Megjelent: 3 éve

Motivációs levél minta

Motivációs levél mintáink segítségével inspirációt, ötleteket meríthet a pályázó arra, hogyan érdmes megírnia saját motivációs levelét, amikor állást keres. A motivációs levélnek egyedinek, testreszabottnak kell lennie, hogy meggyőzze a céget, ahova pályázunk, hogy az általuk meghirdetett pozícióra éppen mi vagyunk a legalkalmasabbak.

images

Mire jó a motivációs levél?

A motivációs levél az önéletrajzunk kiegészítéséül szolgáló dokumentum, mellyel lehetőségünk nyílik meggyőzni a céget, hogy alkalmasak vagyunk a meghirdetett pozícióra. Míg az önéletrajz a szakmai múltunkat, tapasztalatainkat hivatott tényszerűen bemutatni, addig a motivációs levél, mint hogy a neve is mutatja, a motivációnkról szól. Miért szeretnénk az adott cég, adott pozíciójában dolgozni, miért éppen mi vagyunk a legalkalmasabbak a feladatra.

A motivációs levelet akkor veszik elő, ha az önéletrajzunk alapján, a szakmai múltunk és tapasztalataink már meggyőző volt a cég számára, ezért semmiképp sem szabad fontos adatokat, információkat kihagyni az önéletrajzból, azért, mert azok a motivációs levélben szerepelnek.


Milyen a jó motivációs levél?
 • Mindig az adott céghez és pozícióhoz igazítva fogalmazzuk meg, azaz minden megpályázott állás esetében egyedinek kell lennie.
 • Az optimalizált pályázati anyaghoz szükséges az adatgyűjtés a cégről, értékeiről, hogy még inkább megnyerőek tudjunk lenni.
 • Kerek mondatokba fogalmazva írjuk meg, miért tartjuk magunkat alkalmasnak a pozícióra!
 • Fogalmazzuk meg, miért szeretnénk a cégnél dolgozni!
 • Fogalmazzuk meg, hogy a rövid és hosszútávú céljaink hogyan vágnak egybe a megpályázott pozícióval.
 • Emeljük ki munkakör elnyerése szempontjából kulcs fontosságú tapasztalatokat, eredményeket, amik részletességük miatt kimaradtak az önéletrajzból.
 • A motivációs levél terjedelme maximum egy oldal lehet szellősen tördelve, bekezdéseket használva.
 • Formailag a levél követelmeit kell követnie, azaz szerepelnie kell címnek, megszólításnak, cégnévnek, dátumnak és aláírásnak.
 • PDF vagy doc formátumban küldjük!


Ha a fentiek mentén készítjük el a motivációs levelünket, nem lőhetünk nagyon mellé.

Természetesen kiemelten figyelni kell a helyesírásra és a stilisztikára is. Motivációs levél esetében sablont használni sajnos nem érdemes. Épp az egyedisége, a testreszabottság az, amiben a sikere rejlik. Az alábbi linkre kattintva 3 olyan motivációs levelet tud letölteni, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek. Azonban fontos megjegyezzük, hogy csak inspirálódni, ötleteket meríteni ajánljuk őket, nem átírásra!

Amennyiben szeretné, hogy motivációs levele és önéletrajza biztosan a lehető legjobb legyen, lehetősége van profi fejvadász segítséget kérni pályázati anyagai összeállításához.

A karrierszerviz szolgáltatásai keretében erre is lehetősége van. Ismerje meg a szolgáltatásokat itt.

 • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
 • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
 • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
 • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter