakai áru elfogy, késznek kell lenni vele. Hasonlóan készülnek a zsemle veknik, cipók, tigris veknik, annyi különbséggel, hogy forgó kemencében sütjük őket.

Kiss Károly
Következhetnek a stanglik. A méltán híres sajtos stangli tésztáját sajttal, margarinnal, ízesítjük, dúsítjuk. A tésztát megfelelő súlyra mérjük, virgoljuk (gömbölyítjük), és pihentetjük 15-20 percet. 30-as osztógépen elosztjuk, így kapjuk meg, egy termék megfelelő súlyát. Kiflisodró gépen stangli alakúra sodorjuk, lemezre rakjuk, és kelesztjük. Ebből a tésztából készül a sajtos zsemle, és a perec is. Kelés után felületét sajttal megszórjuk, és sütjük.

Pizzák: Oregánóval ízesített tésztát dagasztok, majd ugyanúgy, mérjük, virgoljuk, pihentetjük, osztjuk. A pizzát fólingoljuk (kerek lapocskák), tejföllel vagy pizza szósszal megkenjük. Tejfölösre szalonna szeleteket, pizzásra paprikás kolbász szeleteket rakunk, majd reszelt sajttal megszórjuk. Kelesztjük, sütjük.

Készítünk még tojással dúsított finom pékárút, mint például a briós, kakaós csomó, fatörzskifli hamburger zsemle, és finom fonott kalács. Napi rutinba tartozik, két legnépszerűbb termékünk, a vizes zsemle, és a tejes kifli.”

Pék álláshirdetéseket a TESCO karrieroldalán talál.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Így zajlik a munka a Coca-Cola gyárban

Ötéves kora óta hallgatta otthon Róbert, hogy milyen munkát végez az édesapja a Coca-Cola HBC dunaharaszti gyárában. 23 évvel később már ő maga... Teljes cikk

"Itt tanárként inkább egy jó fej segítő vagy" - szakmák egy napja

A tanév során testnevelő tanárként dolgozik, nyaranta gyerekeket táboroztat már 8 éve Pál Szandra: ezalatt 35 balatoni turnust csinált végig a... Teljes cikk

Mi kell ahhoz, hogy digitális szabadúszóként sikeres legyél?

Ugyan még csak 26 éves, mégis lassan évtizedes munkatapasztalat áll mögötte. Diákként a vendéglátásban kezdte egy mexikói étteremben, majd... Teljes cikk