Megjelent: 4 éve

Motivációs levél minta

Motivációs levél mintáink segítségével inspirációt, ötleteket meríthet a pályázó arra, hogyan érdmes megírnia saját motivációs levelét, amikor állást keres. A motivációs levélnek egyedinek, testreszabottnak kell lennie, hogy meggyőzze a céget, ahova pályázunk, hogy az általuk meghirdetett pozícióra éppen mi vagyunk a legalkalmasabbak.

images

Mire jó a motivációs levél?

A motivációs levél az önéletrajzunk kiegészítéséül szolgáló dokumentum, mellyel lehetőségünk nyílik meggyőzni a céget, hogy alkalmasak vagyunk a meghirdetett pozícióra. Míg az önéletrajz a szakmai múltunkat, tapasztalatainkat hivatott tényszerűen bemutatni, addig a motivációs levél, mint hogy a neve is mutatja, a motivációnkról szól. Miért szeretnénk az adott cég, adott pozíciójában dolgozni, miért éppen mi vagyunk a legalkalmasabbak a feladatra.

A motivációs levelet akkor veszik elő, ha az önéletrajzunk alapján, a szakmai múltunk és tapasztalataink már meggyőző volt a cég számára, ezért semmiképp sem szabad fontos adatokat, információkat kihagyni az önéletrajzból, azért, mert azok a motivációs levélben szerepelnek.


Milyen a jó motivációs levél?
 • Mindig az adott céghez és pozícióhoz igazítva fogalmazzuk meg, azaz minden megpályázott állás esetében egyedinek kell lennie.
 • Az optimalizált pályázati anyaghoz szükséges az adatgyűjtés a cégről, értékeiről, hogy még inkább megnyerőek tudjunk lenni.
 • Kerek mondatokba fogalmazva írjuk meg, miért tartjuk magunkat alkalmasnak a pozícióra!
 • Fogalmazzuk meg, miért szeretnénk a cégnél dolgozni!
 • Fogalmazzuk meg, hogy a rövid és hosszútávú céljaink hogyan vágnak egybe a megpályázott pozícióval.
 • Emeljük ki munkakör elnyerése szempontjából kulcs fontosságú tapasztalatokat, eredményeket, amik részletességük miatt kimaradtak az önéletrajzból.
 • A motivációs levél terjedelme maximum egy oldal lehet szellősen tördelve, bekezdéseket használva.
 • Formailag a levél követelmeit kell követnie, azaz szerepelnie kell címnek, megszólításnak, cégnévnek, dátumnak és aláírásnak.
 • PDF vagy doc formátumban küldjük!


Ha a fentiek mentén készítjük el a motivációs levelünket, nem lőhetünk nagyon mellé.

Természetesen kiemelten figyelni kell a helyesírásra és a stilisztikára is. Motivációs levél esetében sablont használni sajnos nem érdemes. Épp az egyedisége, a testreszabottság az, amiben a sikere rejlik. Az alábbi linkre kattintva 3 olyan motivációs levelet tud letölteni, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek. Azonban fontos megjegyezzük, hogy csak inspirálódni, ötleteket meríteni ajánljuk őket, nem átírásra!

Amennyiben szeretné, hogy motivációs levele és önéletrajza biztosan a lehető legjobb legyen, lehetősége van profi fejvadász segítséget kérni pályázati anyagai összeállításához.

A karrierszerviz szolgáltatásai keretében erre is lehetősége van. Ismerje meg a szolgáltatásokat itt.

 • 2021.08.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
 • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
 • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
 • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Motivációs levél minta: projektmunkára

A motivációs levél lényege, hogy nem általánosságokat fogalmaz meg, hanem valóban bemutatja a jelentkezőt, a személyiségét, aminek a CV jóval... Teljes cikk

Motivációs levél minta: nemzetközi marketing menedzser

Nemzetközi marketing menedzser pozícióra pályázik a jelölt, regionális marketing munka irányítására, multinacionális céghez. A kísérőlevelet... Teljes cikk

Ingatlanértékesítő motivációs levél minta

Egy ingatlanértékesítő motivációs levele letölthető mintával! Teljes cikk