Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

MSZP: Új szemléletre van szükség a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között

A következő időszakban a foglalkoztatáspolitikában a munkaadók, a munkavállalók támogatását, érdekeltségét kell megteremteni, hogy bővüljön a foglalkoztatás, tisztuljon a munkaerőpiac, és javuljananak a hátrányos helyzetűek lehetőségei - mondta Simon Gábor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának elnöke szerdán.

A politikus szerint ehhez a konvergenciaprogram, illetve az európai uniós és hazai források célzott felhasználása teremti meg a feltételeket, a gazdasági, társadalmi felzárkózást. Simon Gábor hangsúlyozta: kulcskérdés, hogy a sikeres forrásfelhasználás mennyire lesz képes a társadalmi-gazdasági konvergencia együttes végigvetelére.

A bizottsági elnök a koalíciós megállapodásból a foglalkoztatáspolitikára vonatkozóan kiemelte a kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetének javítását, a szakképzési reform folytatását, a hátrányos helyzetű térségek és hátrányos helyzetű munkavállalók komplex programokkal történő támogatását, a regionális, a térségi foglalkoztatáspolitikai, szociálpolitikai intézmények megerősítését.

A részletekről szólva Simon Gábor kiemelte a kkv-k helyzetének javításában a szektor innovációs készségének fejlesztését, a műszaki-technológiai, szervezeti színvonal modernizálását, a humánerőforrás fejlesztését. Emlékeztetett arra, hogy a magyar munkaerőpiacon az egyik legnagyobb foglalkoztatói kör ez a szektor; a nemzeti fejlesztési tervben több olyan program is indul, amely elsősorban a kkv-k foglalkoztatásbővítésben betöltött szerepét segíti elő.

A szocialista politikus kitért arra, hogy a szakképzési reformok folytatása magában foglalja a területi integrált szakképző központok létrehozását. Úgy vélekedett, ez alkalmas forma arra, hogy a gazdaság szereplőit, az oktatást, a szakképzést összekapcsolja, és az adott terület foglalkoztatásában lényegi lépéseket tegyen. A szakképzést és a felnőttképzést összekapcsoltan a munkaerőpiac elvárásához kell igazítani - tette hozzá.

Az intézményi rendszer megerősítéséről szólva kifejtette, oda kell vinni a szolgáltatást, ahol az ügyfelek vannak. Fontos a regionális és a helyi szintű munkaügyi kirendeltségek együttműködése - mondta ezzel kapcsolatosan az MSZP politikusa. Simon Gábor ugyancsak fontosnak nevezte a munkerő-piaci prognózisok megerősítését, hogy ne potenciális munkanélkülieket, hanem a munkaerőpiacon elhelyezkedni tudókat képezzen az oktatási rendszer.

Új szemléletre, együttműködési formára van szükség a kormányzat, a munkaadók és a munkavállalók között - hangoztatta a foglalkoztatási bizottság elnöke. Mint hozzáfűzte, ebben az állam szerepe az ösztönző feltételek megteremtése, a munkaadók feladata a célzott támogatások révén a saját foglalkoztatotti létszámuk növelése, a munkavállalókat pedig érdekeltté kell tenni a munkavállalásban. Simon Gábor kiemelte: "legalizálni" kell a gazdaságot, a munkaerőpiacot, minden erővel ösztönözni kell a legális foglalkoztatás bővülését.

Fidesz: A hazai vállalkozások fejlesztését kellene a kormánynak támogatnia

Bernáth Ildikó, a Fidesz szakpolitikusa az elhangzottakra reagálva azt mondta: a második Gyurcsány-kormány nem ért el érdemi javulást a foglalkoztatáspolitikában. A munkahelyek száma ugyanis nem gyarapodik olyan mértékben, amilyen ütemben nő a munkát kereső emberek száma - tette hozzá. Véleménye szerint ahhoz, hogy Magyarországon növekedjen a foglalkoztatottak száma, az kell, hogy a hazai vállalkozások fejlesztését támogassa a kormány.

Mint kiemelte, a hazai kis- és közepes vállalkozások nagyon nehéz helyzetben vannak, mert a "sokat emlegetett" európai uniós forrásokhoz nem tudnak hozzáférni. A magyar gazdaságok tőkeszegények, így nem képesek azt az EU-s feltételt teljesíteni, hogy a vállalkozások a folyamatos működésük mellett, még fejlesszenek is - jegyezte meg. Bernáth Ildikó közölte, a kormány azt az ígéretét teljesítette, miszerint jelentős létszámleépítést hajt végre a közszférában. Hozzátette azonban: azok, akik a leépítés kapcsán elvesztették a munkájukat nem vették igénybe a kormány által biztosított vállalkozást segítő kamatmentes támogatást, és nem tudni, hogy mikor lesz újra munkahelyük.


  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter