Megjelent: 2 éve

Motivációs levél minta

Motivációs levél mintáink segítségével inspirációt, ötleteket meríthet a pályázó arra, hogyan érdmes megírnia saját motivációs levelét, amikor állást keres. A motivációs levélnek egyedinek, testreszabottnak kell lennie, hogy meggyőzze a céget, ahova pályázunk, hogy az általuk meghirdetett pozícióra éppen mi vagyunk a legalkalmasabbak.

images

Mire jó a motivációs levél?

A motivációs levél az önéletrajzunk kiegészítéséül szolgáló dokumentum, mellyel lehetőségünk nyílik meggyőzni a céget, hogy alkalmasak vagyunk a meghirdetett pozícióra. Míg az önéletrajz a szakmai múltunkat, tapasztalatainkat hivatott tényszerűen bemutatni, addig a motivációs levél, mint hogy a neve is mutatja, a motivációnkról szól. Miért szeretnénk az adott cég, adott pozíciójában dolgozni, miért éppen mi vagyunk a legalkalmasabbak a feladatra.

A motivációs levelet akkor veszik elő, ha az önéletrajzunk alapján, a szakmai múltunk és tapasztalataink már meggyőző volt a cég számára, ezért semmiképp sem szabad fontos adatokat, információkat kihagyni az önéletrajzból, azért, mert azok a motivációs levélben szerepelnek.

Milyen a jó motivációs levél?


 • Mindig az adott céghez és pozícióhoz igazítva fogalmazzuk meg, azaz minden megpályázott állás esetében egyedinek kell lennie.
 • Az optimalizált pályázati anyaghoz szükséges az adatgyűjtés a cégről, értékeiről, hogy még inkább megnyerőek tudjunk lenni.
 • Kerek mondatokba fogalmazva írjuk meg, miért tartjuk magunkat alkalmasnak a pozícióra!
 • Fogalmazzuk meg, miért szeretnénk a cégnél dolgozni!
 • Fogalmazzuk meg, hogy a rövid és hosszútávú céljaink hogyan vágnak egybe a megpályázott pozícióval.
 • Emeljük ki munkakör elnyerése szempontjából kulcs fontosságú tapasztalatokat, eredményeket, amik részletességük miatt kimaradtak az önéletrajzból.
 • A motivációs levél terjedelme maximum egy oldal lehet szellősen tördelve, bekezdéseket használva.
 • Formailag a levél követelmeit kell követnie, azaz szerepelnie kell címnek, megszólításnak, cégnévnek, dátumnak és aláírásnak.
 • PDF vagy doc formátumban küldjük!


Ha a fentiek mentén készítjük el a motivációs levelünket, nem lőhetünk nagyon mellé.

Természetesen kiemelten figyelni kell a helyesírásra és a stilisztikára is. Motivációs levél esetében sablont használni sajnos nem érdemes. Épp az egyedisége, a testreszabottság az, amiben a sikere rejlik. Az alábbi linkre kattintva 3 olyan motivációs levelet tud letölteni, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek. Azonban fontos megjegyezzük, hogy csak inspirálódni, ötleteket meríteni ajánljuk őket, nem átírásra!

Amennyiben szeretné, hogy motivációs levele és önéletrajza biztosan a lehető legjobb legyen, lehetősége van profi fejvadász segítséget kérni pályázati anyagai összeállításához.

A karrierszerviz szolgáltatásai keretében erre is lehetősége van. Ismerje meg a szolgáltatásokat itt.

 • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
 • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter