Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

MSZP: Új szemléletre van szükség a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között

A következő időszakban a foglalkoztatáspolitikában a munkaadók, a munkavállalók támogatását, érdekeltségét kell megteremteni, hogy bővüljön a foglalkoztatás, tisztuljon a munkaerőpiac, és javuljananak a hátrányos helyzetűek lehetőségei - mondta Simon Gábor, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának elnöke szerdán.

A politikus szerint ehhez a konvergenciaprogram, illetve az európai uniós és hazai források célzott felhasználása teremti meg a feltételeket, a gazdasági, társadalmi felzárkózást. Simon Gábor hangsúlyozta: kulcskérdés, hogy a sikeres forrásfelhasználás mennyire lesz képes a társadalmi-gazdasági konvergencia együttes végigvetelére.

A bizottsági elnök a koalíciós megállapodásból a foglalkoztatáspolitikára vonatkozóan kiemelte a kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetének javítását, a szakképzési reform folytatását, a hátrányos helyzetű térségek és hátrányos helyzetű munkavállalók komplex programokkal történő támogatását, a regionális, a térségi foglalkoztatáspolitikai, szociálpolitikai intézmények megerősítését.

A részletekről szólva Simon Gábor kiemelte a kkv-k helyzetének javításában a szektor innovációs készségének fejlesztését, a műszaki-technológiai, szervezeti színvonal modernizálását, a humánerőforrás fejlesztését. Emlékeztetett arra, hogy a magyar munkaerőpiacon az egyik legnagyobb foglalkoztatói kör ez a szektor; a nemzeti fejlesztési tervben több olyan program is indul, amely elsősorban a kkv-k foglalkoztatásbővítésben betöltött szerepét segíti elő.

A szocialista politikus kitért arra, hogy a szakképzési reformok folytatása magában foglalja a területi integrált szakképző központok létrehozását. Úgy vélekedett, ez alkalmas forma arra, hogy a gazdaság szereplőit, az oktatást, a szakképzést összekapcsolja, és az adott terület foglalkoztatásában lényegi lépéseket tegyen. A szakképzést és a felnőttképzést összekapcsoltan a munkaerőpiac elvárásához kell igazítani - tette hozzá.

Az intézményi rendszer megerősítéséről szólva kifejtette, oda kell vinni a szolgáltatást, ahol az ügyfelek vannak. Fontos a regionális és a helyi szintű munkaügyi kirendeltségek együttműködése - mondta ezzel kapcsolatosan az MSZP politikusa. Simon Gábor ugyancsak fontosnak nevezte a munkerő-piaci prognózisok megerősítését, hogy ne potenciális munkanélkülieket, hanem a munkaerőpiacon elhelyezkedni tudókat képezzen az oktatási rendszer.

Új szemléletre, együttműködési formára van szükség a kormányzat, a munkaadók és a munkavállalók között - hangoztatta a foglalkoztatási bizottság elnöke. Mint hozzáfűzte, ebben az állam szerepe az ösztönző feltételek megteremtése, a munkaadók feladata a célzott támogatások révén a saját foglalkoztatotti létszámuk növelése, a munkavállalókat pedig érdekeltté kell tenni a munkavállalásban. Simon Gábor kiemelte: "legalizálni" kell a gazdaságot, a munkaerőpiacot, minden erővel ösztönözni kell a legális foglalkoztatás bővülését.

Fidesz: A hazai vállalkozások fejlesztését kellene a kormánynak támogatnia

Bernáth Ildikó, a Fidesz szakpolitikusa az elhangzottakra reagálva azt mondta: a második Gyurcsány-kormány nem ért el érdemi javulást a foglalkoztatáspolitikában. A munkahelyek száma ugyanis nem gyarapodik olyan mértékben, amilyen ütemben nő a munkát kereső emberek száma - tette hozzá. Véleménye szerint ahhoz, hogy Magyarországon növekedjen a foglalkoztatottak száma, az kell, hogy a hazai vállalkozások fejlesztését támogassa a kormány.

Mint kiemelte, a hazai kis- és közepes vállalkozások nagyon nehéz helyzetben vannak, mert a "sokat emlegetett" európai uniós forrásokhoz nem tudnak hozzáférni. A magyar gazdaságok tőkeszegények, így nem képesek azt az EU-s feltételt teljesíteni, hogy a vállalkozások a folyamatos működésük mellett, még fejlesszenek is - jegyezte meg. Bernáth Ildikó közölte, a kormány azt az ígéretét teljesítette, miszerint jelentős létszámleépítést hajt végre a közszférában. Hozzátette azonban: azok, akik a leépítés kapcsán elvesztették a munkájukat nem vették igénybe a kormány által biztosított vállalkozást segítő kamatmentes támogatást, és nem tudni, hogy mikor lesz újra munkahelyük.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a friss munkanélküliségi adatok, elég nagy a baj

Az április-júniusi három hónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 214 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,6 százalékos volt. A... Teljes cikk

Félmillió munkahely megtartását és 70 ezer létrehozását támogatta eddig a kormány

Augusztus végétől, a Gazdaságvédelmi akcióterv harmadik szakaszában újabb források nyílhatnak meg a vállalkozások előtt. Az állami támogatások... Teljes cikk

Húsfeldolgozó kisüzemet avattak Hajdúnánáson: 18 közfoglalkoztatottnak ad munkát

Húsfeldolgozó kisüzemet létesített Hajdúnánáson a szociális szövetkezet, a beruházást 178 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból hozták létre. Teljes cikk